szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az SZDSZ üdvözli a kormánykabinetnek azt a döntését, amellyel megállítja a kormányzati negyed beruházását. A Fidesz azt követeli, hogy nevezzék meg a felelősöket, míg az MDF szerint egészet ígértek, azonban negyed sem lett belőle.

Továbbra is jó ötletnek tartják a kormányzati negyed létrehozását, ugyanakkor az SZDSZ szerint elfogadható megoldást választott a kormánykabinet - mondta Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője, aki szerint az, hogy mindössze egy beruházó jelentkezett a projektre, jelzi a megvalósítás körüli bizonytalanságokat. A döntés miatt sem pártjának, sem a kormánynak nem kell rosszul éreznie magát.
 
Egy kérdéssel kapcsolatban az SZDSZ-es politikus kifejtette, hogy a beruházásra eddig fordított 632 millió forint nem veszett kárba, mert egy több, mint 100 milliárdos beruházás esetében ez az összeg nem pazarlás, ráadásul szükség volt arra, hogy a terület jövőbeli hasznosíthatósága érdekében tanulmányok, tervek készüljenek, és a 632 millió forint egy részét erre fordították.
 
Horn hozzátette: megfontolandó, milyen célra lehet majd felhasználni a Nyugati pályaudvar mögötti területet. Mint mondta, a kabinet a jövőben kiköltözik a Parlament épületéből, de ez a kormányzati negyed megvalósításától függetlenül történik.
 
Fidesz: nevezzék meg a felelősöket
 
A Fidesz azt követeli a kormánytól, hogy nevezze meg a kormányzati negyed beruházásának felelőseit, és hozza nyilvánosságra, pontosan mire ment az eddig elköltött 632 millió forint - mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.
 
Szijjártó Péter úgy fogalmazott: nem az a hír, hogy nem épül fel a kormányzati negyed, szerinte ugyanis természetes dolog, hogy a szociális válság közepette nem hoznak létre 140 milliárd forintból egy olyan épületkomplexumot, amely a szociális válságot okozó kormány kényelmét szolgálja. A hír az - folytatta - hogy a kormány 632 millió forintot költött el "a semmire", vagyis valaki, vagy valakik mégis jól jártak azzal, hogy a kormány 140 milliárd forintért kormányzati negyedet akart építeni. Ezért határozottan követeljük a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a pontos elszámolást, mire költötték, kik kapták meg ezt az összeget. A "helyzet súlyához képest nagyon komolytalan magyarázkodásnak" nevezte, hogy a kormányszóvivő szerint az emberek jól jártak a 8,5 milliárdos telekvásárlással - mondta a kommunikációs vezető.
 
A KDNP sajnálatát fejezte ki, hogy "nem merült hullámsírba a kormány kalózhajója", így továbbra is az adófizetők pénzét rabolja - írta közleményében a párt szóvivője. 
 
Herényi: negyed sem lett belőle

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: "A kormányzati negyed lefújásszerű felfüggesztése sajnos ismét egy tipikus példája lett az átgondolatlan, így rendre zátonyra futó kormányzati ötletelésnek. 2009-re még pár napja is csillogó-villogó egészet ígértek, azonban negyed sem lett belőle". A politikus véleménye szerint a beruházás elmaradása jó ideje mindenki által ismert, "csupán a kormányzat által el nem ismert tény volt, s ennek megfelelően még pár nappal ezelőtt is a negyed 2009-es átadásáról beszélt a kormányszóvivő". 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Új városrész lesz a kormányzati negyed helyén

A kormányzati negyed beruházást szünetelteti a kormány, de a tervezés folytatódik - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő, hozzátéve: a kabinet nem tett le arról a tervéről, hogy a kijelölt területen új városközpont jöjjön létre.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Kormányzati negyed: mennyit buknak a környékbeli lakásokon?

A VI. és a XIII. kerület egyes részein már szinte divat lett a még csak papíron létező kormányzati negyed közelségével hirdetni az ingatlanokat. A környékbeli lakások nem ritkán 20−30 százalékos felárral kerültek a piacra. De milyen hatással lesz az árakra az építkezés meghiúsulása? Csökkennek-e a kínálati árak, és mi lesz azokkal, akik spekulációs céllal vásároltak itt lakást?

Megkérdezték a YouTube-ot, mikor oldják fel Donald Trump tiltását

Megkérdezték a YouTube-ot, mikor oldják fel Donald Trump tiltását

Hullámvasút volt 2020 a műszaki cikkek piacának, de remekül zárult az év

Hullámvasút volt 2020 a műszaki cikkek piacának, de remekül zárult az év

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete

Eltűnik a Váci utca ikonikus épülete