szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem szennyeződtek Esztergom vízbázisai és zavartalan a térség biztonságos ivóvízellátása - közölte az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Rt. hétfőn azt követően, hogy a hét végén a megyei ÁNTSZ és a vízügyi felügyelőség arról adott tájékoztatást, hogy a Kenyérmezei patakba torkolló csatorna iszapjában rákkeltő szennyeződést mértek.

A dorogi fióktelepű Richter Gedeon Rt. hétfőn azt közölte: bizonyítottan nem okozója a feltárt szennyeződésnek, de mint a csatorna használója, azonnal megkezdi a tisztítást.

"A (...) laboratóriumi mérések eredményei azt igazolják, hogy a szennyezéstől mintegy négy kilométerre lévő, Dunára telepített parti szűrésű, ablakos kút és a csápos kutak vize kifogástalan, a vízbázisok nem szennyeződtek, Esztergom és Dorog térsége ivóvízellátása, a csapadékvíz csatorna iszapjában és falán mért szennyezőanyagoktól nincs veszélyben" - írja közleményében az ÉDV. A cég a térség biztonságos és zavartalan vízellátása érdekében éjjel-nappali szolgálatot tart fenn.

A Komárom-Esztergom Megyei ÁNTSZ és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ÉKTVF) augusztus 6-án értesítette az ÉDV-t, mint a térség vízközmű szolgáltatóját, hogy a Kenyérmezei patakba torkolló csapadékvíz-csatorna iszapjában szennyezést mértek. Az ÁNTSZ határozatban rendelte el az esztergomi Prímás szigeten lévő kutak fokozott ellenőrzését, a kutakból vett vízminták laboratóriumi vizsgálatát.

Gerencsér Tivadar, az ÉKTVF igazgatója vasárnap azt közölte: rákkeltő PCB-szennyezés mutattak ki a Kenyérmezei patakba torkolló csapadékelvezető csatorna iszapjában, ezért azonnali tisztítást rendeltek el. Elmondta, hogy a PCB (poliklórozott bifenil) egyesek szerint rákkeltő anyagot is tartalmaz, tehát ennek a szennyező anyagnak az eltávolítása mindenképpen indokolt.

A legutóbbi mérést a csővezeték 16 csatornafedele alatt lévő iszapban pénteken végezték el, a szennyezés miatt a felügyelőség elrendelte a 4,9 kilométer hosszú csatorna lezárását, és szombaton kötelezte az esztergomi önkormányzatot mint tulajdonost, továbbá a csatornát használó gyógyszeripari Richter Gedeont, illetve a dorogi szemétégetőt üzemeltető Onyx Kft.-t, hogy 10 nap alatt távolítsa el a PCB-vel szennyezett iszapot a csőrendszerből.

A Richter Gedeon hétfőn kiadott közleményében azt írja: bizonyítottan nem okozója a feltárt szennyeződésnek, de az ÉKTVF határozatának megfelelően haladéktalanul megkezdi a csatornaszakasz tisztítását.

A cég, mint írják "a környezet, ezen belül kiemelten az élővizek védelmének elkötelezett híve" továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdéses csatornaszakaszt kizárólag csapadékvíz-elvezetésére használják. "A képződött technológiai szennyvizeket elkülönített hálózatban gyűjtjük, és saját, korszerű szennyvíztisztítónkban kezeljük" - írják, hozzátéve: dioxint, PCB-t nem is használnak.

Az Onyx Magyarország még szombaton közleményben tudatta, hogy július 8-a óta nem engedtek le csapadékvizet, így a cég szennyezőként semmilyen módon nem jöhet szóba. A kft. tiltakozását fejezi ki, hogy "a Magyarországon keletkező veszélyes hulladékok ártalmatlanításában kimagasló szerepet betöltő céget bárki is rövid időn belül immár másodszor alaptalanul belekeverje a tőle teljesen független vízszennyezési ügyekbe" - olvasható a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Valóban rákkeltő lehet a vörös hús

Mindazok, akik 160 gramm, vagy annál nagyobb mennyiségű vörös húst (sertést, marhát, borjút) fogyasztanak naponta, 35 százalékkal nagyobb valószínűséggel betegszenek meg a későbbiekben vastagbélrákban, mint azok, akik 20 grammnál kevesebb ilyen húsfélét esznek naponta - állapította meg a témával kapcsolatban folytatott eddigi legátfogóbb vizsgálat.

Tech

Rákkeltő lehet az új kocsik szaga?

Fejfájást, hányingert és szédülést okozhatnak az új gépkocsik belső terében lévő vinil-és műanyageszközök által kibocsátott gázok, amelyek kémiai összetételüket tekintve több rákkeltő anyaggal is kapcsolatba hozhatóak – állapították meg ausztrál kutatók.

MTI Világ

Rákkeltők a légfrissítők?

A háztartási illatosítók kiskereskedelmének azonnali betiltását követelik olasz fogyasztóvédők, mert szerintük a forgalomban lévő légdezodorok nem felelnek meg a környezetvédelmi előírásoknak, irritáló, allergiát okozó és rákkeltő anyagokat tartalmaznak.

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t

Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t