szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Szektás okok” miatt éhezhetett tudatosan az a budapesti család, amelynek tagjaira pénteken találtak rá a rendőrök – legalábbis a família lakókörnyezetében ezt sejtik. Az édesanyát holtan, míg férjét és kislányát csontsoványan hozták ki a rendőrök a lakásból. Az apa előzetes letartóztatásban van. A rendőrségen belül korábban az ORFK foglalkozott szektákkal, ám már évek óta nincs szektás ügye a rendőrségnek. A nyomozók egyelőre nem is foglalkoznak ezzel a szállal.

Egyelőre ügyvédje sem tudja szóra bírni azt a 37 éves férfit, akit a lánya veszélyeztetése miatt emberölés kísérletével, halott felesége miatt pedig segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsít a rendőrség. Úgy tudjuk, hogy a mérnök végzettségű férfiról eddig kizárólag édesanyja adott érdemi információkat a rendőrségnek. A nyomozók a napokban hallgatják ki a család ismerőseit, szomszédjait. Az édesanya állítólag azt mesélte a rendőrségnek: fia értelmes, amit az is bizonyít, hogy tanársegédként akarták marasztalni az egyetemen.

A családfőt kedden délelőtt vizsgálták meg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben, ám a BRFK sajtóügyeletén délután még nem tudták megmondani, mit állapítottak meg a szakértők. Más forrásból úgy tudjuk, a vizsgálat nem vezetett eredményre. A férfit egyelőre megfigyelik, megvizsgálják, ha kiderül, hogy elmebeteg, kezelik is a rabkórházban, ahová hétfőn került. Ha épelméjű, és a bíróság bűnösnek találja, akár 10-12 év börtönbüntetésre is számíthat. A férfi kétéves kislánya már túl van az életveszélyen, de várhatóan még hetekig megfigyelés alatt tartják, az éhezés miatt ugyanis szövődmények is kialakulhatnak a szervezetében. Ha felépül, nagymamájához kerül, ő vállalta, hogy felneveli.

A családfő rossz egészségügyi állapotára hivatkozva még nem tett vallomást, a hírek szerint szerdán próbálják majd meg újra kihallgatni. Így egyelőre rejtély, miért éhezett a család. Mindenesetre lakókörnyezetében azt rebesgetik, a korábban vegetáriánus család „fényevő” volt, s – ugyancsak a család környezetében élő lakók – valamiféle szektára is tettek utalásokat. A hvg.hu úgy tudja, a nyomozók egyelőre nem foglalkoznak a motivációval, így a „szektás, fényevős” pletykákkal sem.

Márpedig a fényevés kultusza nem ismeretlen, a hazai spirituális körökben több követője is akad. Szabó Judit, az Ezotéria árnyoldalai című könyv szerzője a hvg.hu-nak elmondta: személyesen ismer olyan magyarokat, akik egy ideig fénnyel táplálkoztak, ám ezek egyike sem fogyott egy kilót sem. Szabó szerint így táplálkozni csak megfelelő környezetben - például tenger közelében, erdőben – lehet, Budapesten nem. A konkrét esetről kapcsolatban elmondta: szerinte fontos szempont, hogy a tragikus sorsú család tagja volt-e valamilyen szektának vagy sem.

A „fényevők” állítják: nincs szükségük ételre, mert ők egyenesen a fény energiájából, a pránából, a csí életenergiából táplálkoznak. Szerintük az ember legfontosabb szerve nem a gyomor, hanem a tüdő. Vallják, a fényevést egy 21 napos kúrával lehet elsajátítani (lásd keretes írásunkat), s az első héten semmit nem szabad fogyasztani, hogy a fény energiáját az alany fel tudja dolgozni. Mindazok, akik végigcsinálták a 21 napos „beavatást”, állításuk szerint Istenhez és a halhatatlansághoz jutottak el, s így megszakították a születés-halál körforgását. A fényevők példaképe a spirituális körökben Jasmuheenként emlegetett Ellen Greve ausztrál írónő, aki azt állítja, hogy több mint tizennégy éve nem evett, kizárólag fényből élt.

