A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) az állami agrártársaságok haszonbérleti szerződéseinek megkötésekor arányos és egységes díjmegállapítást alkalmazott-e. A Magosz szerint a magyar föld kiárusítása folyik, az MSZP szerint viszont az Orbán-kormány hagyatéka áll a Versenyhivatal intézkedésének hátterében.

Herbály Imre MSZP-s országgyűlési képviselő szerint az ügy 2001-2002 fordulójára, az Orbán-kormány idejére vezethető vissza. Ekkor ugyanis 12 állami gazdaságot, úgy adtak el rendkívül alacsony áron, hogy a szerződésekben a piaci árnál lényegesen kisebb haszonbérleti díjat állapítottak meg.

Aztán a Medgyessy-kormány is értékesített 10 agrártársaságot, igaz, az előző 12-nél drágábban, és a haszonbérleti díjat is magasabban állapította meg – emlékezik Herbály.

„Az új tulajdonosok zokon vették az árkülönbséget és a privatizációs, valamint a haszonbérleti szerződések megváltoztatására eljárást kezdeményeztek, a GVH-nál” – magyarázta a szocialista képviselő.

Az agrárpolitikai feszültség oka azonban Herbály szerint nem ez. Nemrégiben szocialista képviselők önálló indítványt nyújtottak be a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítására. A javaslat a nem üzemi állattartó telepek takarmánytermesztési lehetőségeit és a földforgalom gyorsulását kívánja elősegíteni. Eszerint a törvény elfogadása után a jogi személyiséggel rendelkező és a jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok tagjai és tulajdonosai egyaránt vásárolhatnak földet a Nemzeti Földalapból. Herbály mindenkit igyekszik ugyanakkor megnyugtatni: ezután sem változik meg az, hogy csak magyar állampolgárságú személy vásárolhat földet.

„Minden más jellegű információ hátterében az áll, hogy egyesek nem ismerik a földtörvényt és az NFA törvényi előírásait”– érvel a szocialista képviselő, aki magabiztosan állítja, hatalmas összefüggő földbirtokok kiépítésére senkinek sem lesz lehetősége, mert a művelhető területek nagyságának felső határa gazdálkodónként maximum 300 hektár marad.

A Fidesz parlamenti frakciójában is helyet foglaló Magosz üdvözli a versenyhivatal vizsgálatát, de nem ezt tekinti az NFA-s földek ügyében a legkritikusabbnak, hanem azt, hogy a parlamenti többség lehetővé kívánja tenni a gazdasági társaságoknak a földvásárlást. „Az elrontott privatizáció miatt ma egy átlagos gazdának 8-10 helyen van földje, ami az egyéb kellemetlenségeken túl, fölöttébb gazdaságtalan megoldás. Az állami földeket viszont a kormány csak egyben értékesíti, de a legtöbb gazdának erre nem telik” – háborog Obreczán Ferenc. A Magosz főtitkára szerint a kormány birtokegyesítés helyett nagyvállalatok földhöz juttatására használja a Nemzeti Földalapot.

„A Nemzeti Földalapot direkt arra hozták létre, hogy a szétszabdalt birtokrendszert egységesítsék, ám a jelen feltételek közt ez tőkehiány miatt nem működik. Következésképp a tervezett törvénymódosításnak köszönhetően így olyan zrt-ké és holdingoké lesz a magyar termőföld, amelyek jövedelmük jelentős részét nem a mezőgazdaságból szerzik, és részvényeseik többsége talán nem is magyar állampolgár. Ők a haszonmaximalizálásért monokultúrában egy-két növényt termesztenek, és könnyen meghajlanak a génmódosított fajták előtt. Addig használják a földet, amíg annak tápanyag tartalmát teljesen ki nem merítik” – érvelt a magángazdaságok mellett az agrár érdekvédelmi szervezet főtitkára. Obreczán nem tartja túldimenzionált víziónak, hogy a gazdasági társaságok földvásárlási lehetőségét segítő törvénymódosítás hosszútávon a dél-amerikai típusú latifundiumrendszer kialakulásához vezet, amelyben egy igazán gazdag emberre, nábobra jut millió „koldus”.

Sipos A.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

AB: nem lehet népszavazást tartani a termőföldről

Az Alkotmánybíróság két, kedden elfogadott határozata értelmében nem lehet népszavazást tartani a termőfölddel kapcsolatban a Hajrá Magyarország! mozgalom és a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) által ügydöntő országos népszavazásra bocsátani kívánt kérdések ügyében.

MTI Gazdaság

A Magosz szerint az agrár-megállapodás fele teljesült

A tavaszi agrár-megállapodásban foglaltaknak "nagy jóindulattal" is csupán a fele teljesült - jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a szervezet pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

MTI Itthon

Évi 5-7 ezer hektárral csökken a termőföldterület

A jó minőségű termőföldek fokozott védelme érdekében a kormányzat a földtörvény rendelkezéseinek szigorítását tervezi - mondta Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közigazgatási államtitkára.

Hét nap

AZ AB-HOZ MEGY A MAGOSZ

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), mert szerinte a...

MTI Itthon

Elhalasztja demonstrációját a Magosz

A jövő hétre halasztja az országos gazdademonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) - jelentette be az agrár-érdekképviselet elnöke, Jakab István.

Hét nap

MAGOSZ-FENYEGETÉS

Hamarosan demonstrációs előkészítő bizottság megalakításáról dönt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége...

Már hatan haltak bele a koronavírusba Kínában

Már hatan haltak bele a koronavírusba Kínában

Napi 414 forint jutott ételre tavaly egymillió magyarnak

Napi 414 forint jutott ételre tavaly egymillió magyarnak

Négy év börtönt kapott a férfi, aki Down-szindrómás testvére halálát okozta

Négy év börtönt kapott a férfi, aki Down-szindrómás testvére halálát okozta

„Felkavar már az is, ahogy rá gondolok” – 100 éves lenne Federico Fellini

„Felkavar már az is, ahogy rá gondolok” – 100 éves lenne Federico Fellini

Az Egyesült Államokban is megjelent a kínai koronavírus

Az Egyesült Államokban is megjelent a kínai koronavírus

Greta Thunberg és Donald Trump párhuzamos valósága Davosban

Greta Thunberg és Donald Trump párhuzamos valósága Davosban