szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az internetezők saját bevallásuk szerint tisztában vannak az időváltozás és globális felmelegedés összefüggéseivel, és aggasztónak tartják a jelenséget. Az NRC Piackutató júniusban a globális felmelegedés időjárásra gyakorolt hatásairól kérdezte az internetezőket.

Az internetezők elsöprő többsége (91 százalék) saját bevallása szerint tisztában van azzal, hogy a globális felmelegedés következtében megváltozik a Föld klímája. További 8 százalék hallott a globális felmelegedés és klímaváltozás összefüggéséről, de nem tudja, hogy ez mit jelent pontosan.

Az internetezők többsége (79 százalék) rendkívül aggasztónak tartja a globális felmelegedés időjárásunkra gyakorolt hatását. Mindössze 6 százalék nem tartja aggasztónak a globális felmelegedés következményeit, 15 százalék pedig nem tudja megítélni a felmelegedés következményit. A budapestiek körében találjuk legkisebb arányban azokat, akik aggódnak a globális felmelegedés időjárásra gyakorolt negatív hatása miatt.

A magyarországi 18-69 éves gyakori internetezők 72 százaléka szerint jelentős mértékben, 26 százalék szerint alig érezhetően már napjainkban is érzékelhető a globális felmelegedés okozta klímaváltozás.

Annak ellenére, hogy az internetezők elsöprő többsége tisztában van a globális felmelegedés következményeivel és rendkívül aggasztónak tartja azokat, mindössze 12 százalék nyilatkozott úgy, hogy teljes mértékben környezettudatos életmódot folytatna. További 79 százalék csak részben, illetve 9 százalék egyáltalán nem fektet hangsúlyt mindennapjaiban a „környezetkímélésre”. A nőkre inkább jellemző a környezettudatos életorma: 16 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy teljes mértékben környezettudatos életmódot folytat.

A felmérést az NRC 2006. június 20. és 2006. június 30. között végezte 1000 internet-használó online megkérdezésével. Az adatbázist az TNS-NRC InterBus kutatásának offline adataival súlyoztuk, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a legalább hetente internetező 18-69 éves magyar lakosságra nézve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!