szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A társadalom húsz százaléka hajlandó lenne újonnan megalakult pártra voksolni a következő parlamenti választásokon, de közülük csak keveseknek van elképzelése arról, hogy milyen is lenne a kívánatos politikai erő.

A megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy a magyar politikában szükség lenne újabb pártokra, és 22 százalék tartotta elképzelhetőnek, hogy a következő választáson egy újonnan alakult pártra szavazzon, közöttük jelentős az értelmiségiek aránya. Azt azonban, hogy milyen ideológiát képviselő pártra szavazna a legszívesebben, negyven százalékuk nem tudta megmondani - adta hírül a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet.
 
Az esetleges új pártok leginkább a már létezők szavazóit "csábíthatják el": az új szociáldemokrata párt potenciális támogatói (a teljes népesség 6 százaléka) a kormánypárti, az új jobbközép párt lehetséges hívei (5 százalék) a jelenlegi ellenzéki szavazók körében fordulnak elő az átlagot meghaladó arányban.
 
Az új politikai formációk iránti alacsony érdeklődést magyarázza, hogy a kelet-közép európai országok polgárai közül a magyarok kötődnek leginkább a pártokhoz, sok esetben még a nyugat-európai szavazókat is megelőzik a párthűség terén a 2004-es európai, és a 2006-os magyar adatok alapján - állította a közvélemény-kutató intézet.
 
A felmérést a Medián 2007. november 9-e és 13-a között készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással korrigálták, így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság véleményét településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Szárnyal a Fidesz

HVGAz előző hónap tendenciáját követve soha nem látott magasságig emelkedett a Fidesz támogatottsága - derül ki a...

MTI Itthon

A Fidesz december 8-án mutatja be a programját

"Erős Magyarország" – ez a címe a mintegy száz oldalas dokumentumnak, amelyet egy december 8-i konferencia keretében tárnak a nyilvánosság elé. A dokumentumot a program kidolgozását vezető Navracsics Tibor frakcióvezető mutatja be, Orbán Viktor pártelnök pedig "Programalkotás és alapértékek" címmel tart előadást az ELTE Múzeum körúti Gólyavár rendezvényközpontjában tartandó tanácskozáson.

HVG Itthon

Ilyen még nem volt: 64 ponton a Fidesz

Az előző hónap tendenciáját követve soha nem látott magasságig emelkedett a Fidesz támogatottsága – derül ki a Medián novemberi felméréséből. A HVG megbízásából készült kutatás szerint az ellenzéki párt több mint kétszer annyi szavazatot kapna, mint az MSZP. Egyre többen mennének el a népszavazásra. Három fideszes is a legnépszerűbb öt politikus közé került.

Wayne Rooney visszavonult

Wayne Rooney visszavonult

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Csak most nevezték ki az Intel új főnökét, de máris beleállt az Apple-be

Csak most nevezték ki az Intel új főnökét, de máris beleállt az Apple-be