szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unióban nem megengedett, hogy a tüntetők "mocskos zsidónak" nevezzék Gyurcsány Ferencet, bárki bárhogyan is vélekedik a magyar miniszterelnökről - mondta szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén Martin Schulz, a szocialista EP-frakció vezetője.

"Lehet Gyurcsányt szeretni vagy nem szeretni, ez akkor is fasiszta megnyilvánulás, és el kell utasítani" - mondta a német szociáldemokrata politikus, utalva az elmúlt napok budapesti eseményeire. Mint megjegyezte, a tüntetések ellen nem lehet mit tenni, de ez - fogalmazott - "új minőséget jelent". Schulz szavait a hallgatóság zöme tapsviharral fogadta.

A frakcióvezető azt kérte az ülés levezető elnökétől: továbbítsa Hans-Gert Pöttering házelnöknek, hogy az EP túlnyomó többségének reagálásából leszűrhető az állásfoglalás az ilyen megnyilvánulásokkal szemben. A levezető elnök azt válaszolta, hogy az üzenetet mindenki megértette, és mindezt továbbítani fogja Pötteringnek.

Mivel az Európai Parlament házszabálya nem tette lehetővé a felszólalásra történő reagálást, a magyar néppárti Fidesz-delegáció nyilatkozatban közölte: minden jogsértő cselekedetet, valamint az antiszemitizmus bármilyen megnyilvánulását a leghatározottabban elítélik, és azzal semmilyen formában közösséget nem vállalnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Helyrerakták Tomcat zsidózását, a TV2 fogadkozik

A legfőbb ügyészhez fordult a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a TV2 kedd reggeli Mokka című műsora miatt, amelyben a Tomcat néven is ismert Polgár Tamás a Talmudra hivatkozva idézett felháborodást keltő mondatokat; a Mokka főszerkesztője az ügy kapcsán elmondta: legközelebb körültekintőbbek lesznek.

MTI Itthon

Gyurcsány: 1956 a szabadság kiáltása volt

A kormányfő szerint 1956 a szabadság, egy jobb élet, egy igazabb Magyarország kiáltása volt, de a kiáltó szó bennakadt, és évtizedek kellettek, mire jött egy új nemzedék, amely folytatta apái küzdelmét és új, szabad, demokratikus Magyarországot teremtett. A miniszterelnök erről az operaházban, az ünnepi gálán beszélt hétfő este Budapesten.

hvg.hu Itthon

„Elfogadna-e családtagnak egy zsidót?”

A Király utcán sétálók még néhány napig több nyelven is találkozhatnak a címben megfogalmazott kérdéssel. A szélsőjobb már rátalált a köztéri táblákra, és provokációt emleget. Köztér és alkotó.

MTI Világ

A Frankfurter Allgemeine Zeitung Gyurcsány szorult helyzetéről

A "Gyurcsány szorult helyzetben" című elemzés írója, Reinhard Olt, a konzervatív napilap bécsi tudósítója a cikk alcímében arra mutat rá, hogy a pártján belüli botrányok komoly csapást jelentenek a kormányfőre. A tapolcai frakcióülésről kiemelte, hogy a frakcióvezetés a "lusta", azaz a bizottsági ülések több mint a feléről távolmaradó képviselők lecserélésben állapodott meg.

MTI Itthon

Zsidózva verekedtek kopaszok a Körúton

Az Oktogonhoz közeli autós incidens során három fiatalember bántalmazott két személyt - pontosította a rendőrség az MTI korábbi információját kedden kora este.