szerző:
MTI

Pályázatot ír ki a Magyar Televízió (MTV) elnöki posztjára a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöksége. Rudi Zoltán tévéelnök egyetért.

Pályázatot ír ki a Magyar Televízió (MTV) elnöki posztjára a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöksége - olvasható a testület vezetőjének szerdai közleményében, amelyben - részletek említése nélkül - annyi szerepel: a nap folyamán egyhangú határozattal döntöttek így. Rudi Zoltán, a köztelevízió elnöke egyetért azzal, ha "pályázaton méretnek meg" az elnökaspiránsok tervei - tájékoztatta az MTV a távirati irodát. Az MTI az egyik elnökségi tagtól úgy értesült, végül el sem jutott szavazásig az a kérdés, hogy kezdeményezzék-e azt, hogy Rudi Zoltán újrázhasson a poszton.

Rudi Zoltán
© Müller Judit
"A közszolgálati televíziózás, a verseny és a teljesítmény elkötelezettjeként egyetértek azzal, ha pályázaton méretnek meg azok a tervek, amelyek szolgálják, hogy a Magyar Televízió továbbra is eredményesen gazdálkodjon és közszolgálati műsorszolgáltatóként meghatározó szereplő legyen a digitális korban" - áll az MTV közleménye szerint abban a levélben, amelyet szerda reggel juttatott el Czeglédi László kuratóriumi elnöknek Rudi Zoltán.

Az MTI az egyik elnökségi tagtól úgy értesült, végül el sem jutott szavazásig a kérdés, hogy kezdeményezzék-e azt, hogy Rudi Zoltán újrázhasson a poszton. A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény által szabályozott három közszolgálati médium - a Duna Televízió, a Magyar Rádió és az MTV - elnökei négyéves mandátumuk lejártakor egy alkalommal pályázat nélkül újrázhatnak.

Ehhez arra van szükség, hogy az elnökség kétharmada - jelen esetben a tízből hét tag - támogassa ezt, a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium pedig hasonló arányban mondjon igent az előterjesztésre. Ha valamelyik fázisban megakad a folyamat, pályázatot írnak ki a tisztségre: itt szintén kétharmaddal jelöl az elnökség, majd ugyanilyen arányban kell a nagykuratóriumnak a kiválasztott személy mellé állnia, hogy elnyerje az elnöki posztot. Rudi Zoltán lehet a médiatörvény 1995 végi elfogadása után a Magyar Televízió egyetlen elnöke, aki kitölti mandátumát.

A legtovább (1990 augusztusa és 1994 júliusa között) Hankiss Elemér töltötte be a tisztséget, még a törvény megszületése előtt, noha ő másfél évig várt arra, hogy az államfő elfogadja két és fél évi munkálkodás után benyújtott felmentési kérelmét. Az őt követő Horváth Ádám valamivel kevesebb mint másfél évig, utóda, Peták István ennél két hónappal rövidebb ideig vezette az MTV-t. Szabó László Zsolt, akit Peták István után 1999 nyarán választottak elnökké, kevés híján egy és háromnegyed évet, míg az őt a poszton követő Mendreczky Károly egy évet és négy napot töltött el elnökként. Eközben többször fordult elő, hogy ügyvezetőként alelnök irányította az intézményt. A negatív rekordot - valamivel kevesebb mint hét hónapos hivatali idejével - Rudi Zoltán hivatali elődje, Ragáts Imre tartja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Média

Megszorító csomagot léptetett életbe Rudi Zoltán

Megszorító csomagot léptetett életbe a hónap elején a Magyar Televízió (MTV) elnöke - erősítette meg hétfőn az MTI értesülését Holub Katalin szóvivő, aki a költséglefaragást az első lépésnek nevezte. Hozzátette: Rudi Zoltán "radikálisan csökkentette" a kiküldetéseket, a túlórapénzek kifizetését és az új kötelezettségek vállalását.

MTI Itthon

MTV: szerdán szimpátiaszavazás lesz Rudiról

Már szerdán szimpátiaszavazást rendez a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnöksége: a tét az, hogy adnak-e lehetőséget Rudi Zoltánnak, hogy pályázat nélkül újrázzon a közmédium elnöki posztján - közölték testületi tagok.

MTI Itthon

Rudi: leltár készül az archívumi hiányról

A Magyar Televíziónál (MTV) rövidesen elkészül az a leltár, amely választ ad arra a kérdésre, hogy mennyi archív anyag tűnt el a tévészékház ostroma során - mondta Rudi Zoltán, a közszolgálati médium vezetője.

MTI Itthon

MTV: nem szavazzák meg Rudi beszámolóját

Nem szavazzák meg Rudi Zoltán, a Magyar Televízió (MTV) elnöke éves beszámolóját a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének fideszes és kereszténydemokrata tagjai – közölte egyikük hétfőn, két nappal a kérdéssel foglalkozó testületi ülés előtt.

MTI Itthon

MTV kontra MTV

Bírósághoz fordult a Magyar Televízió az MTV-rövidítés, mint védjegy levédetése érdekében – jelenti a HavariaPress.

Vélemény

Rudi kontra Aczél, Orosz, Pallagi

Ha egy Fidesz-kormány a Magyar Nemzet publicistáit, Lánchíd rádiós szerkesztőket ültetne a reggeli köztévés műsorsávba, Aczél és Orosz tiltakoznának legelőször. Teljes joggal egyébiránt.

hvg.hu Itthon

Rudi: "nem volt petíció, nem volt mit átvenni"

A petíció állítólag nem hétfőn este, hanem kedd hajnalban készült el, amit az MTV hírigazgatója átvett a tüntetőktől. Rudi Zoltán ezért nem érti, hogyan múlhatott volna a demonstráció elfajulása a petíció átvételén.

MTI Itthon

Rudi nem találja helyetteseit

Az egy évtizeddel ezelőttivel megegyező összegből, mintegy 30 milliárd forintból gazdálkodik, a négy évvel korábbinál valamivel nagyobb létszámmal működik a Magyar Televízió (MTV) – derül ki a Rudi Zoltán elnök által a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége számára készített beszámolóból.

MTI Itthon

Rudi Zoltán az újságból értesült a presztízsromboló levélről

Újsághírből értesült a Magyar Televízió (MTV) elnöke arról, hogy az általa vezetett intézmény helyzetének rendezését kérve Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz fordult az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) vezetője. Rudi Zoltán ezt szerda délelőtt közölte egy sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Nincs döntés Rudi Zoltán jövőjéről a kuratóriumi ülésen

Nem döntöttek sem szerdai informális találkozójukon, sem az azt követő testületi ülésen a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnökségének tagjai arról, pályázatot írjanak-e ki a tévéelnöki posztra, vagy kezdeményezzék, hogy újrázhasson Rudi Zoltán, a jelenlegi vezető - értesült a kuratórium több tagjától a nap folyamán az MTI.

Az oroszok már a NATO-ban vannak

Az oroszok már a NATO-ban vannak

Szájer József: Németországban cenzúra van

Szájer József: Németországban cenzúra van

A kistelepüléseken lassan nem lesz hol vásárolni

A kistelepüléseken lassan nem lesz hol vásárolni

Megszavazták a fegyvertartás szigorítását és az adóreformot a svájciak

Megszavazták a fegyvertartás szigorítását és az adóreformot a svájciak

A negyedmillió súlyosan kövér ember országa vagyunk

A negyedmillió súlyosan kövér ember országa vagyunk

Érdekes bizonyítékot találtak a Hold túloldalán

Érdekes bizonyítékot találtak a Hold túloldalán