szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közel egymillió 416 ezer diák számára ér véget csütörtökön a két és fél hónapos nyári vakáció, s kezdődik meg a tanítás; a 2005/2006-os tanévben 102861 első osztályos ül be az iskolapadokba.

Az országos tanévnyitót Budapesten, a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban tartják szerdán délután. Az oktatási tárca tájékoztatása szerint általános iskolában 102861, szakiskolában 33493, szakközépiskolában 50483, gimnáziumban 46450 elsős ül be az iskolapadba. Általános iskolákban összesen 879062-en, szakiskolában 118911-en, szakközépiskolában 247538-an, gimnáziumban 170826-an tanulnak majd.

Az összeállított tanszerek és -könyvek árai szerint a tanévkezdés legalább 16-20 ezer forintjába kerül azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke először veszi a hátára az iskolatáskát szeptember 1-én.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legnagyobb kiadást a táska mellett az iskolák által meghatározott egyéb taneszközök - például vonalzók, színes- és íróceruzák, festékek, zsírkréták, radírok, hegyezők - jelentik. A szülőknek további kiadást jelent a tankönyvek beszerzése.

Az öt magyar-ukrán és a két magyar-román szabolcsi átkelőhelyen a hatóságok közölték: nincs tudomásuk, hogy az utasok közül sokan az iskolakezdésre készülve, vásárlás céljából keresnék fel a szomszédos országokat.

A határállomásokon megkérdezett utasok közül többen azt mondták: az iskolakezdésre készülve, inkább ruhaneműt vásárolnak a szomszédos országokban gyermekeiknek, hiszen ott jóval olcsóbban jutnak hozzá a márkás termékekhez is.

Ingyen tankönyv 700 ezer diáknak (Oldaltörés)

Az oktatási tárca háttéranyaga szerint idén az 1-4. évfolyamosok tankönyveiért 4500-7000 forintot kell fizetni. Az 5-8. évfolyamokra járóknál jóval nagyobb a szórás, ugyanis ide tartoznak a négy évnél hosszabb képzési idejű középiskolák induló évfolyamai is, ami jelentősen növeli a felső határt, de a tanulók többsége a tankönyvcsomagért várhatóan 6 ezer és 15 ezer forint közötti összeget fizet majd.

Ettől jelentősen a 9-12. évfolyamokra járók költségei is csak abban az esetben térnek el, ha a pedagógusok - a széles kínálat csábításának engedve - egy-egy tantárgyból jelentős számú kiegészítő kiadványt is megrendelnek. E területen az oktatási törvény jelentős szigorításokat vezetett be, így nem jelenthet a szülőnek többletkiadást az év közbeni tankönyvváltás; csak olyan könyv rendelhető, amely minden tanulónak biztosítható. A legdrágább, egy angol nyelvkönyv, ára 2575 forint, míg a legolcsóbb tankönyv 133 forintba kerül.

Az idei tanévben várhatóan mintegy 700 ezer rászoruló diák jut ingyenesen tankönyveihez, e célra a költségvetés 8 milliárd forintot különített el. A rendszer a 9-13. évfolyamosokkal idén válik teljessé. Ingyen tankönyvet igényelhetnek a tartósan beteg vagy sajátos nevelési igényű, a három- vagy többgyermekes családban élő, vagy egyedülálló szülő által nevelt tanulók, a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők.

Az ingyenességhez az iskolában elegendő bemutatni a családi pótlék összegéről szóló bérjegyzéket, számlakivonatot vagy postai utalványt. Az elsősök és kilencedikesek tanévkezdéskor jelenthetik be igényüket, a többieknél február közepéig, a tankönyvrendelésekig méri fel az iskola.

Az általános tankönyvtámogatás összege diákonként átlagosan 2400 forint, amihez még évfolyamtól és képzéstípustól függő mértékű kiegészítés járul az ingyenes tankönyvellátásban részesülők után. A kiegészítés összege az 1-4. évfolyamon 3600 forint; az 5-8. évfolyamon 7200 forint; a középiskolai évfolyamokon, a nemzetiségi és a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásában 9600 forint.

