szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németh Miklós volt szocialista miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatában elismerte, hogy átadott egy listát utódának, Antall Józsefnek, de hozzátette: a listát nem ő állíttatta össze, a tartalmára pedig nem emlékszik.

Az úgynevezett ügynöklistát tizenöt éve "természetesen elolvastam", de sem szerkezetére, sem a lista egészére nem emlékszem - közölte Németh Miklós volt miniszterelnök az MTI-vel. "Ezért egyetlen megjelent névről sem tudom határozottan állítani, hogy megtalálható-e azon a listán, amelyet én átadtam" - közölte a volt kormányfő az írásos nyilatkozatban. Megerősítette, hogy a kormányzati átadás-átvételi folyamat részeként 1990 májusában Antall Józsefnek átadott egy listát, de azt írta róla: azt a Belügyminisztériumtól kapta.

"A lista a belügyminisztériumtól került be a miniszterelnökségre. Nem tudom, milyen megfontolásból. A belügyminisztérium  megbízott vezetőjéhez ezt a listát akkor eljuttatták, és ő úgy érezte, hogy kötelessége erről engem személyesen tájékoztatni és a listát nekem továbbítani. Én mást ekkor - rövid idővel az új kormány eskütétele előtt már nem tehettem - mint amit tettem, azaz a listát betettem több más fontos irattal együtt az utolsó általam összeállított dossziéba és átadtam a miniszterelnök úrnak. Megemlítettem a miniszterelnök úrnak, hogy én semmiféle listát nem rendeltem, ezért hitelességéről  nyilatkozni nem tudok. De mivel hozzám került, köteles vagyok neki ezt is hiánytalanul átadni. Most is ezt gondolom. A listát át kellett adnom egyszerűen azon oknál fogva, hogy kézhez kaptam" - írta nyilatkozatában a rendszerváltás előtti utolsó kormányfő, hozzátéve: a lista több ezer oldalnyi, a minisztériumok, a főhatóságok és a miniszterelnökség által az új kormánynak átadott dokumentum része volt.

A volt kormányfő kifejtette: nem tudja, hogy az Antall Józsefnek átadott lista hány példányban készült, vagy hogy ki kinek hány példányt adott. "Ennek tisztázása nem az én dolgom" - írta. Kifejtette: a kormányzati átadás-átvétel rendezett körülmények között történt; "egyébként hasonlóan történt volna akkor is, ha a választók akaratából más összetételű kormány jött volna létre".

Németh Miklós közleményének folytatása (Oldaltörés)

Németh Miklós "erkölcsi kötelességének" nevezte, hogy hozzájáruljon az internetre az utóbbi napokban feltett úgynevezett "ügynöklisták" ügyének tisztázásához, melyekről külföldi útjáról hazatérve értesült. Hangsúlyozta: nem tudja, hogy az általa átadott - néhány oldalas, személyes adatokat is tartalmazó - lista milyen viszonyban van az internetre Szakértő '90 aláírással vasárnap feltett úgynevezett 219-es listával, "mert a listáról magamnak másolatot nem készítettem, s pontosan ma már nem tudom felidézni az átadott lista részleteit".

Bírálta, hogy a "Szakértő '90-hez" köthető lista éppen akkor jelent meg, amikor az ügynökök listájának nyilvánosságra hozatalát szabályozó törvényt vitat a parlament. "Elszörnyedve gondolok arra, hogy e lista közzététele nyomán ártatlan emberek keveredhetnek gyanúba, és úgy tűnik, hogy már gyanúba is keveredtek. Ha ez folytatódik, akkor nem kerül pont a múlt végére, hanem éppen ellenkezőleg: a múlt sebei fakadnak fel, sőt új sebeket is ejtenek" - írta. Reményét fejezte ki, hogy amennyiben jogszerűtlenül került az internetre a lista, a megindított rendőrségi eljárás tisztázza, hogy a jogsértés olyan mértékű-e, amely bűnvádi eljárás indítását igényli. 

Németh Miklós hozzátette: ő maga az internetes listákkal kapcsolatban számos kérdésre nem tud választ adni, mert a "problématömeg (...) annyira szerteágazó, hogy tisztázása nem lehet egyszemélyes vállalkozás". Úgy folytatta: azoknak, akik nyilatkoztak arról, hogy az internetes lista egyezik-e az általa Antall Józsefnek átadott listával, maguknak kell erkölcsileg elszámolniuk.

