szerző:
MTI

Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka bátor és igazságos előterjesztésnek nevezte a 2006-os költségvetési javaslatot a részletes vita kezdetén kedden a parlamentben, míg Varga Mihály, a Fidesz vezérszónoka szerint a javaslat "kártyavár-költségvetés", ami bizonytalan alapokra épült.

Burány Sándor kiemelte: a költségvetési előterjesztés azért bátor, mert olyan adócsökkentés mellett valósítja meg a fő célkitűzéseket, amely a maga nemében példátlan. Példátlan a tekintetben, hogy több évre előre garantálja az adócsökkentés egyes elemeit - tette hozzá.

Az adócsökkentés két nagyon jól körülhatárolható területe az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó mérséklése - hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy a költségvetési javaslat radikálisan szakít az MSZP által "elhibázottnak, tévesnek, perverznek" nevezett családtámogatási rendszerrel.

Ennek a szakításnak az egyik legfontosabb eleme családi pótlék duplájára növelése - tette hozzá. A kormány másik fontos törekvése az autópálya-építés folytatása, gyorsítása - mondta a szocialista politikus.

Burány szerint a Fidesz által benyújtott legnagyobb horderejű módosító indítvány 100 milliárd forintos átcsoportosítást tartalmaz. Azaz növeli a kiadásokat az egyik oldalon bő 100 milliárd forinttal, míg a másik oldalon több mint 100 milliárd forinttal csökkent bizonyos kiadásokat. A Fidesz szerint a kamatkiadásokat több mint 80 milliárd forinttal kellene csökkenteni, ami lehetetlen - tette hozzá.

Varga: 'kármentő' javaslatok a Fidesztől (Oldaltörés)

A PM véleménye

Az ellenzék módosító indítványai átgondolatlanok, szakmailag igénytelenek - jelentette ki Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Megjegyezte, hogy összesen 832 módosító indítványt nyújtottak be, és ezek több száz milliárd forint átcsoportosítását célozzák. A pénzügyi tárca államtitkára furcsának találta, hogy a Fidesz egy 4,8 milliárdos eredeti kiadási összegből 112 milliárdot költött el, a területfejlesztés területén a kistérségek életének javítására szánt tízmilliárdos normatív támogatásból mínusz tízmilliárdot csinált, a külügyi tárca fejezetében a nagykövetségek működésére szánt 30 milliárdos keretből pedig 54 milliárdot költött el. Molnár hangsúlyozta, hogy jövőre tovább csökkennek az adóterhek, az államháztartás hiánya 4,7 százalék lesz, kétszerannyi autópálya lesz, mint 2002-ben volt és 50-60 ezerrel többen fognak dolgozni, mint négy évvel korábban.

Varga Mihály azt hangsúlyozta, hogy a költségvetés bizonytalan alapokra épült. Véleménye szerint a kormány által beterjesztett javaslat bevételi oldala jelentősen felültervezett.

Hangsúlyozta, hogy gyógyszerek ártámogatására 2005-ben 330 milliárd forint jut, míg 2006-ra a kormány ugyanerre 298 milliárd forintot tervez. Ebből az következik, hogy 2006-ban gyógyszerár-emelésre készül a kormányzat - jegyezte meg a nagyobbik ellenzéki párt politikusa.

Varga Mihály szerint a családtámogatási rendszer átalakításával sok tízezer család rosszabbul jár 2006-ban, mint amilyen helyzetben 2005-ben volt. Az autópályaépítések kapcsán rámutatott arra, hogy míg a szocialista-liberális kormány hárommilliárd forintért épít egy kilométer autópályát, addig a polgári kormány ugyanennyi autópályát egymilliárd forintért épített.

Felszólalásában Varga azt mondta, hogy pártja "kármentő" javaslatokat nyújtott be a költségvetési javaslathoz, amelyek megpróbálják csökkenteni azokat a károkat, "amiket ez a kártyavár-költségvetés 2006-ra betervezett". Hangsúlyozta: a Fidesz négy területre, az önkormányzatok, az egészségügy, az oktatás és a munkahelyteremtés területére kíván átcsoportosítani 156 milliárd forintot.