Fénylakoma
Manapság a legradikálisabb étrendet azok a - tanaikat keleti filozófiával fűszerező - extrémdiéta-guruk hirdetik, akik szerint az embernek semmilyen hagyományos táplálékra nincs szüksége, legfeljebb, ha nagyon megéhezne, egy kis folyadékra. Az ilyesmit állítók szerint a módszer több ezer éves, és Mózestől, valamint az ókori egyiptomi papoktól kezdve Jézus Krisztuson át számos szent életű ember gyakorlatára hivatkoznak, ám az eredetmagyarázatok legalább annyira homályosak, mint a táplálkozásról vallott nézeteik. További részletek itt.
A szektákkal kapcsolatos ügyekkel korábban dr. Csendes László alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa foglalkozott, de az osztálynak öt éve már nemigen akadt szektás ügye. Ennek oka szerint az is, hogy a szekták és vallási szervezetek – ellentétben a kilencvenes évek állapotával – mára már megismerhetővé váltak, míg korábban főleg olyan szülők kértek segítséget a rendőrökről, akik információkat szerettek volna megtudni azokról a társaságokról, mely gyermeküket „rabul ejtette”.

Az alezredes úgy véli: a korábban meglehetősen furcsa módszereket alkalmazó szekták manapság már „visszavettek”. Régen volt rá példa, hogy toborzás címén útszélén stoppoló kisgyerekeket vettek fel kisbuszra. „Hozzánk öt szekta ügye futott anno be, de nagyjából ötven létezéséről tudtunk” – meséli Csendes, hozzátéve: egyetlen ügyben sem indult büntetőeljárás. Elmondta: a később megjelenő spiritualizmusra, illetve new age ideológiákra épülő szektákra már nem volt jellemző, hogy elragadták volna a családtól a gyermekeket. Az alezredes olyan szektáról sem tud, amelynek tagjai fényevők lettek volna, bár olyan társaságra emlékszik, amely – a szülők szerint – gyökerekkel táplálta gyermeküket.

Jóllehet a szélsőséges vallási mozgalmak, szektákkal kapcsolatos ügy nem kerül a rendőrség asztalára, a titkosszolgálat nem érdektelen a témában. A Nemzetbiztonsági Hivatal tavalyi évkönyvében emlékeztet rá: egyes mozgalmak céljaik és érdekeik feltétel és kritika nélküli szolgálatát követelik meg tagjaiktól, amit szigorúan ellenőriznek. Általános elvárás, hogy környezetüket és egymást folyamatosan kontrollálják. A velük kapcsolatba kerülő személyeknél erős érzelmi és anyagi függőségi helyzetet igyekeznek kialakítani, ami a családi élet szétzilálásával is járhat.

A Blikk értesülése szerint a családfő az indiai Sri Sathya Sai Baba vallás tanait követte, s Indiában megfordult a tanítónál Sai Babanál is. A Magyarországi Sai Szervezet egyik vezetője, Turi Ágnes viszont a hvg.hu-nak elmondta: a férfit nem ismerik és Sai Bai egészen biztos nem tanítja azt, hogy ne étkezzenek a hívők. Turi szerint a fényből való táplálkozás sem ismert a Sai Bai tanokban, amely a túlzások elkerülését hirdeti.

Igaz, Sai Bai tanokat valló közösség több is van Magyarországon. Egy másik, a táplálkozásra különösen nagy hangsúlyt fektető Sai Bai közösség honlapján az alábbi szöveg olvasható: „Elsőszámú követelmény, az étrend és az elme ellenőrzés alatt tartása. Ha képesek vagytok e két dolgot kontrolálni, nem jut hely a betegségnek.”


D.A

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni