szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budaházy felelősségre vonásra számíthat, de előbb a rendőrség átküldi az ügyészségnek a - feltételezhetően - róla készült felvételeket.

A rendőrség a napokban az átirattal együtt megküldi az ügyészségnek a felvételt a Budaházy Györgyként hétfőn a Szabadság téren felszólaló férfiről - mondta Tafferner Éva. A BRFK szóvivője hozzátette azt is, Budaházy György kényszerintézkedésének esetleges megváltoztatásáról a nyomozási bíró és nem a rendőrség jogosult dönteni. 

Hétfőn este mintegy kétezer tüntető indult a Magyar Önvédelmi Mozgalom Szabadság téri demonstrációjáról az Operaház felé, ahol október 23-ai megemlékezést tartottak a kormányfő részvételével. A tüntetők menetét a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György a "miénk a város, miénk az utca, halál az izraeli vízágyúkra" szavakkal szólította fel a Szabadság téren arra, hogy vonuljanak az Operaházhoz.

Kedden egy, az interneten megjelent, Budaházy Györgynek tulajdonított levélben a következők olvashatók: "Megint sikerült kicsúsznom a kezeik közül, pedig ott voltam a Nagymező utcában". A hétfői eseményeket összesítő rendőrségi tájékoztatón Bencze József országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy felelősségre vonásra számíthat a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György, aki elősegítette a tiltott tüntetést.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Két bűncselekménnyel gyanúsítják Budaházyt

A Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI) éjfélig tartott Budaházy György kihallgatása - mondta a Magyar Rádiónak a csütörtökön őrizetbe vett férfi ügyvédje. Gaudi Nagy Tamás közölte: védencét két bűncselekménnyel gyanúsítják.

MTI Itthon

Elkapták Budaházy Györgyöt

A rendőrség a budapesti Deák téren csütörtökön elfogta Budaházy Györgyöt - közölte Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője.

Itthon

Budaházy magyarázkodik: nem akart harcolni

Budaházy György elismerte szerzőségét az állami elleni bűncselekmény miatti eljárás alapját képező írással kapcsolatban, azonban elmondta, hogy: "fő célom és az írással is ezt kívántam elérni, hogy a jelenlegi kormányzat elkerüljön a helyéről", továbbá "harc fogalom alatt egyfajta politikai ellenállást értettem", illetve "a felhívás valójában erőszakmentes közügyekben való kiállásra szólítja fel az embereket azzal a céllal, hogy távolítsa el a kormányt”. Ezt a férfi védelmét ellátó Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA) közölte.

MTI Itthon

A bíróságnak továbbítják a Budaházy-felvételeket

A rendőrség továbbítja a bíróságnak a Budaházy Györgyként hétfőn a Szabadság téren felszólaló férfiről készült felvételt - mondta Tafferner Éva, a BRFK szóvivője, hangsúlyozva, hogy Budaházy kényszerintézkedésének esetleges megváltoztatásáról a nyomozási bíró és nem a rendőrség jogosult dönteni.

MTI Itthon

A láthatatlan Budaházy magnóról szólít fegyverbe

Több szónok és magnófelvételen keresztül az országos körözés alatt álló Budaházy György is fegyverbe szólította az embereket március 15-re, hogy ellenálljanak "a rendőri terrornak" és kivívják a valódi forradalmat, a Magyar Önvédelmi Mozgalom által szervezett demonstráción több mint háromszáz ember vett részt a fővárosi Teve utcai rendőrpalota előtt szerda délután.