szerző:
MTI

A hét eleji nagy hideg után szerdától melegedés várható, ezért a gazdasági miniszter abban bízik, hogy nem kell korlátozni az ipari nagyfogyasztók gázfelhasználását.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az Országos Meteorológiai Szolgálatnál járt szombaton délelőtt, hogy tájékozódjon a legfrissebb időjárási prognózisokról. A látogatást követő sajtótájékoztató után elmondta, hétfőn és kedden mínusz 10 fok alatti napi középhőmérséklet várható, ami azt jelenti, hogy lesznek olyan területek, ahol -20 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

A miniszter úgy fogalmazott: "tartós hideg esetén azonban nem zárható ki, hogy a nagyfogyasztók korlátozására sor kerül".

"Elsődleges feladatunk, hogy a háztartások gázellátását folyamatosan biztosítsuk" - szögezte le a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy azok a nagyfogyasztók, amelyekkel szerződésben állt a Mol szükség esetén a gáz helyett kőolajfogyasztásra való átállásra, azok már kőolajat fogyasztanak. Azon fogyasztók, amelyeknek technológiai lehetőségük van a kőolajfogyasztásra, de nem állnak szerződésben az átállásra, a következő körben - megfelelő kőolajmennyiség biztosítása mellett - állnak át szükség esetén az olajra. Ez további több millió köbméter gáz megtakarítását jelenti - tette hozzá.

Ezen túl rendelkezésre áll még néhány villamos rendszerirányítási lehetőség is, amellyel csökkenthető a gázfelhasználás, a háztartási fogyasztók és a gazdaság más szereplőinek érdekében.

Kóka János elmondta,: amennyiben kimerülnek ezek a tartalékok, korlátozni kell az ipari nagyfogyasztókat. "Erre fel kell készülnünk" - tette hozzá. Első körben a legnagyobb ipari fogyasztókat korlátoznák, azokat, ahol a termelés kiesése nem vezet semmiféle, az emberek által érezhető zavarhoz.

A szakminiszter közölte, annak érdekében, hogy ellátás-biztonsági szempontból a gáz- és villamosenergia-rendszer valamennyi elemét áttekinthessék, vasárnap reggel rendkívüli energiabiztonsági stáb ülést hívott össze a háztartások ellátásbiztonságának fenntartása érdekében.

Jelenleg Magyarország gázfogyasztása mintegy 70 millió köbméter, a lehetséges maximális felhasználás pedig mintegy 86 millió köbméter, 9 millióval kevesebb, mint a legmagasabb kapacitás szerződéses mennyisége.

Prognózis (Oldaltörés)

A Földgázszállító Rt. közleményében azt közölte, hogy szombaton Magyarország földgázfogyasztása 72 millió köbméter volt, -3,2 celsius fok napi középhőmérséklet mellett. Vasárnap a földgázfogyasztást 69-70 millió köbméter körülire tervezik. A várható napi középhőmérséklet -1 celsius fok lesz. A földgázimport mennyisége az igényelt 75–80 százaléka.

Beregdarócon hazai fogyasztásra 22 millió köbméter, tranzitcélokra 9 millió köbméter kerül szombaton átadásra. Az osztrák átadó állomáson további 8 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra. Ez a mennyiség, kiegészítve a hazai kitermelésből származó közel 10 millió köbméter, valamint a hazai tározókból kivett 29-30 millió köbméter gázzal biztosítja a fogyasztók zavartalan ellátását - egyes, kereskedelmi szerződések alapján korábban megszakított nagyfogyasztókat leszámítva.

A rendelkezésére álló források, valamint a jelenlegi, csökkentett importmennyiségek mellett a Földgázszállító Rt. napi 87,5 millió köbméter gáz–csúcsfogyasztásig képes a fogyasztók korlátozásmentes kiszolgálásra.

Oroszország azt ígérte, hogy vasárnaptól növelik a betáplált mennyiséget, annak ellenére, hogy Oroszországban a nagy hideg tartósan marad - mondta Kóka János.

A miniszter hozzátette, utoljára 1987-ben kellett az ipari nagyfogyasztók gázfelhasználását korlátozni. Azóta a rendszerben számos fejlesztés történt úgy a kereskedelmi tárolás, mint az energiatermelés és -felhasználás hatékonysága terén.

Kóka János megjegyezte, ismét felhívja a figyelmet az egyoldalú energiaellátás kockázataira az a körülmény, hogy most is 9 millió köbméterrel kevesebb gáz érkezik naponta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Ukrajna: felbontanák az oroszokkal kötött gázmegállapodást

Csütörtökön az ukrán parlament többsége azzal a követeléssel állt elő, hogy a kormány érvénytelenítse azt az év elején Oroszországgal kötött gázmegállapodást, amelynek a keretében Ukrajna a tavalyinál mintegy kétszer magasabb áron szerzi be az energiahordozót. A parlament egyben menesztette azokat a vezető illetékeseket, akiket felelősnek tartott az ügyletért.

MTI Gazdaság

Kevesebb gáz jön Oroszországból

Az Oroszországból érkező gáz nyomása megfelel a szerződésben foglalt átlagos értéknek, ám az ukrán határon, Beregdarócnál átadott mennyiség továbbra is 20-25 százalékkal kevesebb a megszokottnál - közölte a Mol.

MTI Világ

Újra kevesebb gáz érkezik Oroszországból

A Gazprom az oroszországi hidegre való tekintettel csökkentette a Magyarországra érkező gázszállítást, de ez nem okoz krízishelyzetet a gázellátásban. Kóka János gazdasági miniszter délután a Mol vezetőivel tárgyal, hogy tájékozódjon a kialakult helyzetről.

MTI Itthon

Kóka szerint nagyban függünk az orosz gáztól

Kóka János szerint az orosz gázszállítások körül történtek rávilágítanak arra, hogy milyen mértékben függ Európa az orosz energiától. A magyar gazdasági miniszter a BBC-nek nyilatkozva közölte azt is, hogy a Gazprom keddre helyreállítja a magyar gázellátását.

MTI Gazdaság

A Mol csütörtöktől korlátozza a nagyfogyasztók gázellátását

A Mol csütörtök reggel 6 órától korlátozza a nagyfogyasztók, elsősorban az erőművek gázellátását, ami azt jelenti, hogy azoknak átmenetileg olajtüzelésre kell átállniuk - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Mosonyi Györggyel, a Mol Rt. vezérigazgatójával folytatott tárgyalása utáni sajtótájékoztatón.

MTI Gazdaság

Kóka szerint Magyarország tesz a legtöbbet a zöldenergiáért

Térségünkben a megújuló energiaforrások elterjedése érdekében Magyarország teszi a legnagyobb erőfeszítéseket - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, aki szerint a megújuló energiaforrások hatékonnyá tételéhez még sok innovációra van szükség.

Márki-Zay Péter az önkormányzat alakuló ülésén: „Fel akarjuk építeni Hódmezővásárhelyen a szabad sajtót”

Márki-Zay Péter az önkormányzat alakuló ülésén: „Fel akarjuk építeni Hódmezővásárhelyen a szabad sajtót”

Toroczkai: A magyar nemzet a "zuckerbergi világot" is képes legyőzni

Toroczkai: A magyar nemzet a "zuckerbergi világot" is képes legyőzni

Elkezdődtek az október 23-i megemlékezések - fotók

Elkezdődtek az október 23-i megemlékezések - fotók

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

A NASA vezetője szerint 2035-ben szállhatnak le az első emberek a Marson

A NASA vezetője szerint 2035-ben szállhatnak le az első emberek a Marson

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka