szerző:
MTI

Letették esküjüket a Magyar Gárda tagjai szombaton, a budapesti Szent György téren. Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda elnöke sajtótájékoztatóján azt közölte: október 23-án ezreket kívánnak felesketni tagjaik sorába.

A Budai Várban tartott rendezvényen 56 gárdista mondta el esküjét. A fekete egyenruhát és mellényükön árpádsávos címert viselő gárdisták katonai alakzatban, dobszóra vonultak a köztársasági elnöki palota melletti térre. Az esküt követően a felesketett gárdistáknak az okleveleket Für Lajos, az Antall-, illetve a Boross-kormány volt honvédelmi minisztere adta át. A gárdisták oklevelük átvételekor úgy köszöntek: "Nemzetemet szolgálom".

© Mizik Marcell
Pörzse Sándor, a Magyar Gárda egyik alapítója úgy fogalmazott: a Magyar Gárdát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívta életre, akkor, amikor "a magyarságnak már nincs hova hátrálnia". A gárda "felkiáltójel" kíván lenni, hogy akik a nemzet megsemmisítésére törekednek, fellépjen ellenük. A magyar kormány magyarellenes megnyilvánulásai ellen is határozottan tiltakoznak - mondta a televíziós újságíró hozzátéve: a gárda "gerince kíván lenni a majdan létrehozandó nemzetőrségnek".

Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője is felszólalt, s azt mondta: nyitott, tiszta arcú, hazáját féltő emberek tesznek esküt, akik "a szeretet láncával fognak össze" a "Sátán, vagyis a jelenlegi kormány és ötven év kommunizmusa" ellen, ezért méltónak tartotta, hogy az avatási rendezvényen az 56-os forradalom jelképévé vált lyukas nemzeti színű zászló is megjelent.

© Mizik Marcell
Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda elnöke az avatási ceremóniát követő sajtótájékoztatón azt mondta: terveik szerint október 23-án több ezer új tagot esketnek fel, eddig kétezren jelezték belépési szándékukat. Hozzátette: "közösségi hálóként" minden megyében és a fővárosban létrehozzák a szervezetüket. Elmondta: a Magyar Gárda harcot hirdet a globális nagytőke és hatalom ellen, amelynek célja, hogy ne nemzetek, hanem pusztán fogyasztók legyenek a társadalmak.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy utcai tüntetéseken feladata lesz-e a Magyar Gárdának, hogy "rendet tartson, vagy a rendőri agresszió ellen fellépjen", úgy válaszolt: amennyiben a rendezvények szervezői megkérik, elképzelhetőnek tartják, de nem kívánnak mindennapi pártpolitikai célokba beleavatkozni.

A távirati irodának a Magyar Gárda elnöke azt is elmondta: a fővárosi Szent György téren a korábban elhangzottakkal ellentétben mégis 56 gárdista tett esküt. A már alaki kiképzésen részt vett tagok közül egyet péntek este gázpisztollyal arcon lőtték, ezért szombat reggel kellett személyét pótolni.

Arra a kérdésre, hogy más jellegű kiképzésben, beleértve a fegyverismeret és lövészet elsajátítását is, részesülnek-e a gárda tagjai, azt mondta, egyesületük "törvényes keretek között" működik, de arra kérik tagjaikat, hogy magánszemélyként lőtereken szerezzék meg a honvédelmi ismereteket, mivel a sorkatonai szolgálat eltörlése miatt erre nincs lehetőségük.

A felesketett gárdatagok számára megtiltották a nyilatkozattételt, így az MTI kérdésére nem kívánták elárulni, miért érezték fontosnak, hogy belépjenek a gárdába, illetve mely városból, megyéből érkeztek. Az MTI információi szerint sokan érkeztek Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéből.

Vona Gábor mindezzel kapcsolatban azt mondta: a gárdistáknak "nem feladatuk" a nyilatkozat, ezért kérték, ne nyilatkozzanak a sajtó számára.

A rendezvény végére - az MTI helyszínen lévő tudósítója szerint - mintegy háromezer, a szervezők és Usztics Mátyás, a Magyar Gárda megbízott parancsnoka szerint hatezer ember gyűlt össze. A nevük elhallgatását kérő rendőrök azt mondták, mintegy négyezer ember volt jelen a rendezvényen.

A rendezvényen megjelent emberek között feltűntek a Kossuth térről ismert tüntetők, akik az egybegyűltekkel közösen többször azt skandálták: "Gyurcsány, takarodj!"; "rendszerváltást akarunk!".

A rendezvény 18 óra előtt rendbontás nélkül ért véget, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesének közlése szerint intézkedésre, előállításra nem került sor. A rendezvényen több résztvevő rosszul lett, nekik a rendőrök segítettek. A helyszínt több mint száz rendőr biztosította, a Dísz tér közelében kéttucatnyi járőrautó és csapatszállító teherautók sorakoztak fel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

A Magyar Gárda ellen tüntettek antifasiszták

Az MTI tudósítójának becslése szerint néhány százan gyűltek össze a Magyar Antifasiszta Liga (MAL), a Nagy Imre Társaság és más civil szervezetek kezdeményezésére a Magyar Gárda felesketése elleni tüntetésen szombaton kora délután, a Dózsa György téren. A hvg.hu tudósítója szerint a demonstráció végére mintegy ezren-ezerötszázan lehettek.

Így éltem és utazgattam hat éven át egy nemzetközi körözés alatt álló személyivel

Így éltem és utazgattam hat éven át egy nemzetközi körözés alatt álló személyivel

24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó

24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó

Az iráni ajatollahra vetett ki szankciókat Trump

Az iráni ajatollahra vetett ki szankciókat Trump

Videón, ahogy poroltózzák a Józsefvárosban kigyulladt kocsit

Videón, ahogy poroltózzák a Józsefvárosban kigyulladt kocsit

Jövő héten visszatér a kánikula

Jövő héten visszatér a kánikula

Itt a 435 lóerős dízelhibrid Audi SQ8

Itt a 435 lóerős dízelhibrid Audi SQ8