A Magyarországi Református Egyház a házasságot egy férfi és egy nő életre szóló szövetségi kapcsolatának, a családi élet alapjának tekinti, míg a homoszexuális életvitelt és annak propagálását a lelkipásztori hivatással összeegyeztethetetlennek tartja - közölte Bölcskei Gusztáv püspök csütörtökön.

A gyermekek sokirányú fejlődése leginkább a harmonikus családi légkörben biztosított – áll az egyház száztagú törvényhozó testülete által egyhangúlag elfogadott Házasság, család, szexualitás című dokumentumban. "Noha a szexualitás Isten ajándéka maradt, eszközévé válhat az önzésnek" - írta a zsinat, hozzátéve: a felelőtlen kapcsolatok és önző vágyak gátlástalan kiélése számtalan egyéni és közösségi kárt okoz. A testület jelezte, fájlalják és helytelenítik az egyházuk tagjai és tisztségviselői között is előforduló válásokat.Ismeretes előttünk, hogy vannak embertársaink, akik öröklött, vagy szerzett hajlamként saját nemükhöz vonzódva képtelenek a teremtési rend szerinti házasságra – írja a zsinat, amely magát a hajlamot erkölcsileg nem kívánja minősíteni.Az állásfoglalás szerint mivel a homoszexuális gyakorlatot mind az Ó-, mint az Újszövetség elítéli, s azt a házasságtöréssel egyenlő súlyú bűnnek tekinti, a református egyház az ilyen kapcsolatokat elfogadni nem tudja, ezek egyházi megáldását lehetetlennek tartja. "Mindezekből az is következik, hogy az ilyen életvitel vagy annak propagálása a lelkipásztori és vallástanári hivatással, valamint az e hivatásokra felkészítő képzéssel és mindennemű egyházi szolgálattal összeegyeztethetetlen" - írta a testület. "Ha a törvényhozás a házassággal azonos értékűnek kívánja tekinteni a homofil párok együttélését, lehetővé téve számukra gyermekek örökbe fogadását", az egyház kötelességének érzi, hogy tiltakozzon az ellen is.Az állásfoglalást a zsinat az európai parlamenti választásokról szóló nyilatkozathoz hasonlóan zárt ajtók mögött, szerdán fogadta el. Bölcskei Gusztáv püspök a kihirdetést követően elmondta: az állásfoglalás szövegét a zsinat tanulmányi osztálya dolgozta ki, azzal hónapokon át több egyházi fórum is foglalkozott. Mint hozzátette, komoly tartalmi vita a zsinat ülésén nem volt, csak stiláris módosításokat hajtottak végre. Bölcskei elmondta: az állásfoglalás elfogadását meggyorsította a Dunamelléki Református Egyházkerület hasonló határozata és a Károli Gáspár Református Egyetemről nyíltan vállalt homoszexualitása miatt kizárt hallgató ügye.A zsinat lelkészi elnöke elmondta: eddig sem lehetett lelkésszé szentelni olyasvalakit, aki homoszexuális életvitelt folytat, hirdet, propagál, az állásfoglalás ennek a gyakorlatnak a megerősítését jelenti. Bölcskei Gusztáv - kérdésre válaszolva – a jelenséget a református egyházon belül elenyészőnek nevezte.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett