szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az 1848-ban tapasztalt közös akaratról beszélt csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából Szentesen Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

1848-ban tényleg egyet akart a magyarság korra, társadalmi helyzetre tekintet nélkül: testvériesebbé, igazságosabbá tenni a hazát - mondta a városi megemlékezésen a politikus. Hangsúlyozta: Batthyány, Deák, Kossuth, Széchenyi, Petőfi mind-mind a maguk területén hozzátettek valamit a változtatáshoz. Szerinte, akkor volt egy közéleti nemzedék, amelyhez hasonlót ritkán vagy csak egyszer csiszol össze a történelem. 

A reformkornak még a viszonylag kicsi alakjai is nagyobbak voltak, mint más korok héroszai. 1848 hőseit nem csak a közös ellenség tartotta egyben, hanem a történelmi felismerés is: mi áll Magyarország érdekében, mi szolgálja a fejlődést, a haladást. Kiemelte: akkor a 12 ponttal a többség, mi több, mindenki egyetértett, "meghallották és megértették a haladás szavát, megértették merre megy a világ és ebben hol van nekünk, magyaroknak a helyünk és a szerepünk". Hány olyan pontot tudnánk megfogalmazni, amelyben ha nem is mindenki, de a többség egyetért? - tette fel a kérdést. 

"Ezen a napon ne az jusson eszünkbe, hogy miként értékelnek bennünket a következő választáson; jusson egy percre eszünkbe, vajon hogy értékelnek minket, ezt a nemzedéket 150 év múlva a történelemkönyvekben? Hogyan értékeli az utókor a magyarság jelenlegi teljesítményét, és ezért ki milyen mértékben felelős?" - fogalmazott a politikus. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A terézvárosi ünnepséget is megzavarták

Gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett a fővárosi VI. kerületi rendőrkapitányság két ember ellen, akik transzparenssel zavarták meg a terézvárosi önkormányzat Jókai téren tartott március 15-i megemlékezését - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

MTI Itthon

Sólyom László igyekszik haza az erdélyi ünneplésből

A magyar nemzet egységéről, az anyaország és a határon túli magyarság kapcsolatának fontosságáról beszélt Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön Nagyváradon a Tőkés László református püspökkel lezajlott találkozóján, és az erdélyi magánlátogatását lezáró nap programjának keretében eszmecserét folytatott Tempfli József katolikus megyéspüspökkel.

MTI Itthon

Megzavarták az MDF megemlékezését

Bekiabálók zavarták meg az MDF központi megemlékezését az 1848-as forradalom évfordulójának előestéjén szerdán Budapesten a Batthyány-örökmécsesnél.

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől