szerző:
Magyar Rádió Online
Tetszett a cikk?

Markó Béla rendkívül sajnálja a népszavazás eredménytelenségét, Tőkés László szerint 50 éves kommunista agymosás következménye az, ami történt.

Nyilvánvaló kudarcnak tartja a népszavazást Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Markó szerint ugyanakkor létezik egyfajta erkölcsi győzelem, mivel az igen szavazatok száma több mint a nemeké. Nem siránkozni kell, hanem megfogalmazni a tanulságokat – mondta Markó a Magyar Rádiónak adott interjújában.

”Én jobbat vártam” – idézi Tőkés László református püspököt a rádió. "Magyarország népe a zsebében kotorász, de ez nem csoda, mert 84 évvel vagyunk Trianon után, és 50 év kommunista agymosás következménye mindez." Ennek nemcsak a határon túli magyarok isszák a levét, hanem legalább annyira a csonka Magyarország, véli Tőkés, aki szerint ez az össznemzeti ügy pártpolitikai szintre süllyedt.

A püspök szerint csak úgy lehetett volna sikeres népszavazásra számítani, ha felülemelkednek a pártok a pártpolitikai szinten. "Ez reménységre jogosít fel bennünket, a harc tovább folytatódik. Az is sajnálatos, hogy a Magyarok Világszövetsége Magyarországot belehajszolta egy eleve vesztesre álló csatába" - tette hozzá.

"Sajnálatos, hogy az anyaországi magyarság nagy többsége nem érti, hogy a kettős állampolgárság kérdése mennyire fontos dolog a határon túli magyarság számára" – mondta a rádiónak Toró T. Tibor, a Temes megyei RMDSZ újraválasztott képviselője

A Szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának alelnöke is jobb eredményre számított a népszavazáson. Duray Miklós szerint olyan lélektani folyamat indulhat el, amely megronthatja a kapcsolatot a magyarországi magyarsággal. Duray elvárja a politikai élet szereplőitől, hogy elkezdjenek foglalkozni az állampolgársági törvény megváltoztatásával.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke sajnálja a népszavazás eredménytelenségét, de fontosnak nevezte, hogy az igenek győztek.  "Neheztelésnek nincs helye, de ha valami elromlott, azt ki kell javítani" - vélik a kárpátaljai magyarok.

"Egyik kedves barátom úgy fogalmazott, hogy a határon túli magyarság olyan az anyaország körül, mint a kenyérnek a héja. Ha levágják a héját, elszárad a kenyér. Amennyiben ez most nem fog sikerülni, akkor valakik, valamit nagyon elrontottak. Ki kell javítani "– tette hozzá Ágoston András.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány: a népszavazás elbukott

A népszavazás elbukott, a kezdeményezők kudarcot vallottak, a választók a felelős hazafiságot választották - nyilatkozta a miniszterelnök.

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Az agrártárca helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciós ügy miatt

Az agrártárca helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciós ügy miatt

134 millió állami pénzre pályázhatnak a hajléktalanellátó intézmények

134 millió állami pénzre pályázhatnak a hajléktalanellátó intézmények