"Az én erkölcsi mércém az, hogy egyetlen ártatlan embert sem keverek gyanúba. Egyben reményemet fejezem ki, hogy olyan  ügynöktörvény születik, amely a múlt eseményeinek és történéseinek megismerése számára stabil jogi hátteret teremt, nem árt az ország nemzetközi megítélésének, s megteremti a kényes, de szükséges egyensúlyt a múlt megismerésének igénye, illetve a nemzetbiztonság követelményei között. Erkölcsi értékítéletem azonban nem változik: ártatlan emberek meghurcolásában nem működök közre. Nemcsak most, hanem máskor sem" - írta Németh Miklós. Hozzátette: az ügyben további nyilatkozatot nem kíván tenni, ezért kéri a sajtó megértését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Leleplező-interjú a III/III egykori főnökével

A kérészéletű Leleplező–Könyvújság 2000/1. számában közölték Tőke Péter főszerkesztő és Bodzabán István főszerkesztő-helyettes interjúját Horváth Józseffel, a III/III főcsoportfőnökség egykori vezetőjével. Ebből közlünk részleteket, amelyek különösen érdekesek az újabb ügynöklista múlt vasárnapi közreadása fényében.

hvg.hu Itthon

Állambiztonsági értelmező szótár

Mostanában újra forgalomba kerültek olyan szavak, mint az ügynök, titkos megbízott vagy társadalmi kapcsolat. Róluk nagyjából tudjuk, mit "jelentettek". De mi volt a legenda, a bátorság vagy az elaltatás jelentése az állambiztonsági szakzsargonban? Kit neveztek rezidensnek vagy személyi postaládának? Képekkel illusztrált összeállításunk nem csak a rétegnyelv, hanem az állampárti félmúlt iránt érdeklődőknek is csemege lehet.

Murányi Gábor Itthon

Minek az alapján kapták az egykori ügynökök fedőneveiket?

Az állambiztonsági irattengerből az elmúlt évtizedben a kutatások nyomán számos azonosított s még több azonosítatlan fedőnév vált már ismertté. Az azonosítással kapcsolatos össznépi találgatás közepette azon is érdemes elmerengeni, miért pont az adott konspirációs névre kereszteltek egy-egy ügynököt, illetve célszemélyt.

hvg.hu Itthon

Kommunisták az ügynökhálózaton kívül és belül

Máig tartja magát az a legenda, hogy az egykori állampárt tagjait és funkcijait nem szervezte be az állambiztonság ügynöknek vagy informátornak. Valójában azonban a párttagok sem éltek rezervátumban. A hvg.hu által közölt lista ezt példázza, illetve azt bizonyítja, hogy a Szakértő ’90 által feltett ügynöklistáról „érdemtelenül” maradtak le az MSZMP-tagok.

MTI Itthon

Újabb ügynöknévsort tettek közzé az interneten

A 219 nevet tartalmazó lista állítólag megegyezik azzal a rendszerváltás idején készült ügynöknévsorral, amelyet a tisztéről leköszönő Németh Miklós adott át a hivatalba lépő Antall Józsefnek.

hvg.hu Itthon

Az ügynökbeszervezés még 1989-ben is gőzerővel folyt

Már recsegtek-ropogtak a szocialista rendszer eresztékei, de még 1989 első felében is több mint 2000 újabb célszemélyt vettek fel a megfigyeltek listájára. Összesen 165 ezer személy szerepelt a nyilvántartásokban, a megfigyeléssel pedig 8000 hálózati személyt foglalkoztatott.

MTI Itthon

Gyurcsány: gyalázatos és szégyenletes az ügynökügy

Gyurcsány Ferenc "gyalázatosnak és szégyenletesnek" nevezte a rosszízű, méltatlan politikai vádakat és azt, hogy emberek sorsával játszanak. A miniszterelnök erről a nyilvánosságra hozott újabb "ügynöklistával" kapcsolatban beszélt hétfői, napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

MTI Itthon

A reformátusok politikai manipulációtól tartanak az ügynökügyben

Várakozással tekint az úgynevezett ügynöktörvény módosítása elé a Magyarországi Református Egyház, ám attól tart, hogy a föltárás már nem lehet teljes és a hiányosságok miatt önző politikai manipulációra és visszaélésre válik alkalmassá - olvasható az egyház zsinatának kommunikációs szolgálata által közölt nyilatkozatban.

Váratlan, de igaz: az Apple új töltője más mobilokkal is működik

Váratlan, de igaz: az Apple új töltője más mobilokkal is működik

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Belgiumnak 650 nap után ismét van kormánya, úrlovas miniszterelnök vezeti

Belgiumnak 650 nap után ismét van kormánya, úrlovas miniszterelnök vezeti