Az iskola részére tankönyvtámogatás céljára járó összegnek legalább 25 százalékát tartós használatú tankönyv, illetve az iskolában alkalmazott ajánlott és kötelező olvasmányok vásárlására kell fordítani.

A tanévkezdést a kormány augusztusban dupla családi pótlékkal segíti, amelynek összege egy gyermeknél 5100, két gyermeknél 6200, három vagy több gyermek esetében 7800 forint. 2005-ben kétezer forinttal, 17 ezer forintra nő az iskolakezdéshez adómentesen nyújtható munkáltatói támogatás.

Már másodikban sincs buktatás (Oldaltörés)

Az új tanévben az alsó tagozatosok egy most életbe lépő miniszteri rendelet értelmében naponta három kilogrammnál többet nem cipelhetnek majd a hátukon. Úgy kell összeállítani a kisdiákok órarendjét, hogy az ahhoz kapcsolódó tankönyvek súlya egy nap ne legyen három kilogrammnál több, a súlyra vonatkozóan a szülőknek vétójoguk lesz.

Tovább folytatódnak a 2005/2006-os tanévben a reformok: az új NAT alkalmazása felmenő rendszerben folytatódik, így szeptembertől a második évfolyamosokra is kiterjed. Célja a lexikális ismeretek és a képességfejlesztő oktatás korszerű egyensúlyának megteremtése.

A szöveges értékelés felmenő rendszerben, most már a 2005/2006-ban az általános iskolák második évfolyamán is érvényesül, a buktatás tilalma kiterjed a második osztályos tanulókra is.

Az új tanévben újabb egy százalékkal növekszik, azaz hét százalékra nő az iskoláknak az egyéni foglalkozásra fordítható időkerete, amely a legrászorulóbbak egyéni segítését, fejlesztését szolgálja. Az iskola pedagógiai programjában rögzíteni kell a házi feladat meghatározásának elveit, korlátjait, így a szülő számára is nyilvánossá válnak.

A szakiskolai fejlesztési programban végzett fejlesztő tevékenység eredményeként a 2005/2006-os tanévben 23 szakiskolában indul a szakképzést előkészítő évfolyam olyan fiatalok számára, akik nem rendelkeznek alapfokú iskolai végzettséggel, lehetővé téve ezzel a következő tanévtől a szakképzésbe való bekapcsolódásukat.

Szeptembertől 14764 diák részvételével, 431 középiskola indít nyelvi előkészítő évfolyamot, 25 százalékkal több diák kezdi a tanévet ezeken az évfolyamokon a tavalyi évhez képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Mi legyen az iskolai büfék étlapján?

Elkészült az Oktatási Minisztérium szeptemberi rendeletét előkészítő ajánlás, amelyet az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet készített segítve a szülőket abban, hogy eldönthessék megfelel-e az iskolai büfék kínálata az egészséges táplálkozás követelményeinek.

MTI Itthon

Ősztől a szociális háttér árnyalja az iskolai eredményeket

Új mérési formát vezetnek be a szeptemberben kezdődő tanévtől kezdve a magyar iskolákban, amelynek célját Tatai-Tóth András szocialista képviselő vasárnap úgy foglalta össze, hogy pontosabb képet kapjanak a tanulók teljesítményéről.

MTI Gazdaság

Ki veheti igénybe az adómentes iskolakezdési támogatást?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény ez év január 1-jétől hatályos módosítása szerint 15 ezer forintról 17 ezer forintra nőtt a munkáltató, illetve a bér kifizetője által adómentesen adható iskolakezdési támogatás összeghatára, és 30 nappal meghosszabbodott az az időszak is, amely alatt ez a juttatás nyújtható.

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Február közepéig halasztanák a Trump elleni impeachmentet a republikánusok

Február közepéig halasztanák a Trump elleni impeachmentet a republikánusok