szerző:
MTI

Közszereplőnek minősülnek a perbe vont egyházi vezetők, és ki kell adnia az állambiztonsági levéltárnak a rájuk vonatkozó dokumentumokat - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) kihirdetett elsőfokú ítéletében.

A döntés ellen várhatóan fellebbeznek az alperesek, abban az esetben a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik tovább a polgári per. A törvény megfogalmazása szerint "közszereplő: az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította".

Az ítélet szóbeli indoklása szerint a közhatalom gyakorlása ebben az ügyben kizárható, a politikai közvélemény feladatszerű alakítása azonban megállapítható. A FB szerint az egyházi vezetők megnyilatkozásai, a püspöki körlevelek nemcsak erkölcsi kérdésekkel foglalkoznak, de létezik politikai olvasatuk is, ilyen értelemben is orientálhatják a közvéleményt.

A bíróság hangsúlyozta, hogy minden egyes személynél esetről-esetre konkrétan kell vizsgálni, hogy megvannak-e a "közszereplői minőség" feltételei. A három katolikus egyházi vezető jogi képviselője a határozathirdetés után újságíróknak elmondta: a fellebbezés kérdésében konzultál megbízóival, de feltehetően az ítélőtáblához fordulnak.

Az ügyvéd hangsúlyozta, ebben a perben nem az a kérdés, hogy ügyfelei besúgók voltak-e, hanem hogy közszereplőnek minősülnek-e. Amennyiben a bíróság kimondja, hogy az egyházfők politikai közszereplőnek minősülnek, abból egyszersmind az is következik, hogy az általuk vezetett szervezet, az egyház politizál. Ez azonban elfogadhatatlan megállapítás - jegyezte meg. Hozzátette, hogy van olyan ügyfele, aki már kikérte a rávonatkozó dokumentumokat az állambiztonsági levéltártól, de nem találtak róla semmit. Arra a kérdésre, hogy ezek az ügyek befolyásolhatják-e az egyház hitéleti tevékenységét, az ügyvéd úgy válaszolt: nem, hiszen a hívők Jézus Krisztusban és az Evangéliumban hisznek, nem pedig az egyházi vezetőkben.

Fellebbez a bíróság döntése ellen, mert elfogadhatatlannak érzi, hogy a bíróság kimondja egyházi vezetőkről, közszereplők-e vagy sem - jelentette ki az MTI érdeklődésére csütörtökön Veres András szombathelyi katolikus megyéspüspök. Veres András kijelentette: az a alkotmány szerint az egyház és az állam "szét van választva egymástól", ugyanakkor az egyházi törvények a katolikus papok számára tiltják is a politikai tevékenységet, a politikában való részvételt."Az ide vonatkozó magyar törvény is kimondja, hogy azok a közszereplők, akik feladatszerűen formálják a politikai közvéleményt" - mondta.

A Magyarországi Evangélikus Egyház maximálisan tiszteletben tartja a Fővárosi Bíróság elsőfokú döntését, amely szerint közszereplőnek minősülnek a perbe vont egyházi vezetők, és ki kell adnia az állambiztonsági levéltárnak a rájuk vonatkozó dokumentumokat - mondta Prőhle Gergely, az egyház országos vezetője az MTI megkeresésére csütörtökön. Az országos felügyelő az ítélet kapcsán örömének hangot adott, mert - mint mondta - így "senkiben nem merülhet fel annak a gyanúja, hogy bármilyen egyházi tisztségviselőnek takargatnivalója van, vagy bármilyen egyházi tisztségviselőre más szabályok vonatkoznak mint azokra, akik a törvény betűje szerint is közszereplőnek minősülnek".

A per előzménye, hogy 2005-ben Kozák Dániel újságíró megkeresésére az egyházi vezetők azt közölték: nem tartják magukat közszereplőnek. Így az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára nem adhatta ki azokat a dokumentumokat, melyekből kiderülhetett volna, együttműködtek-e a pártállam titkosszolgálataival.

Ezután fordult az FB-hez felperesként az újságíró, annak megállapítását kérve: közszereplőnek minősülnek-e az egyházak élén álló személyek. Az állambiztonsági levéltárról szóló, három évvel ezelőtt elfogadott törvény kötelező rendelkezése értelmében ilyen esetekben az alperes a levéltár. Ám a szabályozás szerint a bírósági döntés ellen fellebbezési jogot kell biztosítani az érintetteknek, ezért látta szükségesnek az FB az ügyben eljáró bírája, hogy az egyházi vezetőket is bevonják az eljárásba.

Így vált az ügy alperesévé Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, Frenkl Róbert, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugdíjba vonult országos felügyelője, Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugalmazott elnök-püspöke, továbbá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia részéről Seregély István volt elnök, Bosák Nándor volt alelnök, illetve Veres András volt titkár.

A református egyház vezetője, Bölcskei Gusztáv korábban elismerte magáról, hogy közszereplő, így róla kiderülhetett, hogy a levéltárban őrzött dokumentumok szerint nem állt kapcsolatban az állambiztonsággal. A református egyház képviselője így nem vált a per alperesévé.

Az Élet és Irodalom tavaly március 3-ai számában Ungváry Krisztián történész öt katolikus főpapról, köztük Seregély István egri érsekről állította, hogy a Kádár-korszakban beszervezték.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Ügynökmúlt: közszereplők-e az egyházfők?

Elsőfokú ítéletet hirdet ma a Fővárosi Bíróság (FB) abban a perben, amelyet egy újságíró indított az állambiztonsági levéltárral szemben a főpapok közszereplői minősítésének megállapítása és esetleges ügynökaktáik nyilvánosságra hozása érdekében.

“Golyóálló” mellény védi a világ egyik legnagyobb édesvízi halát

“Golyóálló” mellény védi a világ egyik legnagyobb édesvízi halát

Úgy járt, mint Eminem? Akkor ezt érdemes tennie

Úgy járt, mint Eminem? Akkor ezt érdemes tennie

Új találmány a mesterséges vér, bármilyen vércsoportú ember kaphatja

Új találmány a mesterséges vér, bármilyen vércsoportú ember kaphatja

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Szankciók nélkül is sokat veszíthet Erdogan, ha folytatja a támadásokat

Szankciók nélkül is sokat veszíthet Erdogan, ha folytatja a támadásokat