szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt napok csapadékos időjárásának hatására jelentősebb árhullámok alakultak ki a Bodrog és a Tisza vízrendszerében Észak-Magyarországon - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság (ÉKÖVIZIG) szóvivője.

Az északkeleti vízgyűjtőkön sokfelé volt eső, záporeső, a hajnali óráktól kisebb havazás, hózápor. A csapadék mennyisége hazai területen öt milliméternyi volt, míg Szlovákiában 5-20 millimétert, Kárpátalján pedig 15-40 milliméter közötti mennyiségeket mértek - közölte a szóvivő.

Mint mondta, a külföldi területeken a Bodrog forrásfolyói közül az Ung árhulláma ígérkezik a legnagyobbnak, Lékárdnál a reggeli órákban 991 centiméteres tetőzés közeli értéket mértek, a Laborc árhullámának nagyobb részét a Sirava víztározóban visszatartották.

Az Ondaván csak kisebb vízszintemelkedés alakult ki. A reggeli vízállások alapján készült előrejelzés szerint Észak-Magyarországon Felsőbereckinél a Bodrog 650 körüli értékkel tetőzik majd a következő napokban.

Az előrejelzések alapján szintén készültségi szintet megközelítő árhullám alakulhat ki a Felső-Tiszán is, a viszonylag magas mederteltség és a Bodrog árhulláma miatt, Tokaj térségében, illetve alatta az első fokú készültségi szintet meghaladó vízállásokra kell számítani a hétvégén, illetve a jövő hét első felében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Helyreállítják az árvíz által megrongált gátakat

A tavaszi árvíz miatt megrongálódott gátszakaszok helyreállítása heteken belül befejeződik - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A károkat szenvedett töltésszakaszok jobb állapotba jutottak, mint korábban voltak. Az utolsó simítások az érintett területeken a védettséget már nem befolyásolják.

MTI Itthon

14,7 milliárd forint jut 2006-ban árvízvédekezésre

A Vásárhelyi-terv projektjeire az idén 14,7 milliárd forint használható fel - közölte R. Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője cáfolva a Fónagy János fideszes politikus pénteki sajtótájékoztatóján elmondott adatokat.