szerző:
MTI

Jelentős óvintézkedéseket tett a rendőrség kedden a Fidesz a budapesti rendezvényének helyszínén és annak környékén - jelentették az MTI tudósítói.

Miközben a Fidesz rendezvényszervezői felállították az Astoriánál a színpadot, felszerelték az óriáskivetítőket és a darukra akasztott hangszórókat, a rendőrség kordonnal lezárta az Astoria és a Blaha Lujza tér között a Rákóczi útra nyíló összes mellékutcát. A lezárt utcákban jelentős számú rendőrt vontak össze, több helyen rendőrségi autóbuszok, csapatszállító járművek láthatók. A Rákóczi úton rendőrök szúrópróba-szerűen állítanak meg járókelőket, akiket arra szólítanak fel, hogy mutassák meg, mi van a náluk lévő táskában. Néhány járókelőnek a ruházatát is átvizsgálták.

Néhány órával a Fidesz rendezvényének kezdete előtt Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol közölte: ha a rendőrség nem tesz semmit az általa előre jelzett veszély elhárítására, az annak a jele lesz, hogy a rendőrség "a rendbontók oldalára áll".

Kedden reggel a rendőrség első számú vezetői tartottak sajtótájékoztatót, ahol Bencze József országos rendőrfőkapitány közölte, számítani kell arra, hogy rendbontók próbálják megzavarni a keddi állami ünnepségeket. Elmondta, hogy a rendőrség kiemelt feladatnak tekinti a Fidesz délutáni budapesti rendezvényét, mert várható, hogy a rendbontók közül sokan próbálnak majd a résztvevők közé vegyülni.

A délelőtti állami megemlékezéseket a Belvárosban, illetve az Ötvenhatosok terén nem egészen kétszáz tüntető próbálta füttyszóval és bekiabálásokkal megzavarni. Ezeken a helyszíneken semmiféle incidens nem történt.

A Fidesz rendezvényét megelőzően mintegy két-háromezer ember gyűlt össze a Corvin közben, ahol több civil szervezet hirdetett megemlékezést. A helyszínre a Magyar Gárda tagjai közül többen alakzatban meneteltek, a Nagykörúton megjelentek a Goj motorosok. Többen jöttek vidékről, az őket szállító autóbuszok a Baross utcában álltak meg. Az MTI tudósítói több résztvevőtől azt hallották, hogy a Corvin közben tartott megemlékezés után várhatóan jó néhányan csatlakoznak majd a Fidesz rendezvényén összegyűlt emberekhez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Részegek forradalma: tudatosan támadtak a rendőrökre

Tizenkilenc ember sérült meg hétfő este, a Budapesten történt utcai rendbontásokban, amelyek miatt összesen húsz embert állítottak elő - közölte kedd reggeli sajtóértekezletén Bencze József országos rendőrfőkapitány. A rendőrség szerint a "tüntetők" fele ittas volt.

MTI/hvg.hu Itthon

Elcsitultak a zavargások, Tomcatet és Toroczkait bevitték

A tüntetők egy részét a Nyugati térre szorították a rendőrök hétfő este a fővárosban, a garázdák utána szétszéledtek. Tomcatet és Toroczkait lekapcsolták a rendőrök. Az ORFK szóvivője cáfolta, hogy a rendőrség gumilövedéket használt volna. A garázdák több újságírót megtámadtak.

MTI/hvg.hu Itthon

Tömegoszlatással végződött az ünnepségsorozat

Zászlófelvonással indult, Fidesz-gyűléssel folytatódott az 1956-os forradalomra emlékező ünnepségsorozat. Hangoskodók voltak, de rendbontás nem. Egészen estig, amikor az Alkotmány utcában szétoszlattak egy csoportot. Olvasson fordított időrendben!

MTI Itthon

Átadták a Nagy Imre-érdemrendet

Ferge Zsuzsa akadémikusnak, Gereben István geofizikusnak, oceanográfusnak, Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendezőnek, Rainer M. János történésznek, valamint Ujvári József nyugalmazott dandártábornak Nagy Imre-érdemrendet adományozott Sólyom László köztársasági elnök kedden Budapesten a Sándor-palotában. Az eseményen részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.