Tetszett a cikk?

A Magyarországi Református Egyház a házasságot egy férfi és egy nő életre szóló szövetségi kapcsolatának, a családi élet alapjának tekinti, míg a homoszexuális életvitelt és annak propagálását a lelkipásztori hivatással összeegyeztethetetlennek tartja - közölte Bölcskei Gusztáv püspök csütörtökön.

A gyermekek sokirányú fejlődése leginkább a harmonikus családi légkörben biztosított – áll az egyház száztagú törvényhozó testülete által egyhangúlag elfogadott Házasság, család, szexualitás című dokumentumban. "Noha a szexualitás Isten ajándéka maradt, eszközévé válhat az önzésnek" - írta a zsinat, hozzátéve: a felelőtlen kapcsolatok és önző vágyak gátlástalan kiélése számtalan egyéni és közösségi kárt okoz. A testület jelezte, fájlalják és helytelenítik az egyházuk tagjai és tisztségviselői között is előforduló válásokat.Ismeretes előttünk, hogy vannak embertársaink, akik öröklött, vagy szerzett hajlamként saját nemükhöz vonzódva képtelenek a teremtési rend szerinti házasságra – írja a zsinat, amely magát a hajlamot erkölcsileg nem kívánja minősíteni.Az állásfoglalás szerint mivel a homoszexuális gyakorlatot mind az Ó-, mint az Újszövetség elítéli, s azt a házasságtöréssel egyenlő súlyú bűnnek tekinti, a református egyház az ilyen kapcsolatokat elfogadni nem tudja, ezek egyházi megáldását lehetetlennek tartja. "Mindezekből az is következik, hogy az ilyen életvitel vagy annak propagálása a lelkipásztori és vallástanári hivatással, valamint az e hivatásokra felkészítő képzéssel és mindennemű egyházi szolgálattal összeegyeztethetetlen" - írta a testület. "Ha a törvényhozás a házassággal azonos értékűnek kívánja tekinteni a homofil párok együttélését, lehetővé téve számukra gyermekek örökbe fogadását", az egyház kötelességének érzi, hogy tiltakozzon az ellen is.Az állásfoglalást a zsinat az európai parlamenti választásokról szóló nyilatkozathoz hasonlóan zárt ajtók mögött, szerdán fogadta el. Bölcskei Gusztáv püspök a kihirdetést követően elmondta: az állásfoglalás szövegét a zsinat tanulmányi osztálya dolgozta ki, azzal hónapokon át több egyházi fórum is foglalkozott. Mint hozzátette, komoly tartalmi vita a zsinat ülésén nem volt, csak stiláris módosításokat hajtottak végre. Bölcskei elmondta: az állásfoglalás elfogadását meggyorsította a Dunamelléki Református Egyházkerület hasonló határozata és a Károli Gáspár Református Egyetemről nyíltan vállalt homoszexualitása miatt kizárt hallgató ügye.A zsinat lelkészi elnöke elmondta: eddig sem lehetett lelkésszé szentelni olyasvalakit, aki homoszexuális életvitelt folytat, hirdet, propagál, az állásfoglalás ennek a gyakorlatnak a megerősítését jelenti. Bölcskei Gusztáv - kérdésre válaszolva – a jelenséget a református egyházon belül elenyészőnek nevezte.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!