Kuncze: a Fidesz blöfföl (Oldaltörés)

Nem választási költségvetés készült - hangsúlyozta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke az előterjesztés részletes vitájában; Herényi Károly, az MDF vezérszónoka viszont "pocséknak", szerkezetileg rossznak nevezte a törvényjavaslatot, amelynek, véleménye szerint, így valóban nincs köze a választásokhoz.

Kuncze szerint a költségvetésben jelentkező feszültségeket az okozza, hogy a kormány által kitűzött középtávú célok - a szociális igazságtalanságok felszámolása, a versenyképesség növelése, az adó- és járulékterhek csökkentése és az euró 2010-es bevezetése - rövid távon szembekerültek egymással.

Mint mondta, a szociális területen történt intézkedések összértéke meghaladja a 600-700 milliárd forintot, a versenyképesség növelését célzó autópálya-építések, valamint informatikai és távközlési fejlesztések pedig szintén több száz milliárd forinttal terhelték meg a költségvetést. Az adócsökkentés miatt bevételkieséssel kell számolni, de teljesíteni kell az euró bevezetésének feltételeit, és csökkenteni kell a hiányt - tette hozzá.

A kisebbik kormánypárt elnöke "humbugnak, blöffnek" nevezte a Fidesz módosító indítványait, amelyek véleménye szerint többször osztják el ugyanazt a pénzt. Jelezte: a kormányoldal nem nyújt be olyan módosítót, amely növelné a hiányt, ugyanakkor az oktatásban és a szociális szférában igyekeznek enyhíteni a feszültségpontokat, vagy visszatérnek az eddigi támogatási szinthez.

Herényi Károly, az MDF vezérszónoka azt hangsúlyozta: egyetért Kuncze Gáborral az említett középtávú célokban, azonban véleménye szerint ezek nem érhetők tetten a költségvetésben. Koncepciótlan, jövőkép nélküli költségvetésről van szó, amelyben nyoma sincs az államháztartási reform szándékának, nem érhetők tetten a prioritások, és nem fektetnek hangsúlyt az euróbevezetés feltételeinek teljesítésére sem - jelentette ki.


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Veres: nem választási költségvetés a 2006-os

A jövő évi büdzsé nem választási költségvetés, nem irreális célokat, hanem az ország folyamatos, kiegyensúlyozott fejlődését szolgálja - mondta Veres János pénzügyminiszter szerdán, a 2006. évi költségvetés expozéjában.

MTI Gazdaság

Fidesz: a brüsszeli szél elfújta a költségvetési kártyavárat

"A kormány nézzen szembe a jelenlegi helyzettel, tekintse át, hogy az európai pénzügyminiszterek ülésének (Ecofin) elmarasztaló, bíráló megjegyzései hogyan orvosolhatók, és törekedjen arra, hogy az ország ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy uniós támogatásoktól essen el" - mondta Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője.

MTI Gazdaság

MDF: költségvetési "B-terv" kell

Az MDF szerint a kormánynak fel kell készülnie egy költségvetési "B-tervre", egy másik költségvetési változatra a jelenlegi mellett, amely a most tervezettnél jóval kisebb deficitet tartalmaz - jelentette ki Bod Péter Ákos, az MDF szakpolitikusa.

MTI Gazdaság

ÁSZ: nem egyértelműek a költségvetés céljai

A 2006-os költségvetésben nem könnyű azonosítani a jövő évi kiemelt célokat - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerdán, a jövő évi költségvetés általános vitájában, az Országgyűlésben.

Zalaegerszeg fideszes maradt

Zalaegerszeg fideszes maradt

Másfél óráig tart eljutni a jófejségtől az összeomlásig

Másfél óráig tart eljutni a jófejségtől az összeomlásig

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

Elhunyt Tarantino egyik igazán karakteres színésze, Robert Foster

Elhunyt Tarantino egyik igazán karakteres színésze, Robert Foster

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte

Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában

Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában