szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fokozott biztonsági körülmények között tett vallomást egy megfigyelési akcióban közreműködött tanú, aki megerősítette a vádirat állításait a Kecskeméten folyó maffiaper csütörtöki tárgyalási napján.

A bíróság a tanút, anonimitásának megőrzése érdekében, zártláncú hálózaton keresztül, hangját elektronikusan eltorzítva hallgatta ki. A tárgyalóteremben kivetítőn követték a tanú vallomását, aki két bírósági alkalmazott társaságában paraván mögött ült, és ugyancsak kivetítőn látta azt, akivel beszélt.

A Kecskeméten folyó büntetőperben Radnai Lászlót és tíz társát emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel történt visszaéléssel vádolja az ügyészség. A május óta, fokozott biztonsági intézkedések között folyó per csütörtöki tárgyalási napján csuklyás rendőrök vigyáztak az elkülönített helyiségben tartózkodó tanúra, aki megfigyelést végzett a vádlottak érdekeltségébe tartozó csopaki szállóban 2004. július 29-én.

A vádirat szerint a Szerbiából 2004. július 28-án Magyarországra csempészett fegyvereket Csopakra szállították, és ott tekintette meg azokat másnap Radnai László, több vádlott társával együtt.

A tanú elmondta, hogy a szállodában több pontról figyelte az ott történteket, és közben beszámolt az operatív akciót irányító főnökének az eseményekről. Elmondta, hogy a megfigyelt célszemélyek közül a szerb nemzetiségű hatodrendű vádlottat és a szerb állampolgárságú védett tanút fényképről, Radnai Lászlót pedig korábbról ismerte. Beszámolt arról, hogy a két szerb férfi egy harmadik személlyel a szállóban tartózkodott, amikor Radnai László két társával megérkezett. "Üdvözölték egymást, mint jó barátok, kezet fogtak, puszit adtak egymásnak, majd leültek egy kör alakú asztalhoz" - ismertette a tanú.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére válaszolva a tanú közölte: a csaknem egy óra hosszan tartó tárgyalás után a társaság egy másik épületbe ment át. Ott kevesebb, mint félórát tartózkodtak, majd Radnai a társaival eltávozott. A tanú a tárgyalóteremben Radnai Lászlót és a hatodrendű vádlottat határozottan felismerte, de a másodrendű vádlottat is azonosította. Az ügyész kérdésére a tanú elmondta, hogy ottléte alatt nem látott szállóvendégeket. Randnaiékon kívül csak a kiszolgáló személyzetet látta. A hatfős társaságot végig szemmel tartotta. 

A vádlottak kétségbe vonták a tanú állításait, de a vádlottak padján ülő Radnai László és a másodrendű vádlott, valamint a szerb nemzetiségű hatodrendű vádlott sem tagadta, hogy a helyszínen voltak a megfigyelés időpontjában. Radnai, aki a per során először látszott ingerültnek kijelentette: "A tanúnak rossz az emlékezete, vagy hazudik, vagy rosszul készítették fel."

Radnai végül azt vallotta: nem emlékezik, hogy pontosan kivel beszélt. Azért ment Csopakra, hogy augusztus elejére szállást foglaljon. Lehetségesnek tartotta, hogy a szerbek is ott ültek, de nem vele egy társaságban. A "szembesítések" eredménytelenül végződtek, a tanú fenntartotta vallomását.

Fodor Endre tanácsvezető bíró ismertette, hogy a hemogenetikai szakértői vélemény csak december közepére készül el, ezért a per elhúzódik. A vizsgálatra azért kell várni, mert a megtalált fegyvereken sikerült olyan anyagokat találni, melyből DNS mintát tudnak előállítani. A vádlottaktól vért vettek a DNS összehasonlítás elvégzéséhez. 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Megkezdődött a kecskeméti maffiaper

Különleges biztonsági intézkedések mellet kezdődött meg hétfőn Kecskeméten R. László és tíz társa ellen indított büntetőper; emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel történt visszaéléssel emeltek vádat ellenük.

MTI Itthon

Maffiaper: már nem fél a tanú

A harmadik személy, aki vádalkut kötött a hatóságokkal, a Kecskeméten folyó maffia-perben hétfőn megváltoztatta vallomásának egyes részleteit, és nem kér védelmet, annak ellenére, hogy korábban félt és családja miatt is aggódott.

MTI Itthon

Folytatódott a kecskeméti maffiaper

A védett tanú telefonbeszélgetéseiről készült felvételek, jegyzőkönyvek ismertetésével folytatódott a kecskeméti maffiaper. Radnai Lászlót és tíz társát emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel történt visszaéléssel vádolják.

Egy nap alatt több mint 1600-an haltak meg koronavírusban Nagy-Britanniában

Egy nap alatt több mint 1600-an haltak meg koronavírusban Nagy-Britanniában

A luxuslakások árait nem törte le a járvány

A luxuslakások árait nem törte le a járvány

The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára