szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország donorországgá vált, már nemcsak az itteni, hanem a világ összes többi gyermekén is segíthet - mondta Rima Szaleh, az UNICEF főigazgató-helyettese, miután megbeszélést folytatott Mandur Lászlóval, az Országgyűlés alelnökével hétfőn Budapesten.

"Magyarország most már maga is donorországgá vált, inkább, mintsem hogy segítségre szorulna" - mondta Rima Szaleh. Úgy fogalmazott: "most már nemcsak az itteni gyermekeken segíthet, hanem a világban élő összes többi gyermeken is". Közölte: azért látogatott Magyarországra, hogy gratuláljon a parlamentnek és a magyar népnek azért, amit a gyermekekért tett és gratuláljon az ország európai uniós tagságához. Mint mondta, a magyar gyerekekre vonatkozó alapvető mutatók nagyon jók. Példaként hozta fel a gyermekhalandósági, a csecsemőhalandósági és az alapfokú oktatási mutatókat. "Ezek azt jelzik, hogy Magyarország sok mindent sikeresen tett a gyerekekért" - mondta, hozzátéve, hogy egyfajta modellé is válhat a kevésbé fejlett országok számára. A megbeszélést követően a főigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a UNICEF azt szeretné, ha több magyar dolgozna a szervezetben. Közölte, hogy "mintaszerű" volt a magyar lakosság reagálása a délkelet-ázsiai katasztrófára.
 
A főigazgató-helyettes elmondta, hogy útja során Közép-Kelet-Európában több országot is meglátogat, első útja Magyarországra vezetett. Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a megbeszélés után elmondta: ilyen szintű látogatás a rendszerváltást követően még nem volt a UNICEF részéről. Kiemelte, Magyarország nem célország az UNICEF számára, ami abból is látszik: "nincsenek olyan programjai, hogy Magyarországon a gyermekeken segíteni kellene". Mandur László ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: még nagyon sok a tennivaló Magyarországon azért, hogy a nehezebb körülmények között felnövő gyerekek is azonos esélyt kaphassanak a tanulásra, az előrejutásra. Az Országgyűlés alelnöke elmondta: Rima Szalehnek tetszett, hogy a parlamentben van ifjúsági bizottság, amely a gyermekekkel külön is foglalkozik. A megbeszélésen jelen volt Presser Gábor, a UNICEF egyik magyarországi jószolgálati nagykövete is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Egymilliárd gyermek él szélsőséges nyomorban

Több mint 1 milliárd gyermek - a világ gyermekkorú lakosságának több mint a fele – él szélsőséges nyomorban, illetve szenvedi háborúk vagy az AIDS-járvány következményeit - áll az ENSZ gyermekjóléttel foglalkozó szakosított intézményének (UNICEF) éves világjelentésében, amely szerint az utóbbi másfél évtized háborúiban meghaltak fele gyermek volt.

MTI Világ

DNS-vizsgálattal a cunami-túlélő kisgyermekért

DNS-vizsgálatot rendelt el a bíróság abban az anyasági perben, amely szerdán indult Srí Lankán egy cunami-túlélő kisgyermek ügyében, miután csodás életben maradását követően kilenc nő jelentkezett a hatóságoknál a "81-es gyermek" anyjaként.

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen