szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz kész a szakmapolitikai együttműködésre a kormányzattal az érettségi-felvételi szabályainak az Alkotmánybíróság (AB) által előírt módosítása ügyében - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán, a párt alelnöke.

A nagyobbik ellenzéki párt álláspontja szerint az új szabályozást a tanévkezdésre ki kellene dolgozni. Az Orbán-kabinet egykori oktatási minisztere szerint az AB határozatában azt írta elő, hogy az év végéig kell elkészülni a jogszabály-módosítással, a Fidesz szerint azonban joggal várják el az érintettek, hogy az új szabályozás a szeptemberi tanévkezdésre készüljön el, mert csak így biztosítható a következő érettségi-felvételi eljárás botrányoktól mentes lebonyolítása.

"A Fidesz kész egy ilyen szakmai, szakmapolitikai együttműködésre, még a nyáron is (...) szívesen veszünk részt egy ilyen szakmai konszenzus kimunkálásában" - jelentette ki.

Álláspontja szerint a felvételi ponthatárok nyilvánosságra kerülése után sok fiatal joggal érezheti magát becsapva, hiszen a tárca elhitette velük, hogy a középszintű érettségi is elég a felsőfokú intézménybe való bekerüléshez, ugyanakkor most bebizonyosodott, hogy hiba volt megengedni, hogy a középszintű érettségi is kiválthassa a felvételi vizsgát.

Hozzátette: a Fidesz szerint vissza kell térni ahhoz a rendszerhez, amelyben államilag finanszírozott helyekre csak emelt szintű érettségivel lehetne bekerülni. Mint mondta, az új szabályozás kialakítása előtt elengedhetetlen, hogy a kormány nyilvánosságra hozza a KEHI e tárgyban született jelentését, amelyet a hírek szerint titkosítani akarnak.

Az ellenzéki politikus értékelése szerint "abszurd" ponthatárok alakultak ki a népszerű államilag finanszírozott - orvos, jogász, közgazdász - szakok esetében, hiszen tavalyhoz képest 20-40 ponttal emelkedett számos helyen a bekerülés határa, sőt a pécsi egyetem szociológia szakán 55 pontos volt a növekedés.

Ez viszont azt jelentette, hogy a kitűnő középiskolai tanulmányok és hibátlan érettségi sem volt elegendő a népszerű szakokra való bejutáshoz, hanem a nyelvvizsga által biztosított többletpontokra volt szükség - tette hozzá. Véleménye szerint a felvételi eljárás azoknak a vagyonosabb családból származó gyerekeknek kedvezett, akinek szülei meg tudták fizetni a nyelviskolát vagy a külföldi tanulást.

Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly 57500 akkori érettségiző és 107 ezer korábban maturált jelentkezett felsőoktatási intézménybe, az idén érettségiző 57 ezer fiatalnak viszont már csak 93 ezer korábban vizsgát szerzett diákkal kellett versenyeznie.

A felvettek között azonban nem nőtt, hanem csökkent az idén érettségizettek száma, ami azt jelzi, hogy valami nincs rendben a rendszerben - fejtette ki. Hozzátette: a minisztérium viszont úgy próbálja elrejteni a bajt, hogy a statisztikai adatokban az idén érettségizettek közé számítja azokat is, akik 2005-ben csak szintemelő vizsgát tettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Felsőoktatási felvételi ponthatárok az interneten

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) felrakta honlapjára, a http://www.felvi.hu-ra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amelyeket a szerdai nap első perceitől már lehet olvasni a honlapon.

hvg.hu Itthon

Felvételi számmisztika

Felsőoktatási felvételi mizéria- Robbanáspontok cimű írásában a HVG csütörtökön megjelenő száma az ismertté vált ponthatárok következményeit elemzi. Felhívja a figyelmet, többek között, hogy az Oktatási Minisztérium, nemes egyszerűséggel, az idén érettségizettek közé sorolja azokat is, akik korábban maturáltak, majd idén szintemelő vizsgát tettek, és az utóbbi eredményét kérték beszámítani.

Nem csak fantáziaszülemény, hogy nullára jöjjön ki egy elektromos autó „üzemanyagköltsége”

Nem csak fantáziaszülemény, hogy nullára jöjjön ki egy elektromos autó „üzemanyagköltsége”

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről

Letarolta a közútkezelő járművét egy kamion az M1-esen – videó a helyszínről

Városokat fenyeget a Pacaya vulkánból kiáramló láva – videó

Városokat fenyeget a Pacaya vulkánból kiáramló láva – videó