szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Befejeződött a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálata az internetre feltett, 219 nevet tartalmazó "ügynöklista" ügyében, annak eredményeit átadták a rendőrségnek - erősítette meg egy napilap információját a nemzetbiztonsági szolgálatok magát megnevezni nem kívánó munkatársa.

A Népszabadság csütörtökön arról számolt be, hogy befejeződött a hivatal vizsgálódása az "ügynöklista" ügyében és annak eredményét átadták a rendőrségnek. A lap információját a vizsgálat lezárultáról az MTI-nek megerősítette a nemzetbiztonsági szolgálatok egy, a neve elhallgatását kérő munkatársa.

Közölte: a vizsgálat részben a listára feltett anyag tartalmi vonatkozásaival, részben az internetre felkerülés technikai körülményeivel foglalkozott, ahogy erről már korábban is beszámoltak. A vizsgálat eredményeit a hivatal átadta a rendőrségnek, és ennek részleteit az ügy felderítése érdekében a nemzetbiztonsági szolgálatok nem közlik - tette hozzá.

Ügynökdosszié
Kísérje figyelemmel az ügynökügyet a hvg.hu ügynökdossziéjában!
Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár a múlt héten csütörtökön közölte: nem sérültek Magyarország mai államtitkai a korábban az internetre feltett, állítólag 219 ügynök nevét tartalmazó lista nyilvánosságra hozatalával.

A "kalózlistára" feltett állítólagos ügynök-névsorral kapcsolatban hozzátette: ez azt jelenti, hogy az ott feltüntetett személyek a vizsgálat jelen állása szerint nincsenek kapcsolatban a mai nemzetbiztonsági szolgálatokkal. A közzététel egyéb jogi vonatkozásai ettől függetlenül vizsgálandók.

A vizsgálat akkori eredményei szerint az ismeretlen személy vagy személyek egy nem magyarországi szolgáltató ingyenes internetes hozzáférést biztosító oldalait használták fel, a szerverre való feltöltés 2005. február 26-án délután, "egy rövid, 2 perces időszakban történt".

Hozzátette: a vizsgálat további menetében szükségessé válhat más országok szolgálataival való együttműködés, annak megállapítására, hogy az adott időpontban milyen internetes címről helyezték el az anyagokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Péterfalvi az ügynöklisták publikálásáról

Az állami cél érdekében eljáróknak az eljárással összefüggő adata nyilvános, így az állambiztonsági szolgálatokkal együttműködőké is, azonban elkerülendő, hogy visszaható hatályt adjanak ennek a szabálynak és az alkotmányos értékrend szempontjait alkalmazzák nem jogállami időszakra - közölte az adatvédelmi biztos.

hvg.hu Itthon

Az ügynökbeszervezés még 1989-ben is gőzerővel folyt

Már recsegtek-ropogtak a szocialista rendszer eresztékei, de még 1989 első felében is több mint 2000 újabb célszemélyt vettek fel a megfigyeltek listájára. Összesen 165 ezer személy szerepelt a nyilvántartásokban, a megfigyeléssel pedig 8000 hálózati személyt foglalkoztatott.

MTI Itthon

Gyulay Endre püspök nyílt levele az ügynöklistáról

"Bocsánatkérés a III/III-as listán feltüntetett püspök részéről" címmel nyílt levelet tett közzé Gyulay Endre szeged-csanádi katolikus püspök, akinek a neve szerepelt a nemrégiben interneten megjelentetett "ügynökjegyzéken"; a püspök leszögezi, hogy nem keresték meg, és jelentést vagy írást sohasem adott be.

MTI Itthon

Egyházi ügynöklista a Magyar Narancsban

Majsai Tamás református teológus, egyháztörténész 57 fedőnévből álló egyházi „ügynöklistát” tett közzé a hetilapban. A lajstromban szereplők többsége lelkész, protestánsokat éppúgy találunk köztük, mint katolikusokat.

MTI Itthon

Az átvilágítóbírák szerint az ügynöklisták számos adata hiteltelen

A közelmúltban "érthetetlenül váratlan és hirtelen" felbukkant ügynöklisták jó néhány adata hiteltelen, ráadásul az azokon szereplő személyek egy részének nevét a törvény értelmében nem is lett volna szabad nyilvánosságra hozni - áll az átvilágítóbírák közleményében. A bírák nem részletezik, pontosan miben találtak kifogást.

MTI Itthon

Az ügynöktörvényről tárgyal ma az Országgyűlés

Miközben az adatvédelmi biztos nyilvánosan bezúzott egy állítólagos ügynöklistát, a világhálón pedig nap mint nap újabb és újabb listák jelentek meg az elmúlt héten, az Országgyűlés ma folytatja az ügynöktörvény vitáját.

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Szoboszlai a BL-ben is olyan gólt rúgott, amiről napokig fognak beszélni

Szoboszlai a BL-ben is olyan gólt rúgott, amiről napokig fognak beszélni

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás

A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás