szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A klímaváltozás szempontjából Magyarország az Európai Unió egyik legsérülékenyebb tagállama – mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Elmondta, hogy a globális felmelegedés veszélyei főként az ország vízjárásával függenek össze. A várható hatások idehaza a földrajzi értelemben medence jelleg miatt fokozottabbak más európai országokhoz képest – szólt erről a miniszter egy budapesti konferencián.

Az éghajlatváltozás elsődleges hatásai már most megfigyelhetők, amelyek a szélsőséges időjárási események gyakoriságának növelésében nyilvánulnak meg. Persányi Miklós utalt a hőséghullámokra, rekord-árvizekre, a belvizekre és az augusztus 20-i viharra.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az időjárási hatások mellett gazdasági-társadalmi hatásokkal is kell számolni. Ezen belül a legnagyobb kihívásokat várhatóan azok a közvetett következmények jelentik, amelyek az erőforrásokért folytatott harccal, a népek vándorlásával, valamint a kulturális és etnikai konfliktusok formájában jelennek meg.

Persányi szerint az ország fő klímapolitikai feladata épp ezért nemcsak az éghajlatváltozást előidéző, üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése és a szén-dioxidot elnyelő erdők telepítése, hanem fel kell készülni a klímaváltozás éghajlati és gazdasági-társadalmi hatásaira is.

Katona Kálmán, az országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint a klímaváltozásra fordítható források 40 százalékát kell alkalmazkodásra költeni. A fennmaradó pénzek 30-30 százalékát energiatakarékosságra, illetve az üvegházhatású gázok csökkentésében szerepet játszó megújuló energiaforrások támogatására kell fordítani.

A miniszter kifejtette, hogy a kormány klímaváltozással összefüggő pénzügyi forrásokat az Új Magyarország Fejlesztési Terv környezetvédelmi és energetikai operatív programjának és a Nemzeti Vidékfejlesztési Program pályázatain keresztül biztosítja. A miniszter klímaváltozási szempontból az egyik legfontosabb eszközként említette a konvergenciaprogramot. Az energiaár támogatásának csökkentése ugyanis energiatakarékosságra ösztönöz – mondta Persányi.

Az EU 2012-ig azt vállalta, hogy az 1990 körüli szinthez képest 8 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ennek teljesítése évente a GDP 0,5-2 százalékával megegyező mértékű ráfordítást tesz szükségessé uniós becslés szerint. Persányi hangsúlyozta: ezzel a csökkentéssel a klímaváltozás nem fékezhető meg. A kibocsátásokat 2020-ig 15-30 százalékkal, 2050-ig pedig 50 százalékkal kell visszafogni, amelynek eredményeként tudósok szerint 2100-ig elviselhető mértéken belül tartható a felmelegedés üteme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Sci-fi-be illő ötleteket használnának a Föld felmelegedése ellen

A globális felmelegedésnek talán fantasztikus regényekbe illő műszaki megoldásokkal is gátat lehetne vetni, de ez bizonyosan nem lenne olcsóbb a hagyományos intézkedéseknél, s már a műszaki megoldások felvetése is visszaveti a károsanyag-kibocsátás visszaszorítására irányuló politikai akaratot.

MTI Tech

Globális felmelegedés helyett szélsőséges időjárás várható

Nemzetközi éghajlat-értékelő kutatócsoport alakult, a Zágoni Miklós fizikus vezette szervezet tagjai azt állítják, az emberiség által a légkörbe juttatott szén-dioxid elsősorban nem globális felmelegedést, hanem szélsőséges időjárási körülményeket okoz.

hvg.hu Itthon

A netezők többségét aggasztja a globális felmelegedés

Az internetezők saját bevallásuk szerint tisztában vannak az időváltozás és globális felmelegedés összefüggéseivel, és aggasztónak tartják a jelenséget. Az NRC Piackutató júniusban a globális felmelegedés időjárásra gyakorolt hatásairól kérdezte az internetezőket.