szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyilvánosságra hozták Gergényi Péter válaszát, amelyet az MTV-székháznál történteket vizsgáló bizottság jelentésére küldött, és amelyben elfogultnak nevezi a bizottság tagjait, és Ignáczi István Pest megyei rendőrfőkapitányt is meggyanúsítja.

A jelentés nem szakmai érveket, hanem „lózungokat” sorakoztat fel – írja Gergényi Péter a jelentésre küldött, pontokba szedett válaszában. A Budapesti Rendőrfőkapitány azt állítja, hogy a tényfeltáró bizottság egy előre felállított hipotézist akart igazolni. Levele végén a bizottság vezetőjét Ignácz Istvánt, Pest megyei rendőrfőkapitányt egy hvg.hu-s cikkre hivatkozva azzal vádolja, hogy a helyére a pályázik. (Az inkriminált idézetet egyébként Ignácz kérésére a hvg.hu azóta törölte a cikkből.)

© Stiller Ákos
A demonstráció feloszlatására nem volt jogi eszköz, mert az nem a gyülekezési törvény hatálya alá esett, hanem a választási törvény szerint kellett kezelni, vagyis Gergényi álláspontja szerint „spontán módon kialakult választási gyűlés” volt, így feloszlatni nem volt módja a rendőrségnek. A vizsgálóbizottság válaszában a tömeg által skandált jelszavakra hivatkozva állítja, hogy egyértelműen a gyülekezési törvény hatálya alá esett a tömeggyűlés, így feloszlatható lett volna. Nem voltak a helyszínen jelöltek, nem hangzott el program és politikusi felszólalások, az őszödi beszéd okán gyűltek össze a jelenlévők – érvel a bizottság.

Gergényi levelében többször nehezményezi, hogy a vizsgálat adminisztratív rendelkezéseket kér számon, míg a rendőrfőkapitány szerint ez egy váratlan esemény volt, többször írja, hogy „jóstehetség” kellett volna annak teljesítéséhez, amit számon kér a rendőrségen a bizottság. „Hét helyszínen történtek az események és, ha elemeztünk és rendszabályokat dolgoztunk volna ki enyhén szólva lemaradtunk volna magukról az eseményekről” – írja Gergényi. Gergényi utal Szabadfi Árpádnak, az országos főkapitány helyettesének felelősségére is, amikor megjegyzi, hogy a dandártábornok végig a helyszínen tartózkodott, és a külföldön tartózkodó Bene László hatáskörében járt el.

A vizsgálóbizottság jelentésében felrója, hogy a Parlamentnél lévő egységeket miért nem rendelték át a Szabadság térre. Gergényi válaszában arra hivatkozik, hogy a kialakult helyzetben a Parlament védelmét nem merték gyengíteni.

A jelentés szerint a székházból távozókat igazoltatni kellett volna, de ez nem történt meg. A válasz szerint azért, mert az elsődleges cél az oszlatás volt. Azt is hiányolták a bizottság tagjai, hogy az egységek elszakadtak egymástól. Gergényi válaszában úgy fogalmaz, hogy a jelentés készítői megfeledkeznek a megvadult tüntetőkről. Azt is leírja, hogy nem volt tudomása arról, hogy a baranyai egységekben néhany embernek nem volt sisakja és pajzsa.

© AP
„A rendőrség által soha nem tapasztalt háborús helyzetnek” nevezi Gergényi az MTV-székház előtt kialakult eseményeket, illetve a gránátlövők és a gumilövedékek hiányát is a történések váratlanságával magyarázza. A bizottság a Gergényi-levélre íródott válaszában úgy reagál erre: a helyzet kialakulásakor mód lett volna a szükséges eszközök helyszínre szállítására.

A BRFK vezetője szerint nem helytálló a bizottsági megállapítás, hogy nem volt megfelelő a műveleti terv: az tartalmazta a csapatszolgálati szabályzat által előírtakat. A bizottság viszontválaszában 16 pontban sorolja fel, hogy a műveleti terv mennyiben tér el a szabályzat által meghatározottól.

A BRFK vezetője és a bizottság nem ért egyet abban, hogy késve rendeltek el riadót a BRFK állományának. Gergényi szerint a jelentés nem ad választ arra, a bizottság szerint mikor kellett volna elrendelni a riadót.

Gergényi szerint valóban nem volt gázálarc a rendőröknél - amit a bizottság hiányolt -, de az ha lett volna is, nem nyújtott volna védelmet a füst ellen, "másrészt a szelence gáz elleni hatásos védelme is rövid". A viszontválasz szerint azonban a gázálarc háromórás védelmet biztosított volna a könnygáz ellen.

Az irányítás szakszerűtlenségére vonatkozó megállapítást szubjektívnek tartja a rendőrfőkapitány, és hozzáteszi, hogy európai kollégáitól érdeklődve megtudta, hogy szerintük teljesen reális megoldást választottak szeptember 18-án, az MTV-székház előtt.

Az Ignácz vezette vizsgálóbizottság válaszában visszautasítja az elfogultságára vonatkozó állításokat visszautasítja. Álláspontjuk szerint a 17-én kezdődő események alakulását nem lehet váratlannak nevezni. Reagálásukban azt is írják, hogy Gergényi Péter nem volt együttműködő a vizsgálat alatt és nem emlékezett egyes részletekre. Hiányolják, hogy BRFK nem végzett bűnügyi hírszerző, felderítő munkát, illetve a fővárosi parancsnokság nem rendelt a Szabadság térre olyan rendőrségi vezetőt, aki megfelelően koordinálta volna az egységeket.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Itthon

Gergényi marad

A bizonytalanság helyett az egyelőre ügyesen lavírozó budapesti főkapitányt választotta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Nem egyértelmű azonban, hogy Gergényi Péter megerősödött-e, vagy csak röghöz kötötték, mielőtt ráolvassák a felelősségét.

MTI Itthon

Demszky ismét kiállt Gergényi mellett

Budapest főpolgármestere helyesli, hogy továbbra is Gergényi Péter a város rendőrfőkapitánya. Demszky Gábor a Magyar Televízióban úgy fogalmazott, hogy "pillanatnyilag jó döntést hozott a kormány és egyelőre Gergényi Péter maradt Budapest főkapitánya".

Itthon

Nyilvános Gergényi véleménye - íme a dokumentumok!

A média részéről óriási érdeklődés mutatkozott a szeptember 18-án az MTV- székháznál történt rendbontással kapcsolatban készített jelentés és az azzal összefüggésben megfogalmazott reagálások iránt - olvasható a rendőrség honlapján.

MTI Itthon

Bene László: Gergényi hibázott, de marad

Budapest rendőrfőkapitánya követett el hibákat a Magyar Televízió elleni támadás éjszakáján, de ezek nem voltak súlyosak és nem adnak okot arra, hogy Gergényi Pétert menesszék - mondta kedden Bene László országos főkapitány.

Közelít a 13 millióhoz a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma

Közelít a 13 millióhoz a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma

Duma Aktuál: A hamvak szétszórása után itt az ejtőernyős temetés!

Duma Aktuál: A hamvak szétszórása után itt az ejtőernyős temetés!

A végéhez közeledik Tim Cook megbízatása, de buta lenne otthagyni az Apple-t

A végéhez közeledik Tim Cook megbízatása, de buta lenne otthagyni az Apple-t