Ma valóra válthatják döntős álmaikat a magyarok: délelőtt rendezik az ezres, délután az ötszázas elődöntőket.

Kammerer és Kucsera. Munkában
© HVG
Angyal Zoltán szövetségi kapitány visszafogottan úgy értékelte a tegnapi pompás magyar kezdést, hogy mindenki hozta a tőle elvárhatót. Azért tegnap esti sajtótájékoztatója is tanúskodott róla, hogy nála is elszállt a kezdeti lámpaláz. – Mindent magyart döntőbe várok – nyilatkozta bizakodóan. És bár az előfutamok során valóban taktikáznak a versenyzők és a csapatvezetők, illetve a menők közül senki sem szakadt meg, a csütörtök arról tanúskodott, jól sikerült a mieink felkészülése: hat héttel a felvezetőnek számító racicei Eb után a hősök megtartották formájukat, a halványabban szereplők viszont erősödtek.

Olvassa cikkeinket a vb-ről!
A kapitány portréja. Itt!
A vb marketingjáról. Itt!
A doppingről és a jövőről. Itt!
A megnyitóról. Itt!
Az ezres előfutamokról. Itt!
Az ötszázas előfutamokról. Itt!
Ma délelőtt az ezres, délután az ötszázas elődöntőket rendezik. Itt már nincs értelme taktikázni, mert aki túlmatekozza magát, könnyen kipottyanhat. Ezren és ötszázon férfi kajak-egyesben, -párosban, utóbbi távon pedig kenu-egyesben is csak a futam első két helyezettje lehet biztos a döntőben. Az elképesztő mezőny (82 ország 1500 versenyzője) miatt soha nem látott mennyiségű futamot rendeznek, és a versenyzők krémje – különösen a férfi kajakos szakágban – higanysűrűségű.

A magyarok a délelőtti kilenc számból csak hatban, a délutániban pedig csak ötben érdekeltek, és ennek örülni kell, hiszen hét számban már tegnap a döntőbe kerültek.

Délelőtt az ezres kenuban a baleseti sérüléseiből csodásan felépülő Vajda Attila térdel a hajójába, őt követi kajak-egyesben Benkő Zoltán, majd Kolonics és Kozmann, Kammerer és Kucsera tegnap kirobbanó erőben evező kenu- és kajakpárosaink. A magyar műsort délelőtt a férfi kajak-négyes zárja, amely tegnap a címvédő németek mögött a második lett, ezért ma még vízre szállnak.

Helyszíni tudósítás versenyszámról versenyszámra:

Vajda győzelme után.
Nincs partra vetve
© hvg.hu
Kenus-egyes 1000 méter:
Folytatódik Vajda Attila csodálatos visszatérése! A szegedi versenyző a legjobb idővel került a fináléba, futamában olyanokat utasított maga mögé, mint az Európa-bajnok Florin Mironcic vagy az ötszázon számos címmel rendelkező orosz Makszim Opaljev. A derbi a román pompás rajtjával kezdődött, és ötszázig egy hajóval vezetett a magyar és az orosz előtt, akik fokozatosan jöttek fel rá. Az utolsó kétszázon Vajda fokozta a tempót, Opaljev viszont elkészült az erejével, és a végén a mexikói Cristóbal majdnem lehajrázta. A holnapi döntőben ott lesz a német Andreas Dittmer és a cseh Martin Doktor, a kenusport állócsillagai, de Vajdát - úgy tűnik - nem kell félteni, új csillag születhet.

Ifjú reménységünk a hvg.hu-nak elmondta, hogy őt magát is meglepte kiváló időeredménye, jól esett neki az evezés, és nem fáradt el. A döntő eredményére persze nem tippelt, és azt a lelkesült megjegyzésünket sem volt hajlandó érdemben kommentálni, hogy az Eb-n haloványul szereplő "kenusok feltémadtak". "Majd meglátjuk" - fogalmazott lapdárisan. Aztán az őt ölelgetők gyűrűjében aláírásokat osztogatott.

Férfi kajak-egyes 1000 m: Benkő Zoltán kiesett. Sokan féltették az Eb-n ezen a számon ezüstérmet szerezett versenyzőnket, mondván, az európai élmezőny leginkább ezen távon nem egyezik meg a világéval. És tényleg, a tengerentúliak talán a legnagyobb esélyesei a számnak: kanadai, új-zélandi bajnokot avathatnak, ezt leginkább éppen az az olimpiai bajnok norvég Larsen akadályozhatja meg, aki Benkő futamát megnyerte. A 23 éves magyar fiú végig versenyben volt a továbbjutó helyekért, de a hajrát nem bírta, és a negyedik helyen evezett át a célvonalon, így csak a B-döntőben lesz érdekelve. De semmiképpen se temessük őt, hiszen idejével a második előfutamban simán győzött volna, és a jobbik távja az ötszáz, amiben kárpótolhatja magát, délután kivívhatja a döntőt.

