szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hiányosak a középiskolai tanulók ismeretei a politikai rendszerről, attitűdjeik pedig igen elutasítóak különböző kisebbségekkel szemben - számoltak be a témában végzett kutatás résztvevői.

„A tanulók legtöbbje, több mint 66 százaléka valamiféle személyi biztonságot keres, mikor a demokráciáról beszél, hiszen (...) a magánélet tiszteletben tartása úgy szerepel listájukon mint a demokráciában fontos elem” – mondta Csákó Mihály kutatásvezető, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának egyetemi docense a fővárosban és négy megyében végzett felmérés elsődleges eredményeiről.

A demokráciához lényegesen kevesebben tartják elengedhetetlenül szükségesnek a többpártrendszert, az egyesülési szabadságot vagy a kisebbségi jogok érvényesülését – tette hozzá Csakó Mihály. 

A tanulók nem igazodnak el olyan kategóriák között, mint: „kormánypárt”, „ellenzéki párt”, illetve „parlamenten kívüli párt”. A fiatalok 70 százaléka tudta, hogy a Magyar Szocialista Párt kormánypárt, 66 százaléka pedig azt, hogy a Fidesz ellenzékben van – mondta Szabó Ildikó közreműködő kutató, a Tábla és Penna Társadalomkutató Műhely képviseletében

A diákok által leginkább elutasított kisebbség a cigányság. A szakiskolások kisebb arányban elutasítóak a romákkal szemben, mint a gimnazisták, vagy a szakközépiskolások – mondta el Murányi István, a kutatásban részt vevő szociológus. E mögött vélhetően a közvetlen cigány barát, osztálytárs rejtőzik - jegyezte meg. A szociológus hozzátette, hogy a román-kína-cigány kör a leginkább elutasított.

Az Iskola és társadalom című középiskolai kutatás során, tavaly október és december között Budapest, Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen hétezer diákot kérdeztek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A napfogyatkozás, ami eldöntötte Einstein sorsát

A napfogyatkozás, ami eldöntötte Einstein sorsát

Donald Trump: „A mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet”

Donald Trump: „A mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet”

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID