szerző:
hvg.hu

Összecsapások zajlottak a forradalom 50. évfordulóján Budapest utcáin. A Belvárost is megbénító zavargásokban legalább százan megsérültek. Több rendőrt vidékről vezényeltek fel a fővárosba, de a rendőrség még így is csak kora hajnalra tudta teljesen szétkergetni a rendbontókat.

06:48

A zavargások miatt bekövetkezett károk nagyságrendje közel 200 millió forintra tehető - közölte a Fővárosi Védelmi Bizottság keddre virradóan. Részletesen.

05:21

Az Erzsébet hídon és a Kossuth Lajos utcán kora reggel még nem közlekedhetnek a járművek, mert a zavargások alatt a Ferenciek terén emelt barikádok eltávolítása hosszabb időt vesz igénybe.

02:36

Teljesen néptelen az Erzsébet híd budai oldala. A híd pesti oldalán azonban szirénázó rendőrautókat látni. A hídról is elvonultak a rendőrök, a közterület-fenntartók már megkezdték a takarítást. A rendőrök razziát tartanak a belvárosi szórakozóhelyeken, s előállítják, akiknek vizes a ruhája. A Lánchídnál néhány embert őrizetbe vett a rendőrség, miután a rendőrök a híd pesti és a budai oldalán is igazoltatták az ott lévőket.

02:15

Sok tüntetőt elfogtak a Belváros utcáit fürkésző rendőrök. Az Erzsébet hídnál már csak a rendőrök és a sajtó munkatársai vannak jelen. Nem valószínű, hogy a tüntetők újra tudnak szerveződni, ezért további komoly összecsapásra már nem lehet számítani. A Ferenciek terén a zavargók pusztítást hagytak maguk után.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte: a hétfői összecsapások sérültjeinek száma százra nőtt. A sérültek többsége tüntető, de vannak közöttük rendőrök is. Éjfélig 40 tüntetőt állítottak elő a rendőrök, de az Erzsébet hídnál, a rendőrrohamot követően legalább egy tucatnyi megbilincselt fiatalt látni.

01:58

Már csak kisebb, 8-10 fős tüntető csoportokat igyekszik feloszlatni a rendőrség a belváros utcáin, miután a Ferenciek terénél elzavarták tüntetőket.

01:46

A tüntetők az alsó rakpart és a korzó felé futottak el, a rendőrök utánuk mennek. Lovasrendőrök is voltak a Ferenciek terén, de őket nem vetették be. A Ferenciek terén szinte csak rendőröket látni, a teret teljesen visszafoglalták a tüntetőktől. A korzón már csak néhány tucatnyi menekülő tüntető van.

01:39

Nagyon kevés tüntető maradt a Ferenciek terén, ahol egy hókotró ledöntötte a tüntetők által épített barikádot, a rendőrök pedig további könnygázgránátokat lőnek ki. Az Erzsébet hídon csak rendőrségi csapatszállító járművek vannak. Egy rendőrsorfal zárja le a hidat.

01:35

Megindult a rendőrroham a Ferenciek teréről. Több tucat könnygázgránátot lőttek ki a tüntetőkre. Vízágyút is bevetett a rendőrség. Óriási a füstfelhő. A tüntetők (mintegy kétszázan) a környező utcákba futnak, a Kossuth tér felé. A Váci utcát is megrohanták a rendőrök, próbálják kiszorítani onnan a tüntetőket.

01:32

A híd budai lábánál megindult a hókotró, hogy áttörje a barikádot. Át is törte. A rohamrendőrök pedig megindulnak, mögöttük egy vízágyú halad.

01:30

A Hegyalja utat a rendőrök lezárták. Onnan állítólag nagy erőkkel indulnak az Erzsébet híd felé. A híd budai oldalán felállított barikádot 8-10 ember állja körül. A rendőrség mind a pesti, mind a budai oldalon hókotróval próbálják meg a rendőrök feldönteni a barikádot. A motoros tüntetők informálják a tüntetőket a rendőri mozgásokról. Egyes információk szerint a rendőrök megpróbálják körbezárni a tüntetőket.

Korábbi hírek percről percre (Oldaltörés)01:25

Budán a Hegyalja úton várják a tüntetőket a rendőrök.

01:24

A Ferenciek terénél egy mellékutcában 2-3 autót felborítottak. 

00:57

A Ferenciek terén önkéntes vezérek símaszkban kisebb csapatokat gyűjtenek maguk köré, és földre rajzolt haditervvel instruálják a tüntetőket. Az egyik mellékutcában három autót borítottak fel, és ezekből építettek barikádot – jelentette az Index.

Eközben nagyobb csoportban tömörülnek a rendőrök a Kossuth Lajos utcában. Több rendőr kezében poroltót látni.


00:53

Éjfélig mintegy hetven sérültet láttak el a mentősök a tüntetők és a rendőrök hétfői, budapesti összecsapásai nyomán - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője.


00:42

Már csak mintegy 300-400 tüntető van a Ferenciek terénél, egyre többen hagyják el a teret és vonulnak át Budára, egy részük hazafelé megy.

Nagyon úgy tűnik, hogy a rendőrök ki szeretnék fárasztani a tüntetőket. Az Erzsébet híd budai hídfőjénél viszont továbbra is épül a barikád, amely körül 20-30 ember van.

Az Astoriához eközben újabb és újabb rendőrcsapatok érkeznek. Az Astorián túl a Rákóczi úton már megindult a forgalom.

A Veres Pálné utca egyik sarkán lévő non-stop ABC jó forgalmat bonyolít, a tüntetők ott vesznek sört.

00:36

A tüntetők barikádot emeltek a Szabad sajtó úttal párhuzamos Curia utcában - adta hírül az Index.

00:32

A tv2 információja szerint a Ferenciek terénél felállított barikádot benzinnel locsolták fel a tüntetők, akik felgyújtanák azt, amennyiben a rendőrroham megindulna. A tv2 riportere szerint ez az oka, hogy nem indul meg a rendőrroham.

00:28

A zavargások alatt több tévétársaság, köztük a Duna Televízió és az RTL Klub munkatársait is provokáltak, illetve meg akarták verni a tüntetők. Volt olyan fotós, akit bántalmaztak. 

00:23

Kordon épül  az Erzsébet híd budai hídfőjénél. A barikádhoz használt gerendákat és láncokat a tüntetők a pesti oldalról hozzák át.   


00:14

Újabb és újabb rendőrcsapatok érkeztek a Ferenciek terére az Astoria felől. Lovasrendőrök is érkeztek a Ferenciek terére. A rendőrök két vízágyú között, tömött sorokban állnak, de a vízágyúk mögött is felsorakoztak szabályos alakzatban. Egyre több tüntető megy át a budai oldalra, a Ferenciek terén már csak pár száz tüntető van.

Az egyik mellékutcákban nagyon komoly támadás érte a rendőröket (a tüntetők megdobálták a rendőröket), így a térről több rendőr abba a mellékutcába rohant. 

Korábbi hírek (Oldaltörés)

00:11

A Nagykörútról már kiszorította a rendőrség a tüntetőket. Legnagyobb számban és leginkább koncentráltan jelenleg csak a Ferenciek terénél és az Erzsébet híd lábánál vannak tüntetők. Úgy tudjuk, a rendőrség is ide koncentrálta leginkább ez erőit.  


00:10

Nem sokkal éjfél előtt a rendzavarók személyautóval próbálták áttörni a Baross utca és a József körút kereszteződésében felállított rendőrsorfalat. A rendőrök közül senki sem sérült meg. A rendőrök azt igyekeznek megakadályozni, hogy a tömeg visszatérjen a Blaha Lujza térre. A tüntetőket a Boráros tér irányába próbálják kiszorítani.

00:05

Kisbuszokkal és teherautóval érkeztek nagy számban rohamrendőrök a Ferenciek terére. A tüntetők egy jelentős része átvonul Budára, de szép számmal vannak még a barikádok mögött is, a Ferenciek terénél. Perceken belül indulhat a rendőrroham.  

00:01

Szombathelyen teljesen kiégett az MSZP helyi irodája, több millió forint a kár. Amikor a tűzoltók megérkeztek, egy 10-20 fős tömeg még a helyszínen volt.


23:57

A Déli Pályaudvarnál kétségbeesetten telefonálnak a fővárosba érkezők. A belvárosi "állóháborúk miatt" nem közlekednek már órák óta  sem a buszok, sem a villamosok, sem a taxitársaságok. Aki teheti rokonokat, barátokat próbál rávenni, hogy jöjjön érte.

Korábbi hírekhez kattintson ide (Oldaltörés)

23:50

Összecsapás várható a Ferenciek terénél, ahol az Erzsébet híd lábánál mintegy ezer tüntető van, bár a számuk folyamatosan fogy. A barikád mögött jóval több rendőr sorakozott fel egészen a Kossuth Lajos utca végéig. A mellékutcákban könnygázgránátok lövéseinek hangja hallatszik.

A tüntetők között az a hír járja, hogy a rendőrök hamarosan megkezdik a tömegoszlatást. Egyes hírek szerint az Erzsébet híd budai hídfőjénél is elkezdték építeni egy barikádot. A budai hídfőnél motorosok vannak.


23:46

Az Astoria kora este
© hvg.hu
Teljesen körbevették a rendőrök a Köztársaság téri MSZP-székházat, ahová a hírek szerint korábban legalább félezer tüntető vonult.

23:45

Megjelentek a nagyobb videomegosztó oldalakon az első felvételek a délutáni budapesti összecsapásokról. A videa.hu egyik videója a megemlékezésre kiállított tank meglovasítását örökíti meg.

23:43

A Ferenciek terénél a barikád mögött Molotov-koktélokat készítenek a tüntetők.

23:39

Hat-hét súlyos sérült van, de életveszélyes sebesült nincsen - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Korábbi hírek percről percre (Oldaltörés)23:35

Egyre több pajzsos rohamrendőr sorakozik fel a Ferenciek terénél, minden bizonnyal rohamra készülnek.


23:32

A belvárostól távoli Szent János Kórházban is sérülteket gipszelnek.

23:30

Egyre kevesebb tüntető van az Oktogonon, ahol a rendőrök könnygázzal lövik a tüntetőket. Az Andrássy úton is tart a tüntetők kiszorítása. Néhány tüntető a Nyugati tér felé, néhányan a Hősök tere felé mennek. A rendőrség célja valószínűleg a tüntetők megosztása.

23:25

A Ferenciek terénél a mellékutcákat zsilipszerűen lezárták a rendőrök, hogy ne érkezhessen erősítés a tüntetőkhöz.

A rohamrendőrök a Ferenciek terénél egyelőre nem tudják mi lesz, parancsra várnak.

23:23

A belvárosban nincs tömegközlekedés. Az Astoria, a Kossuth tér és a Deák tér állomásainál nem áll meg a metró.


23:18

Elfáradtak a rendőrök a Ferenciek terénél. A barikád mögött néhány rendőr a járdaszigetre ült, pihennek, almát esznek és ásványvizet isznak.


23:15

Az Oktogonnál nincs nagy tömeg, bár több százan tartanak arra a Blaha Lujza tér felől.  

23:14

A Ferenciek terénél a tüntetők egy építkezésről téglákat szereztek, melyeket a barikádhoz tették, hogy egy esetleges rendőrroham esetén azzal támadják a rendőröket.

A rohamrendőrök között az a hír terjedt el, hogy a tüntetők benzinnel locsolták fel az úttestet.

23:12

Egyre nagyobb a barikád a Ferenciek terénél, miközben a tüntetők egy újabb barikád építésébe kezdtek. A rendőrök egy mellékutcában feltűntek, de aztán visszahúzódtak.

Több rendőr megsérült, a tüntetők utcakövekkel, pajzsdarabokkal dobálták meg a rendőröket. Budáról motorosok jöttek a Ferenciek terére.

Jármy Tibor, a BRFK szóvivője közölte: nem titok, hogy több vidéki rendőr tart a fővárosba. Elmondta azt is, hogy a Kecskeméti utcai rendőrőrsöt korábban a tüntetők egy időre birtokba vették, de azt tagadta, hogy fegyvereket zsákmányoltak volna. A rendőrségi akciókat Gergényi Péter, a BRFK főkapitánya irányítja, folyamatosan egyeztetve az ORFK vezetőjével. Jármy szerint a rendőrség törvényesen lép fel. Mint mondta, a Ferenciek terénél van most a legnagyobb gócpont. „Több Molotov-koktélt is bevetettek a tüntetők” – közölte a BRFK szóvivője.


23:02

Mintegy félezer tüntető a Blaháról az MSZP Köztársaság téri székháza felé vonul.

23:00

A Wesselényi utcában is barikádot építenek. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója a Hír TV-nek elmondta: kritikus a helyzet. Közölte: több helyről kellett a fővárosba átcsoportosítani rendőröket, viszont sok helyről nem lehet elvonni erőket.


22:55

Kiürült a Blaha Lujza tér. Az Astoria irányából rohamrendőrök érkeztek, s az Erzsébet körút felé nézve álltak fel. A hvg.hu tudósítója szerint a Wesselényi utcánál valami ég. Mint utóbb megtudtuk, egy barikád ég.

22:53

A Ferenciek terénél áll a barikád. A tüntetők a barikád mögött néznek farkasszemet a rendőrökkel.

22:51

A Blahánál négy különböző irányba szorítják ki a tömeget.

22:46

A Ferenciek terénél több ember elvonult a mellékutcákban. Az aluljárókat megtisztították a rendőrök. Az Erzsébet hídnál álló tüntetők közül többen a híd közepe felé indultak. A tüntetők egy fáklyát dobtak a rendőrök felé.

22:45

Megindult a rendőrroham a Blahán és a Ferenciek terénél. A Blahán lovasrendőrök is vannak. Az egész teret beborítja a könnygáz.

A Ferenciek terénél is megindult a rendőri kiszorítás. Hámozzák le a tömeget, rengeteg könnygázgránátot lőttek ki a rendőrök.


22:40

A Blahán megindult a tömegoszlatás. „Hazaárulók!”, „Gyurcsány takarodj!” – skandálja a könnygázgránáttal lőtt tömeg. Megindult a vízágyú is. Egy mentőautó is megérkezett a térre.

A Múzeum körúton teljes a csend és a nyugalom, de a Ferenciek terénél egyre nagyobb a tömeg.

A tv2-nek nyilatkozó tömegoszlató szakember, Tarjányi Péter szerint veszélyes a barikád, mert a "tömeg talált magának feladatot". Szerinte ez is azt mutatja, hogy ezt a válsághelyzetet holnap is fent szeretnék tartani a tüntetők, megbénítva a forgalmat. Tarjányi szerint a rendőrség akkor oldani meg a helyzetet, ha nem az oszlatásra fordítaná az energiáját, hanem a hangadók, a szervezők elfogására.

Korábbi hírek percről percre (Oldaltörés)22:58

A Blaha Lujza téren változatlan a helyzet. A tüntetők nem mennek el, a rendőrök nem mozdulnak, bár néha kilőnek könnygázgránátokat.

Az Erzsébet hídnál már embermagasságú a tüntetők által épített barikád. A barikádban – amely már a járdákat is elzárja - egy betonkeverő is van. A tüntetők most nem a rendőrökkel, hanem a barikádépítéssel foglalkoznak. Úgy tűnik, mintha nemcsak tömörülnének a tüntetők, de mellékutcákból (például a Kecskeméti utcából) csatlakoznak is hozzájuk mások.

A rohamrendőrök kb. 3 doboznyi gumilövedéket kaptak. A rendőrök és a tüntetők között mintegy 200 méter a különbség.

22:30

Korábban tévesen közöltük, hogy egy sérült, akit gumilövedékkel lőttek szemen, a Hír TV munkatársa. Olvasóinktól ezért elnézést kérünk!

22:29

Sólyom László államfőnek és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek egyaránt azt javasolta a rendőrség, hogy a kialakult helyzetre tekintettel ne vegyen részt az 1956-os forradalom és szabadságharc központi emlékművének avatásán, a Felvonulási téren, mondta Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője hétfőn este. "Azt is elmondtuk, ha mégis úgy döntenek, hogy el kíván menni, akkor a Köztársasági Őrezred biztosítani tudja a védelmét" - tájékoztatott Garamvölgyi. Az eseményen biztonsági okokból nem vett részt Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök viszont jelen volt az ünnepségen.


22:20

A tüntetők egy építkezésről hordanak alapanyagot egy barikádhoz az Erzsébet hídnál. A barikád már készen áll, közel 1 méter magas. A rendőrök közben haladnak előre, de a tüntetők nem a mellékutcákba, hanem hátra húzódnak vissza.

22:18

© AP
Gyurcsány Ferenc a tv2-nek úgy nyilatkozott, hogy egy agresszív kisebbség „elvette tőlünk az ünnepség lehetőségét és örömét”. Szerinte az a kérdés, hogy a többségnek a szabadságát „elveheti-e tőlünk pár ezer fős kisebbség”. „Az a dolgunk, hogy ne engedjük, hogy bárki is jogot sértsen” – mondta a kormányfő. Gyurcsány a Fidesz állítására reagálva (miszerint a rendőrök provokálták a tüntetőket) azt mondta, hogy aki tör és zúz, átlépi a jog határát, azzal szemben a magyar rendőrségnek fel kell lépnie. „Ez kötelessége a rendőrségnek” – mondta Gyurcsány, aki – mint mondja – támogatja a rendőrség határozott fellépését. „Nem szabad megengedni, hogy egy kisebbség túszul ejtse a várost” – mondta. Arra a kérdésre, hogy szervezett-e a tüntetés, azt válaszolta, hogy egyértelműen állítható, hogy a rendzavarók között szervezett kommunikációs és készülődés van.

Gyurcsány Ferenc az MTV-ben elmondta: a rendőrség kompetenciájába tartozik, hogy milyen eszközökkel állítja helyre a rendet. A politikusoknak pedig figyelmeztetniük kell a rendre az embereket, arra, hogy az erőszak elfogadhatatlan.

Mindeközben megindultak a rendőrök az Erzsébet hídnál. A vízágyúk és a rohamrendőrök mintegy 50 métert haladtak.


22:09

A Blaha Lujza téren továbbra is állóháború van. A tüntetők várják, hogy mit lépnek a rendőrök, akikkel farkasszemet néznek.

22:05

Egyre erőteljesebben lép fel a rendőrség a Ferenciek terénél, de még mindig rengeteg a tüntető. A tüntetők azt beszélik, hogy nem mennek haza, tiltakozni akarnak, ameddig Gyurcsány Ferenc nem mond le. Ha lassan is, de szívosan szorítják hátra a rendőrök a tüntetőket.

A téren egy mentőautó is megjelent, de sebesültet nem látni.


22:04

A CNN és a BBC is beszámol a zavargásokról. A BBC szerint a tüntetők az MSZP-t a kommunistákkal azonosítják. A francia Libération az őrizetbe vett tüntetők fotóit mutatja.

22:03

A Fidesz és a KDNP rendkívüli házbizottsági ülést kezdeményez és indítványozza, hogy a az Országgyűlés vitassa meg a hétfői eseményeket.

„A hatalom meg akar félemlíteni mindenkit, aki nyílt színen ki mer állni a hazugságok ellen” – jelentette ki Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője.

21:56

A Ferenciek terén lévő tüntetőkhöz a mellékutcákból érkező motorosok csatlakoztak, majd tovább hajtottak.

A mellékutcákból a rendőrök több fiatalt vezettek ki.

21:49

A Ferenciek terénél álló több ezer tüntetők felé folyamatosan lövik a könnygázgránátokat a rendőrök, de a tömeg - noha kicsit visszavonult - egy helyben áll.

A tv2-nek nyilatkozott egy tömegoszlatási szakértő, volt rendőr. Tarjányi Péter szerint helyes az, amit a rendőrség jelenleg csinál. "Helyes, amikor a rendőrség akkor avatkozik be, amikor egy demonstráción látszik, hogy nem a békés irányban halad" - mondta. Szerinte előbb vagy utóbb a tüntetők el fognak fáradni, és ezt tudják a rendőrök is. Ez az oka annak, hogy sokszor kivárnak a rendőrök, s nem feltétlen ütköznek a tüntetőkkel.
 

21:46

A Blaha Lujza téren változatlan a helyzet: farkasszemet néznek egymással a rendőrök és a tüntetők. Előbbiek néha könnygázgránátokat lőnek a tüntetők közé. Nem tudni, mi a tüntetők célja és tervezik-e, hogy esetleg tovább mennek. Valószínűleg arra várnak, hogy mit lépnek a rendőrök.


21:39

A Kossuth Lajos utcában könnygáz gránátokat lőnek a tüntetőkre, akik folyamatosan húzódnak vissza. Megindult a vízágyú és azzal együtt a rohamrendőrök is. Jó kétszáz méterre, a híd lábához húzódtak vissza a tüntetők. A rendőrök folyamatosan lőnek, a mellékutcák felé is.

A tüntetőket mintegy 150 méterre szorították vissza, akik jelenleg a Ferenciek terénél vannak, illetve befutottak a környező mellékutcákba. 

Korábbi hírekhez kattintson ide! (Oldaltörés)

21:36

A rendőrök a Kecskeméti utcában visszafoglalták a rendőrőrsöt. A rendőrség hétfőn eddig 40 embert állított elő.

A Kossuth Lajos utcában továbbra is farkasszemet néznek a rendőrök a tüntetőkkel, akik a kordonból barikádot építettek maguknak. Néhány tüntető korábban kivált a tömegből és provokálták a rendőröket.

21:34

Több vidéki városban tartottak hétfőn este is tüntetéseket, amelyeken a miniszterelnök és a kormány távozását követelték. Tüntettek Pécsen, Kaposváron, Szombathelyen, Szekszárdon.

21:31

Eltalálták gumilövedékkel Tálos Lőrincet, a Tilos rádió munkatársát, aki sárga mellényben, feltartott kézzel, egy fényképezőgéppel próbálta megközelíteni a járdán a rendőrsorfalat a Nemzeti Múzeumnál - írja az Index.

21:23

Több ponton kritikus a helyzet a városban - ezt Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője mondta.

A Kálvin téren motorosok csapódtak a tüntetőkhöz, utcai harc várható. A Múzeum körúton nagyon feszült a helyzet, a rendőrök megpróbálják kiszorítani a tüntetőket a Nemzeti Múzeum elől.

21:21

Az Oktogonon több rendőri lovasegység van jelen.

21:20

Budapesten a Kecskeméti utcában megtámadtak egy rendőrőrsöt.

21:16

A Kossuth Lajos utcán felsorakozott rendőrök kezében könnygázgránát és gumilövedék kilövésére alkalmas fegyverek vannak.

21:14

Szombathelyen felgyújtották az MSZP irodáját, valószínűleg Molotov-koktéllal.

21:07

Simicskó István (KDNP), a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke szerint az Országgyűlésnek ki kell majd vizsgálnia a jelenlegi helyzetet, mert - mint azt a tv2-nek kifejtette - szerinte túlzott erőszakot használt a rendőrség a tüntetőkkel szemben.
 
Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója nem akar semmit sem mondani arról, hogy milyen konkrét intézkedéseket tesz majd még a rendőrség. Szerinte azt atrocitások akkor kezdődtek, amikor a tüntetők egy része az Alkotmány utcánál megbontotta a kordonokat. Közölte: megérkeztek vidékről azok a tartalék rendőri egységek, amelyek a tömeget fel tudják oszlatni. "Most tudunk összeállni" - mondta Garamvölgyi. Egyben visszautasította, hogy a rendőrök provokálnák a tömeget. "A nem bejelentett demonstrációt fel kell oszlatni, a rendőrségnek nincs más alternatívája" - fogalmazott. Szerinte a bámészkodókat nem lehet elválasztani a tüntetőktől. Garamvölgyi sajnálja az "ártatlan áldozatokat", de - mint mondta - a megsérült rendőröket is.

Korábbi hírek percről percre (Oldaltörés)

21:05

A Kossuth Lajos utcában néhány tüntető a rendőrök felé ment, amire a rendőrök könnygázgránáttal válaszoltak.

21:00

A Kossuth Lajos utcában egy ballonkabátos férfi odament a rendőrökhöz és beszélgetni kezdett velük. Később a férfit a rendőrök elvezették.

A tv2 információja szerint a nap folyamán megsérültek között rendőrök és tüntetők egyaránt vannak. Egy idős férfinak gumibottal szakították be a koponyáját, egy másiknak gumilövedék fúrodott a testébe.


20:56

A Blaha Lujza térnél lévő emberek egy része a Hősök tere felé indult el.  

20:20

Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője maga mondta el az MTI-nek, hogy megsérült a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban. Mint mondta: éppen kórházban van, most látják el a sérülését. Emlékezetkiesése van, ezért nem tudta megmondani, hogy pontosan mi és hol történt.

20:15

Az emlékműnél virágokat helyzett el a kormányfő és neje, Szekeres Imre hadügyminiszter, Demszky Gábor főpolgármester. A motorok fülsüketítően tülköltek.

20:00

Kosáry Domokos történészt, az 1956-os Emlékbizottság elnökét, egykori 56-os elítéltet kifütyülik. Azt kiabálták neki: "fater, miért vagy velük?" Ugyanez várt Weinek Leonárdra, Zugló polgármeterére is, aki átadta Kosárynak azt a dokumentumot, amiben a XIV. kerület hozzájárul ahhoz, hogy a Felvonulási teret ezentúl 56-osok terének nevezzék. A fújolás, fütyülés és motorbőgés nem csitul.

A tömeget vízágyúkkal oszlatta fel a rendőrség az Astoriánál. A hvg.hu tudósítói szerint a tüntetők újra gyülekeznek a Ferenciek terénél.

19:56

Harang és rendőrsziréna szól, a Himnuszt hallani a Felvonulási téren.

19:50

Megérkeztek a felvonulási térre az ún. "goj motorosok", akik felberregtetett motarjaikkal akarják megzavarni az '56-os melékmű felavatását. A szervezők a zene felhangosításával replikáznak. A tömeg Gyurcsány-ellenes jelszavakat skandál.

19:45

Vízágyúkat vetett be a rendőrség a Rákóczi úton egész az Astoriáig.


19:30

A tömeg a Roosevelt téren megállt, mert vezetőjük, egy kisportolt, kopasz férfi azt javasolta nekik, hogy menjenek fel a köztársasági elnökhöz, a Sándor-palotához. Többen úgy gondolják a tünetők közül, hogy megvezették őket, és inkább a Kossuth tér felé veszik az irányt.

19:15

A tüntetők és a zavargók a rakparton, a folyó melletti szállodák előtt vonulnak.

19:00

Megindult a tömeg, a felvonulók azt skandálják: "nem, nem, soha!"

18:45

Előzőleg a Ferenciek terén várakozó tömeghez egy a helyszínene tartózkodó tudósítóink előtt ismeretlen férfi szólt. Kitartásra és arra buzdított, hogy a tömeg maradjon együtt, mert a rendőrök így nem tudnak ellenük fellépni. Megígérte a résztvevőknek, hogy csatlakozik hozzájuk Toroczkai László is.
 
18:30

A Fidesz Gyurcsáy Ferencet hibáztatja az ünnepen történt atrocitásokért. Deutsch-Für Tamás szerint a békés emeberek ellen alkalmazott példátlan "rendőri erőszakért" is a kormányfő a felelős.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Így még nem látta az ausztrál tűzvész pusztítását: előtte-utána fotók

Így még nem látta az ausztrál tűzvész pusztítását: előtte-utána fotók

Nem tetszik a kormányhivatali dolgozóknak, ahogyan megemelik a fizetésüket

Nem tetszik a kormányhivatali dolgozóknak, ahogyan megemelik a fizetésüket

Tusk: Elkészült a néppárti bölcsek jelentése a Fideszről

Tusk: Elkészült a néppárti bölcsek jelentése a Fideszről

Közel száz ember fagyott halálra január közepéig

Közel száz ember fagyott halálra január közepéig

Lemondott a fideszes képviselő, aki egy halálos baleset áldozatáról tett ki fotót a Facebookra

Lemondott a fideszes képviselő, aki egy halálos baleset áldozatáról tett ki fotót a Facebookra

Tízezer forintra drágul a cigaretta Ausztráliában

Tízezer forintra drágul a cigaretta Ausztráliában