szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valamelyest csökkent az elmúlt évben a közúti közlekedési balesetek száma a 2004. évi adatokhoz képest. Az autópályák a legbiztonságosabbak, és egyre kevesebben sérülnek meg.

A sérülések kimenetele is enyhe javulást mutat, eszerint két százalékkal kevesebb személy sérült meg, és egy százalékkal kevesebben vesztették életüket a közutakon, mint a megelőző évben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH jelentős, 11 százalékos javulást mutatott ki az ittasan okozott balesetek számának alakulásában. A legnagyobb mértékben a dél-alföldi régióban érzékelhető a pozitív tendencia, itt több mint negyedével csökkent az arány. Ezen belül „különösen szembetűnő” a javulás Csongrád megyében, ahol az ittasan okozott balesetek száma a felére esett vissza.

A statisztikák szerint az elmúlt évben közel 21 ezer személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, ennek öt százaléka végződött halálesettel. A balesetek során közel 29 ezren sérültek meg, közülük 1284-en vesztették életüket és több mint nyolcezren súlyosan megsérültek. A könnyű sérültek száma meghaladta a 19 ezret, ez egy százalékkal kevesebb, mint 2004-ben.

A balesetek száma kizárólag a közép-dunántúli régióban mutatott növekedést, itt meghaladta a hét százalékot. A régión belül Veszprém megyében nőtt leginkább a balesetek száma, 2005-höz viszonyítva közel 15 százalékkal.

A Dél-Alföldön volt a legnagyobb csökkenés, a javulás Bács-Kiskun megyének köszönhető, ahol kilenc százalékkal kevesebb balesetet regisztráltak. A csökkenéssel párhuzamosan azonban itt történtek a legsúlyosabb balesetek: száz balesetből tíz halálos kimenetelű volt, miközben az országos átlag hat százalék.

Az adott területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó baleseti mutató szerint az Észak-Alföldön volt a legtöbb baleset: 71, szemben az országos átlagban mért 58-cal.

A közúti forgalomban a keresztirányból érkező járművek ütköztek a leggyakrabban, a többjárműves balesetek 40 százalékát ez a típus tette ki. A második leggyakoribb baleset a gyalogosgázolás, itt száz esetből nyolc halállal végződött.

A balesetek 63 százalékát a személygépkocsik, kilenc százalékát a teherszállító járművek okozták. A kerékpárosok 9, a gyalogosok 8 százalékban voltak okozói a baleseteknek. Jelentősen – 17 százalékkal – nőtt a motorkerékpárosok által okozott balesetek száma, de hat százalékkal csökkent a gyalogosok miatt bekövetkezetteké.

A balesetek 68 százaléka lakott területen belül történt. Az autópályák számítanak továbbra is a legbiztonságosabb közlekedési útvonalnak: a balesetek mindössze két százaléka történt itt. Ezen belül a legtöbb baleset az M1-es autópályán volt. Az autópályákon megsérült személyek közül majdnem minden harmadik külföldi állampolgár volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Teljes az útzár Szeged felé egy kamionbaleset miatt

A helyszínen meghalt egy magyar kamionsofőr, amikor járművével frontálisan ütközött egy román rendszámú kamionnal az E75-ös főúton Kiskunfélegyháza és Szeged között csütörtökön kora reggel.

MTI Itthon

Halálos kamionbaleset a budai rakparton

Egy személy meghalt, ketten, más hírek szerint egy személy súlyosan megsérült, amikor két kamion frontálisan ütközött, majd ezekbe belerohant egy kis teherautó a budai alsó rakparton szerdán délelőtt.

Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja

Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek

Magyar Nemzet: Ukrajnában ragadt a Hableány-tragédiában érintett Viking Idun kapitánya

Magyar Nemzet: Ukrajnában ragadt a Hableány-tragédiában érintett Viking Idun kapitánya