szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz azt követeli a kormányfőtől, hogy váljon meg Veres János pénzügyminisztertől, akinek egyik cége, legalábbis Balsai István állítása szerint, még az 1990-es években fiktív számlák alapján igényelt vissza mintegy 55 millió forint áfát. Veres János és Kabai Károly cégének áfa-visszigényléséről az eheti HVG ír részletesen. Daróczi Dávid kormányszóvivő az ellenzéki politikus kijelentésére úgy reagált: a cégnek egy időben több ügyvezetője volt és Veres János felelősségi körébe csak a cég hitelezési ügyei tartoztak.

HVG-cikk: fémbiznisz
Veres János és Kabai Károly cégének jogtalan áfa-visszaigényléseiről az eheti HVG számol be  oknyomozó írásában: Kabai Károly és Veres János fémbiznisze. Olvassa el itt!
Amíg ez nem történik meg, minden kijelentés, ami a kormány részéről akár korrupcióellenes fogadkozásként, akár a közélet kifehérítéséről, vagy az adómorál ügyében elhangzik, teljes mértékben komolytalan és hiteltelen - hangoztatta Balsai István, ellenzéki képviselő.

A politikus szerint Gyurcsány Ferencnek a lehető legsürgősebben meg kell válnia a kormányában pénzügyminiszterként tevékenykedő Veres Jánostól. Közölte, egy pénzügyminisztertől elvárható, hogy korábbi üzleti vállalkozásai mentesek legyenek az adócsalás gyanújától. Az ellenzéki képviselő az újságírók előtt arról beszélt, hogy egy nyírbogáti kft., amelyben 1991 és 1995 között Veres János üzletrész-tulajdonos, illetve két évig ügyvezető volt, fiktív számlák alapján igényelt vissza mintegy 55 millió forint áfát. Elmondta, a fiktív számlák kibocsátása miatt 1995-ben büntetőeljárás indult, ám "hogy-hogynem" a nyomozó hatóság csak az egyébként írni-olvasni is alig tudó, a számlákat kibocsátó egyszerű fémhulladék-gyűjtők ellen folytatta le az eljárást.
    
követeljük Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, "ha valóban komolyan gondolja, hogy a közéletet kifehérítő tennivalói most megsokasodtak, akkor mindenekelőtt vonja meg a bizalmat Veres János pénzügyminisztertől" - hangoztatta. 
    
Balsai István, arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy a Fidesz addig nem kíván foglalkozni Gyurcsány Ferencnek a közélet megtisztítását célzó "hét pontjával", a képviselő azt válaszolta: nincs felhatalmazása annál többre, mint amit elmondott. 
    
Daróczi Dávid kormányszóvivő Balsai kijelentésére reagálva elmondta: a cégnek egy időben több ügyvezetője volt, akik megosztották egymás között a feladatokat. Tájékoztatása szerint Veres János felelősségi körébe a cég hitelezési ügyei tartoztak, nem foglalkozott termékforgalmazással, nem állított ki és nem fogadott el számlákat. Nem véletlen, hogy a hatósági eljárás során Veres János neve elő sem került - tette hozzá a kormányszóvivő. Daróczi Dávid hangsúlyozta, ha bárkinek tudomása van bűncselekményről kötelessége a hatóságokhoz fordulni, ha pedig ilyenről nincs tudomása, akkor ne rágalmazzon.

Gyurcsány Ferenc az MSZP-frakció ülését követő szombati sajtótájékoztatóján nemmel válaszolt a pénzügyminiszter menesztésére vonatkozó újságírói kérdésre. A miniszterelnök hozzátette: a szóban forgó társaságnál korábban lefolytatott több hatósági vizsgálat egyike sem utalt Veres János érintettségére. Ma megszámoltam, Veres János nagyjából a nyolcadik miniszter, akinek a leváltását az ellenzéki pártok az elmúlt egy évben követelik, ha így megy tovább, év végéig valamennyi kormánytag sorra fog kerülni - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Itthon

Veres János még benne volt az áfacsaló cégben

Kabai Károly és Veres János nyírbogáti fémfelvásárló cége 1991 és 1994 között is hamis számlák alapján igényelt vissza áfát - olvasható ki bírósági iratokból, ám az ügy szálai akkor még elvarratlanok maradtak.

Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki

Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki