szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP-frakció nem támogatja a kisadók összevonását, és azt szeretné, ha értékalap mellett négyzetméter alapon is ki lehetne vetni az építményadót. Erről Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese beszélt.

A szocialista frakció a kormány álláspontjával szemben fog szavazni az ingatlanadó és a kisadók összevonása kapcsán – közölte a képviselő az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosító indítványairól, amelyekről a nap folyamán dönt az Országgyűlés.

Kovács Tibor az egészségbiztosítási törvényjavaslatról elmondta: az előterjesztéshez az MSZP-s képviselők módosító indítványokat nyújtanak be, többek között a menedzsment jogokkal, a cégalapítás szabályaival, a fejkvóta megállapításával kapcsolatban.

Az MSZP-frakció tartja álláspontját, hogy az önkormányzatoknak továbbra is legyen lehetősége érték- és területalapon megállapítani az ingatlanadót, így ez esetben is a kormány álláspontjával szemben fog szavazni a frakció. A módosítás 2009-től lépne életbe.

Arra a felvetésre, hogy a vasárnapi koalíciós egyeztetésen Veres János pénzügyminiszter megígérte az értékalapú ingatlanadó bevezetését és a kisadók összevonását, Kovács közölte: az MSZP-frakció hétfői ülésen a pénzügyminiszter ismertette a kormány álláspontját és kérte a képviselők támogatását, de a frakció szinte egységesen nem értett egyet a kormánnyal. Úgy gondolja, ezekben a kérdésekben az ellenzék egyetért az MSZP-vel.

Kovács Tibor beszámolt arról, hogy a frakcióülésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tájékoztatta a képviselőket a vasárnapi koalíciós egyeztetésről. A frakció megnyugvással vette tudomásul, hogy a koalíciós partner belátta, javaslatai nem szolgálják a kormány céljait - fűzte hozzá Kovács. Mint mondta, a képviselőcsoport helyeselte, folyjon tovább a vizsgálat arról, vannak-e a költségvetésnek tartalékai, amelyet a hiány csökkentésére lehetne fordítani.

A szocialista képviselő az egészségbiztosítási törvényjavaslatról elmondta: az előterjesztéshez az MSZP több módosító indítványt nyújt be, többek között a menedzsment jogokkal, a cégalapítás szabályaival, a fejkvóta megállapításával kapcsolatban.

Egy másik kérdésre válaszolva Kovács közölte: olyan értelmű javaslat nem fogalmazódott meg, amely megkérdőjelezné a részleges privatizációt. A javaslatnak ilyen lényegi elemét a képviselőcsoport nem kívánja megkérdőjelezni - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a héten kezdődik a parlamenti bizottságokban az egészségbiztosítási törvény vitája és a frakció támogatni fogja az előterjesztés általános vitára való alkalmasságát. Hozzátette: a frakcióülésen néhány képviselő tartózkodott, három-négy képviselő szavazott a javaslat ellen.

Az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítása kapcsán Kovács Tibor közölte: számos vitás kérdés van még, ezért javasolják, hogy kedden ne záruljon le az előterjesztés általános vitája, hanem folytatódjék. A törvényjavaslat szerint jövő januártól a gépkocsi üzembentartójának objektív felelőssége lenne a szabálysértések elkövetésénél akkor is, ha más vezette az autót és ezt el is ismeri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Mégsem akar adót csökkenteni az SZDSZ

Miután a két koalíciós párt vasárnapi egyeztetésén a szocialisták nem támogatták az SZDSZ adócsökkentési javaslatát, a liberálisok parlamenti frakciója hétfői ülésén úgy döntött, visszavonja azt - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke.

Vállalkozás

Hogyan lehet megúszni az elvárt adót?

A 2007. július 1.-jén hatályba lépett szabály szerint a társasági adó alanyától nem elvárják az adót, hanem finomabb megoldással döntési kényszerhelyzet elé állítják. Ha a vállalkozás adózás előtti eredménye vagy az adóalapja nem éri el a jövedelem (nyereség) minimumot, akkor dönthet úgy, hogy nyilatkozatot tesz bevallásában , vagy a jövedelem (nyereség) minimumot tekinti adóalapnak.

Itthon

Politikusok adóvizsgálata

Sokat sejtető félmosolyok az ellenzéki oldalon, kényszeredett, ellentmondásos magyarázkodás a kormányzatin - mindez azok után, hogy a Fidesz két vezetője adóvizsgálata kapcsán politikai támadást emleget.

MTI Itthon

Az SZDSZ visszaszívta az adócsökkentést

Miután a két koalíciós párt vasárnapi egyeztetésén a szocialisták nem támogatták az SZDSZ adócsökkentési javaslatát, a liberálisok parlamenti frakciója ülésén úgy döntött, visszavonja azt.