szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarországi belpolitikai helyzetről készített látleletet Paul Lendvai a Der Standard liberális osztrák lap csütörtöki számában megjelent, Öngyilkosság Magyarországon című kommentárjában.

A magyar születésű ausztriai publicista írását azzal a megállapítással vezette be, hogy Magyarország a reformok éllovasából mára Közép- és Kelet-Európa "beteg emberévé" vált: tavaly a legalacsonyabb növekedési rátát és a legmagasabb inflációs ütemet Magyarországon jegyezték fel az Európai Unióban.

Tekintettel azokra a negatív hatásokra, amelyeket a Gyurcsány-kormánynak az EU és a nemzetközi pénzügyi világ által dicsért takarékossági programja gyakorol az életszínvonalra, a látogató lépten-nyomon érzi az országra telepedő mély depressziót - emelte ki, hozzáfűzve, nem csoda, hogy az ünnepek alatt megjelenő szokásos interjúkból és esszékből is szinte kivétel nélkül a düh, a rossz hangulat, a gyűlölet és a türelmetlenség áradt. Konrád György elemzésére hivatkozva kijelentette, hogy az okok egyebek között a politikai elit csődjében, a polgárság hiányában, a gyámkodásra épülő viselkedési formákban és a politikai vezetés infantilis magatartásában kereshetők.

Közgazdászok emlékeztetnek, hogy a politikusok téves prioritásokat szabtak meg a demokratikus újjászületést követően, az emberek pedig - részben a nagylelkű költekezési politikának és a különböző kormányok választási ígéreteinek köszönhetően, részben a feketegazdaságból származó, adózatlan jövedelmeknek betudhatóan - messze az ország lehetőségeit meghaladó színvonalon éltek.

Sokan keserűségüket a változó összetételben 2002 óta kormányzó szocialista-liberális koalícióra, de leginkább a 2004 óta hivatalban lévő Gyurcsány-kormányra zúdítják. Ennek bizonyítékaként említette meg a szerző, hogy felmérések szerint az Orbán Viktor vezette ellenzék kétharmados többséghez jutna a parlamentben, ha most rendeznének választásokat.

Orbán mindenekelőtt azt szeretné, ha ügyesen irányított népszavazási kampányával maga buktatná meg Gyurcsányt - mutatott rá Lendvai. Mindazonáltal egyetlen reális remény létezik számára az elveszített hatalom visszahódítására: a szocialista párton belüli Gyurcsány-ellenes felkelés még azelőtt, hogy 2010-ben véget ér a jelenlegi törvényhozási időszak. Legnagyobb reménységének Szili Katalin parlamenti elnök számít.

A szerző szerint azonban a "baloldali érzelmű és gyakran homályos nemzeti megfogalmazásokat" hangoztató politikusnő nem pótolhatja Gyurcsányt, aki mindennek ellenére az egyetlen személyiség a baloldali táborban, aki képes fölvenni a versenyt Orbánnal. Szili széles körű népszerűsége ellenére mégis csak a tisztes középszerűség képviselője - véli Lendvai.

A legkiválóbb közgazdászok, politikusok és írók a kormány radikális reformprogramját tekintik az egyetlen járható útnak a válságból való kitörésre. A középszerűség puccsa Gyurcsány ellen öngyilkossággal érne fel annak a pártnak a számára, amelyet a megkérdezettek 70 százaléka még mindig korruptnak és hazugnak tart - jegyezte meg végezetül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Paul Lendvai leleplező cikke a besúgók internacionáléjáról

Védett besúgók címmel jelentetett meg írást csütörtökön a Der Standard című osztrák napilapban Paul Lendvai vezető ausztriai publicista. „A múlt többször is megígért feldolgozása helyett Magyarországon a szocialista kormánybürokráciában harc tombol az öt titkosszolgálat háromra való csökkentése körül. Egy városszerte ismert újságíró-besúgó a hangadó, még a sztálini érából, ő a polgári titkosszolgálatok hivatalos szóvivője", írja Lendvai.

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

Ezekre a kérdésekre nem árt tudni a választ, ha a nyugdíjas éveire akar félretenni

Ezekre a kérdésekre nem árt tudni a választ, ha a nyugdíjas éveire akar félretenni