Duók és kvartettek (Oldaltörés)

Kozmannék. Lapáttal ütötték a nyomukat
© hvg.hu
Kenu-kettes 1000 m: a magyar kenus K. und. K. olyan fölénnyel nyerte futamát, mintha nem is az Európa-bajnok lengyelekkel lettek volna egy pakliban. Kozmann és Kolonics raj-cél győzelmet aratott, 800 méternél már két hajóhossznyi előnyük volt a kontinensvetélkedő döntőjében éppen négy helyet rájuk verő lengyelekkel szemben. Ezzel mindegyik kenusok döntőbe került ezer méteren!

Férfi kajak-kettes 1000 m: A kajakos K. und K. is győzött. Kammerer és Kucsera mente a saját tempóját, és ez a futamukban messze a leggyorsabb volt. Nem idegeskedtek, amikor a lengyelek jó egy hajóval elléptek a mezőnytől, 700 méternél utolérték őket, és sebességi fokozatot váltva hozták a versenyt. Több mint reménykeltő!

Férfi kajak-négyes 1000 m: A mai teljesítménye alapján kijelenthetjük éremesélyes a magyar a Gyökös-Kökény-Vereckei-Horváth-kvartett. Magabiztos versenyzéssel nyerték meg futamukat, a végén már teljesen kilazulva is egy hajóhosszal a spanyolok előtt. Azért nem árt, ha tudjuk, a győzelemre továbbra is a német csapat a legesélyesebb. De hát okozzunk csak meglepetést, lehetőleg kellemest.

A délelőtti számok mérlege: egyetlen szám, a férfi kajak-egyes kivételével mindegyeik ezerméteres versenyszámban lesz magyar egység a holnap délutáni döntőkben. Nem rossz.

Zádori Zsolt / Maty-ér

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Az ötszáz is, bizony, dalolva ment

Az ötszázas előfutamokkal folytatódott a vb első napja. A magyarok ezekben a versenyszámokban sem voltak esélytelenek, és mindenki megugrotta a lécet. A hvg.hu a helyszínről tudósított.

MTI Itthon

Sikert remélnek a magyarok a szegedi kajak-kenu vébén

Csütörtökön 8 órakor, az 1000 méteres előfutamokkal megkezdődik a 35. síkvízi kajak-kenu világbajnokság Szegeden, illetve a város melletti Maty-éri pályán: a házigazdák azt remélik, hogy mind a magyar csapat szereplése, mind a szervezés és lebonyolítás tekintetében sikerrel zárják a viadalt.

Itthon

Kajakra mennek a doppinggal

Nulla toleranciát hirdetett a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnöke a doppingolókkal és az őket segítőkkel szemben. A magyar szövetség elnöke óvatos derűlátással néz a regatta elé, legalább egy vb-arany megszerzésében reménykedik. A közönség ennél jóval többen bízik. A hvg.hu a Maty-éren.

Révész Sándor: Orbán és kormánya önmaga ellen lázad

Révész Sándor: Orbán és kormánya önmaga ellen lázad

Egy közvélemény-kutatás kihozta, 5 százalék Trumpra szavazna a demokrata előválasztáson

Egy közvélemény-kutatás kihozta, 5 százalék Trumpra szavazna a demokrata előválasztáson

Titokzatos milliárdos vigasztalja a gyászoló Vajna Timeát

Titokzatos milliárdos vigasztalja a gyászoló Vajna Timeát

Kézilabda-Eb: Magyarország nagy gólkülönbséggel kikapott Portugáliától

Kézilabda-Eb: Magyarország nagy gólkülönbséggel kikapott Portugáliától

Ha nem lenne elég gond a szén-dioxid, egy másik üvegházhatású gáz miatt is aggódhatunk

Ha nem lenne elég gond a szén-dioxid, egy másik üvegházhatású gáz miatt is aggódhatunk

Pénzt vagy elveket: kardjába dőlhet-e a szépségipar az állatkísérletek betiltása után?

Pénzt vagy elveket: kardjába dőlhet-e a szépségipar az állatkísérletek betiltása után?