szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Törvény biztosíthatja januártól az otthonszülés lehetőségét. A kórházon kívüli szülést az egészségbiztosító is támogatni fogja - írta pénteki számában a Népszabadság. Magyarországon évente 98 ezer szülés történik, ebből 500-600 csecsemő nem kórházban jön a világra.

Annak ellenére is törvényes lehetőséget akar biztosítani a kórházon kívüli-, vagyis az otthonszülésre Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, hogy néhány héten belül több olyan eset is történt, amikor mentők segítségét kellett kérni kórházon kívüli szülésekhez, s az egyik esetben a baba meghalt - írja a Népszabadság pénteki száma. A lap kérdésére Horváth Ágnes azt mondta: a kórházban is előfordulnak végzetes hibák, ezért a közelmúltban nyilvánosságot kapó esetek nem befolyásolják abban, hogy a tárca előkészítse az otthonszülésről szóló szabályokat. 

A készülő jogszabály pontosan meghatározza majd, hogy ki az, aki szülhet otthon, és milyen terhességek esetén lehet erre vállalkozni. Veszélyeztetett terhesség után például, vagy ikerszülésnél továbbra is csak a koraszülött-ellátásra alkalmas kórházban szülhetnek az anyák. A jövő januártól hatályos jogszabály egyebek mellett tárgyalja azt is, hogy milyen eszközöknek, orvosi műszereknek kell a lakásban lenniük, előírja a szakorvosi jelenlétet, valamint a kórházi háttér biztosítását. Ez utóbbi konkrétan azt jelenti, hogy a szülés vezetését vállaló orvosnak előre be kell jelentenie a mentőknek és szakmai hátteret biztosító kórháznak: otthonszülésnél segédkezik, hogy az intézmény fel tudjon készülni az esetleges komplikációkra. 

Horváth Ágnes elmondta, hogy tervei szerint a kórházon kívüli szülést támogatná az egészségbiztosítás. Az anya az orvos munkadíjáról kiállított számla ellenében kaphatná meg a szülésért járó támogatást. Aki akart, eddig is szülhetett így, de a szabályok ellentmondásosak voltak - emlékeztet az írás. Vagyis, jelenleg elvileg mindenki szülhet otthon. Pillanatnyilag az orvosi szakma azért utasítja el az otthonszülést, mert szerintük nincs meg a komplikációk elhárításához szükséges háttér - írta a napilap.

Már mindenki megszólalt

Októberben Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa állásfoglalásában kérte az otthonszülés jogi és etikai feltételrendszerének, valamint szakmai minimumkövetelményeinek kidolgozását a jogalkotótól és a szakmától. Az állásfoglalást azt követően dolgozta ki az ombudsman, hogy szeptember közepén egy fővárosi születésházban indult szülés során fellépett komplikáció miatt egy csecsemő a kórházba szállítást követően életét vesztette. 

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium szeptemberben elutasította az otthonszülés gondolatát és gyakorlatát, mivel - állásfoglalása szerint - otthon nem teremthetők meg a biztonságos szülésvezetés mindazon szakmai feltételei, amelyek a kórházak szülészeti osztályán rendelkezésre állnak. A kollégium megítélése szerint tehát az otthonszülés súlyos magzati kockázatot, vészhelyzetet jelenthet.

A kórházon kívüli szülésről a közelmúltban konferenciát is tartottak Budapesten. Ezen a szakorvosok egyetértettek abban, hogy mindenképpen meg kell alkotni azokat a szakmai szabályokat, amelyek meghatározzák az otthonszülés feltételeit. A szimpóziumon több felszólaló is ismertette azokat a feltételeket, amelyek eleve kizárják, hogy egy nő kórházon kívül hozza világra gyermekét. Ide tartozik többek között az iker- vagy többes terhesség, a baba nagy súlya, farfekvése, korábban méhen belül végzett műtét, a magas láz, vagy a terhesség alatt bármilyen fertőzés, illetve a veszélyeztetett terhesség. Hangsúlyozták továbbá azt is, hogy ha a szülés otthon történik, akkor is lennie kell egy kórháznak a közelben, amely tud az anya otthonszüléséről, és felkészült esetleges fogadására.

Csákány M. György, a Péterfy Sándor utcai Kórház szakorvosa a tanácskozáson elmondta: Magyarországon évente 98 ezer szülés történik, ebből 500-600 csecsemő nem kórházban jön a világra. 

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, független bába - aki annál a szeptemberi szülésnél segédkezett, amelynél a csecsemő a kórházba szállítást követően meghalt - a szimpóziumot követő sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, fontos, hogy a bábáknak ne kelljen inkognitóban dolgozniuk. A jövőbeni szabályozásról szólva annak a véleményének adott hangot, hogy az nem az otthon szülni akaró nőt korlátozza majd, hanem a szaksegítség munkájáról szól. 

Néhány héten belül több olyan eset is történt, amikor mentők segítségét kellett kérni kórházon kívüli szülésekhez. A szeptemberi, az újszülött halálával végződő otthon szülés után a múlt szombaton kivérzett állapotban vittek be egy anyát a kórházba. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ismeretlen tettes(ek) ellen feljelentést tett a rendőrségen, tekintettel arra, hogy az otthonszülés körülményei nem kellően tisztázottak és felmerülhet a szülésnél közreműködő szakszemélyzet felelőssége. A legutolsó eset kedden történt, amikor egy otthonszülésnél fellépő szövődmény miatt szállítottak kórházba egy anyát és gyermekét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Geréb Ágnest három évre eltiltották

A foglalkozási szabályok megsértése miatt jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a Fővárosi Ítélőtábla pénteken hozott határozatában Geréb Ágnest, az otthonszülést pártoló orvost.

Hét nap

Újabb otthonszülési zűr

Életveszélyes állapotban, erősen kivérezve szállítottak a budapesti Jahn Ferenc Kórházba szombaton hajnalban egy nőt...

Hét nap

Otthonszülési vita

Nem akarja betiltani, de az otthon szülések szakmai és finanszírozási kérdéseinek szabályozására készül az...

MTI Plázs

Otthonszülés helyett otthonos szülés

Az otthonszülés helyett otthonos szülés, amit ajánlani tudok, mert a terhesség egy veszélyes folyamat - mondta Paulin Ferenc professzor, a Magyar Nőorvos Társaság Közép-Magyarországi Szekciójának elnöke.

Vélemény

Otthonszülés: engedélyre várva tragédia előtt és után

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt, bábát, az otthonszülés egyik fő népszerűsítőjét, a Napvilág Születésház vezetőjét kérdeztük az otthonszülés jelenlegi helyzetéről. Beszélgetésünk után jött a hír, hogy egy harmincöt éves nyíregyházi anya újszülöttje szülés közben meghalt a születésházban. A budapesti főkapitányság eljárást indított a felelősség megállapítására. A doktornőt nem tudtuk ismét elérni. Ismertetjük az interneten megjelent beszámolóját a tragikus eset körülményeiről.

hvg.hu Plázs

Szabályozni fogja az otthonszülést az EÜ-minisztérium

Az otthonszülés ma Magyarországon tulajdonképpen féllegális tevékenység: az európai országokhoz hasonlóan nem tiltott, de az európai országoktól eltérően nincs is szabályozva - írja közleményében az Egészségügyi Minisztérium, amely szkmai protokollt készít az otthonszülésre.