szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kártérítést követel az autópálya építések során bizonyítottan kartellező cégektől, és az erről szóló értesítést pénteken postázzák az érintetteknek - tájékoztatott Reményik Kálmán, a NIF Zrt. elnök-vezérigazgatója szerdán.

A kártérítés összegét az elnök-vezérigazgató még nem kívánta elárulni, csak annyit mondott, hogy korábban napvilágot látott 28 milliárd forintnál több. A  NIF (korábbi nevén Nemzeti Autópálya Zrt.) által megbízott ügyvédi iroda elkészítette a kár megállapítására az elemzését. Ennek alapján bízták meg azzal, hogy az érintett cégeket értesítse a követelésről, amelynek teljesítésére  2007 novemberig kapnak határidőt. Ha addig nem sikerül megállapodni a cégekkel, az NIF Zrt. polgári peres eljárást indít ellenük - mondta Reményik Kálmán.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa  2004 júliusában összesen 7,043 milliárd forint bírsággal sújtotta a Betonút Rt.-t, a Strabag Rt.-t, a Hídépítő Rt.-t, az Egút Rt.-t és a Debmút Rt., mert a társaságok versenykorlátozó módon felosztották egymás között az akkori Nemzeti Autópálya Rt. által kiírt és 2002 végén zárult nyílt közbeszerzési eljárás során az összesen 59,91 kilométerre szóló, bruttó 160 milliárd forint értékű megbízást. 

A határozat értelmében a Strabag Rt.-nek 2,468 milliárd forint a Betonút Rt.-nek 2,212 milliárd forint, a Hídépítő Rt.-nek 1,371 milliárd forint, az Egút Rt.-nek és a Debmút Rt.-nek 496-496 millió  forint bírságot kellett fizetnie. A cégek bírósághoz fordultak, de a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nyerte meg a pert, mert a Fővárosi Ítélőtábla 2007. augusztus 29-én kihirdetett ítéletében jogerősen helybenhagyta a Fővárosi Bíróság által 2006-ban hozott ítéletet, egyben a felperesek keresetét elutasította.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

SZTRÁDAKARTELLDÖNTÉS

A Fővárosi Bíróság nem jogerősen helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatát, amely 2004 nyarán...

Hét nap

KARTELLGYANÚ

Már több útépítő céget is bevont a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellcsoportja abba a vizsgálatba, amelynek...

MTI Gazdaság

Kóka százmilliárdos lopásnak nevezte a kartellezést

A kormány partner abban, hogy a Gazdasági Versenyhivatal eredményesebben léphessen fel a kartellek ellen, mert így egyedül az autópálya-építéseknél 100 milliárd forintokat lehetne megtakarítani az adófizetők pénzéből – hangsúlyozta Kóka János miniszter.

MTI Gazdaság

GVH: milliárdos bírság a kartellező útépítőknek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa 1,313 milliárd forint bírságot vetett ki 14 kartellező út- és hídépítő cégre, amelyek az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság által 2001-ben és 2002-ben kiírt hat főút építésével kapcsolatos közbeszerzési pályázatokon vettek részt.

MTI Gazdaság

A bíróság szerint is kartelleztek a Bartók Béla út építői

A Fővárosi Bíróság (FB) 2006. szeptember 26-án kihirdetett ítéletében helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2004 márciusában hozott versenyhivatali határozatát, amelyben az kimondta, hogy a Strabag Rt., a Ring Kkt., valamint az Egút Rt. több fővárosi útépítési tender kapcsán összehangolt magatartást tanúsított.