szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hóolvadás hatására Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három körzetében alakult ki jelentősebb belvíz, a Krasznán pedig kisebb árhullám indult el - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az Ecsedi-láp térségében, illetve Kemecsén és Újfehértón másodfokú a belvízvédelmi készültség, míg Tiszabercel környékén elsőfokú - mondta Bodnár Gáspár. Az igazgató tájékoztatása szerint a Kraszna vízszintje még nem érte el a készenlét elrendelését indokoló magasságot, de a folyó gátjainál a zsilipeket már zárni kellett, így az Ecsedi-lápról Nagyecsed, Tiborszállás és Kocsord határában szivattyúkkal emelik át a vizet az elöntött földekről.

Közép-Tisza vidék:
nő az elöntött terület

A Közép-Tisza mentén kilenc szakaszon van érvényben valamilyen fokozatú belvízvédelmi készültség, a legtöbb munkával járó harmadfokot két szakaszon, a karcagin és a kisújszállásin kellett elrendelni.

Az elöntött területek nagysága növekszik, jelenleg több mint
26 ezer hektárt tesz ki, ebből a 9.550 hektár vetett terület.

A nyíregyházi vízügyi szervezet szivattyúkkal és homokzsákokkal segíti a helyi önkormányzatok belvízi védekezését Kemecsén, Újfehértón és Tiszabercelen, ahol a települések alacsonyabb részein épült lakóházakat fenyegeti az ár, kiköltöztetni azonban még senkit sem kellett az otthonokból.

A nyírségi és a felső-szabolcsi térségben jelentősebb a hóolvadás, ott már a száz százalékos mértékhez közelít a csatornák telítettsége. Ugyanakkor a megye keleti részén, főként a Tisza-Szamos-közben még lassú az olvadás, ott húsz százaléknyi a csatornák medertelítettsége.

A vízügyi szervezet vezetője szerint ha marad az enyhe idő, Szabolcs megye egyre több körzetében lesz szükség belvízvédelmi készültség elrendelésére, hiszen a Felső-Tisza vízgyűjtő területén 2,2 milliárd köbméter a hóvíztartalom.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony