szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Árvízvédekezési vészhelyzetet hirdetett a miniszterelnök - a kormányzati koordinációs bizottság javaslatára - hétfőn 15 órától. A vészhelyzet a Duna folyón a Komárom-Esztergom-Budapest-Tass szakaszra, illetve az Ipoly folyón Ipolytölgyes és a torkolat közötti szakaszra terjed ki.

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatón mondta el, a "veszélyhelyzet kihirdetése arra ad felhatalmazást, hogy az érintett területek polgármesterei, illetve  a megyék közgyűléseinek elnökei, Budapest főpolgármestere bizonyos döntéseket a képviselőtestületek és a közgyűlés előzetes jóváhagyása nélkül, személyükben meghozhassanak".
   
"Elrendelhető a lakosság vagy a lakosság egy része lakóhelyének elhagyása, a jogszabály szövege szerint a kitelepítés, elrendelhető a korlátozással érintett területeken vagy azok egy részén az ott tartózkodás tilalma vagy engedélyhez való kötése. Elrendelhető közlekedési korlátozás, utazási, beutazási vagy kiutazási korlátozás; szükség esetén a polgármesterek, közgyűlési elnökök, főpolgármester elrendelheti a folyamatos polgári védelmi szolgálatot, elrendelhető az érintett területeken hátrahagyott különböző készletek - állatállomány, mezőgazdasági készletek - elszállítása, őrzése, az elhagyott lakóépületek, közingatlanok, magánvagyonok őrzése, azok biztosítása" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Víz a Batthyány téri aluljáróban

Budapesten ömlik a víz a Batthyány téri aluljáró és a HÉV-állomás plafonjából. "Egy elektromos kábel védőcsatornája, egy 10-15 centiméteres eternit cső vezeti be ide a vizet" - adott helyzetjelentést Aba Botond, a BKV vezérigazgatója.

MTI/hvg.hu Itthon

Dráma a folyókon, Gyurcsány vészhelyzetet hirdetett

Az árvíz elleni védekezés eddig hárommilliárd forintba került, jelenleg több mint tízezer ember dolgozik a gátakon; Budapestnél rekord magasságú árhullámra számítanak; a Dunakanyarban több utat lezártak. Árvízvédekezési vészhelyzetet hirdet ki hétfőn 15 órától a miniszterelnök a Kormányzati Koordinációs Bizottság javaslatára.

MTI Itthon

A Duna a Szigetközben 758 centinél tetőzik

A Nagy-Duna Magyarországi felső szakaszán 758 centiméterrel tetőzik a szigetközi Nagybajcsnál, ez a vízszint 120 centiméterrel alacsonyabb a 2002-es legmagasabb vízállásnál.

Őrizetbe vették a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Őrizetbe vették a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Orbán Gáspár példátlan katonai karrierje csak útkeresésének egyik fejezete

Orbán Gáspár példátlan katonai karrierje csak útkeresésének egyik fejezete

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét

Sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét