szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jakab István, a demonstráló gazdák tárgyalóküldöttségének vezetője szerint vasárnap előreláthatólag nem születik megállapodás a minisztérium képviselőivel. A gazdák a traktoros demonstráció meghosszabbítását tervezik.

Ezt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a tárgyalások első szünetében mondta. Álláspontját azzal indokolta, hogy a demonstráló gazdákvilágos és egyértelmű üzenetet kaptak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől. Ezzel a Magosz elnöke a kormányfő szombati törökbálinti kijelentésére utalt, amely szerint nem áll rendelkezésre többletforrás a gazdák követeléseinek teljesítésére. Jakab István kijelentette: "mi pedig úgy gondoljuk - és ezért dolgoztunk egész éjszaka -, hogy világossá tesszük: a mi követeléseink törvényesek és jogszerűek". Az agrár-érdekképviseleti vezető szerint nem kell összeugrasztani a különböző társadalmi csoportokat és rétegeket,  mert a demonstráló gazdák nem kérnek mást, mint ami jog és törvény szerint megilleti őket.

Vasárnap egyébként félórás késéssel kezdődtek a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselőinek plenáris egyeztető tárgyalásai a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban, egyes információk szerint a gazdák éppen a kormányfő korábbi kijelentése ellen tiltakoztak azzal, hogy fél óra késéssel foglalták el helyüket a tárgyalóteremben.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a tárgyalás elején megjegyezte, hogy az a munkaanyag, amit a minisztérium szakértői áttanulmányoztak, hosszú tárgyalásokat sejtet, mivel több olyan pontot is újranyitottak a demonstráló gazdák képviselői, amelyben már megállapodtak az előző plenáris ülésen. A miniszter szerint a tárgyalások sikere érdekében azokat a pontokat, amelyeket egyszer már lezártak, nem célszerű újra vitára bocsátani. Utalt arra is, hogy számos olyan kérdés is felvetődött, amelyet technikai okok miatt nem lehet teljesíteni. Példaként mondta, hogy határidőket csak úgy lehet szabni, hogy azok az uniós feltételeknek is megfeleljenek. Azt pedig egyértelműen visszautasította, hogy a gazdák a minisztérium szervezeti rendjét próbálják alakítani. Németh Imre ezt "szereptévesztésnek" nevezte.
 
Jakab István szerint abban a munkaanyagban, amelyet az előző tárgyaláson készítettek, alapvető érdemi változtatásokat nem tettek a gazdák megbízottjai, csupán pontosítottak néhány, számukra nem elég világos megfogalmazást. Megerősítette: ők is szeretnék, ha a tárgyalások "már a vége felé járnának" és a megbeszélések eredményesen zárulnának. A bevezetők elhangzása után az ülést zárttá nyilvánították, így ott már a sajtó képviselői nem lehettek jelen.
 
Az agrártárca szakemberei és mintegy 30 fős szakértői csapata még szombaton este befejezte az egyoldali egyeztetést, és kidolgozta azt a javaslatcsomagot, amelyet vasárnap reggel a gazdákkal kezdődő plenáris ülésen elfogadásra előterjesztenek - mondta Dékány András. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője a tárgyalásokat megelőzően még reményét fejezte ki, hogy ennek alapján akár már vasárnap estére megszülethet a gazdákkal megkötendő megállapodás. Megerősítette ugyanakkor, hogy a minisztérium vezetése csak olyan egyezséget köt meg, amely a 2005. évi 328 milliárd forintos agrárbüdzsé kereteit nem lépi túl. Ám, ha erről a különböző agráralágazatok egymással meg tudnak egyezni, akkor elképzelhetőnek tartanak ezen belüli átcsoportosításokat. Dékány András kifejtette: javaslataik azonban tartalmazzák a gazdák eredeti petíciójában kért garanciális elemeket, a 2004-es területalapú támogatások kifizetéséről és annak határidejéről.

A szóvivő megerősítette, hogy az FVM Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalai szombaton is teljes apparátussal dolgoztak, és szombat estéig a 208 ezer támogatás igénylésből 170 ezret elbíráltak, és ennek alapján mintegy 40 milliárd forint kifizetéséről intézkedtek. Kiemelte: vasárnap reggel 10 órakor Németh Imre agrárminiszter vezetésével, plenáris üléssel folytatódnak a gazdákkal a tárgyalások az FVM épületében.

A gazdák megbízottai tárgyalásokat folytattak a rendőrséggel, hogy milyen módon vezényelhetik át traktoraikat egy újabb Kossuth téri helyszínre, ha vasárnap este lejár területfoglalási engedélyük a jelenlegi helyszínen, az Országház előtt, a gazdák azonban nem kaptak új engedélyt a Parlament elé, így vasárnap este ezt a helyszínt elhagyják, s visszatérnek a Felvonulási térre. Bagi Béla, a  demonstrációs bizottság vezetője közölte, mihelyt kézhez kapják a rendőrség államigazgatási határozatát, azt bíróságon támadják meg. Bejelentette azt is, hogy az ország teljes területéről újabb traktorkonvojok kívánnak Budapestre indulni, hogy ott demonstráljanak. A konvojok végleges útvonaláról kedden délelőtt tájékoztatja a demonstrációs bizottság a rendőrséget annak érdekében, hogy a traktorok szervezett mozgását és felvezetését meg lehessen oldani. Bagi Béla közölte, hogy a március 16-ig bejelentett demonstráció időpontját minden budapesti helyszínen március 20-ig kívánják meghosszabbítani.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A terveknek megfelelően folyik az agráregyeztetés

Az eredeti terveknek megfelelően a demonstráló gazdák és az agrártárca tárgyaló küldöttségeinek szakértői pénteken délelőtt külön-külön egyeztetik véleményüket a még vitás kérdésekről.

MTI Gazdaság

Eddig 163 ezer gazda kapta meg az agrártámogatást

Folytatódik az agrártámogatások kifizetése, csütörtökre 163 ezer igényt teljesített a kormány, ez 35 milliárd forint kifizetését jelenti és hárommillió hektárnyi földterületre vonatkozik - jelentette be a kormányszóvivő.

Fullajtár Andrea a Színművészetiről: Erőszakos hatalomátvétel történik

Fullajtár Andrea a Színművészetiről: Erőszakos hatalomátvétel történik

Új szolgáltatást vezetett be a Tesla, hogy ne legyenek az autói annyira egyformák

Új szolgáltatást vezetett be a Tesla, hogy ne legyenek az autói annyira egyformák

A Fidesz a „provokátorfigyelő” szellemi anyját indítja parlamenti mandátumért

A Fidesz a „provokátorfigyelő” szellemi anyját indítja parlamenti mandátumért