szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Vajon az a vásárló, aki nem pusztán az ár alapján válogat a borpultokon, hanem az ismert borászok nedűiért mélyebben a pénztárcájába nyúl, mit kap a pénzéért cserébe? – erre a kérdésre is kereste a választ a HVG húsvéti bortesztje.

© www.helloinfo.hu
A nagyobb pincészetek viszonylag olcsóbb kínálata mellett a hazai sztárborászok drága borait, illetve a velük versengő importnedűket is tesztelte a háromtagú szakértő bizottság. A borokat fehér, rozé és vörös kategóriába soroltuk, ár szerint előzetesen nem szelektáltunk. A kóstolási sorrendet az általános bírálati szabályok határozták meg, így előfordult, hogy több ezer forintos különbségek akadtak egymást követő tételek között.

A nagy nevek a fehérborok között még jól szerepeltek. „Nem tiszta illatú, gyenge, szimpla” – ezekkel a jelzőkkel illették a két külföldi fehérbort a bírálók, akiket a származási hely felfedése után legfeljebb a 2 ezer forint fölötti ár lepett meg. Hozta a papírformát a tesztbe bekerült négy rozé is. A magyarországi időjárás és fajták ugyanis kifejezetten alkalmasak a rozéelőállításra, és most már egyre több pincészetnél megadatik hozzá a szükséges technológia is.

A vörösboroknál már nagyobb volt a mellényúlás esélye – ráadásul éppen a sztárborászok esetében. A bírálók által a vert mezőnybe sorolt, elsőként kóstolt bor a legnagyobb magyar borászok között számon tartott Tiffán Ede pincészetéből származott, s a zsűritagok visszakóstolás után, már a termelő ismeretében sem adtak volna rá több pontot. Még nagyobb volt a visszakóstolási kíváncsiság, amikor kiderült, hogy egy, a zsűri által az első tízbe sem sorolt bor a legdrágábban, 10 ezer forintért beszerzett, 2004-es évjáratú Gere Kopár – de a következtetés itt is hasonló volt: nem érdemelt volna több pontot.

Egy-egy üzletláncban előfordulhat, hogy ihatatlan bort vásárol a fogyasztó, vagy hogy a borszaküzletben gyakorlatilag potyára fizeti meg a sztárborász nevét, miközben jóval olcsóbban juthatna hasonló élvezeti értékhez.

Részletek, a zsűri összetétele, a borteszt részletes eredménye típusonként a csütörtöki HVG-ben

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Miből van a pénz Villány milliárdos borászataiban?

Olyan kiváló hírnévnek örvend, az innen kikerülő borok olyan népszerűek, hogy a nagyközönség – annak borissza része is – úgy véli: a villányi az egyik legnagyobb hazai borvidék. Pedig a horvát határ mentén meghúzódó 1760 hektárnyi terület csak a fele-harmada az egrinek és negyede a tokajinak. Az utóbbi években a villányi borászkodás jó hírnevét sokmilliárdos befektetések alapozták meg. A helyszínen igyekeztünk kipuhatolni, hogy az elköltött rengeteg pénz fialni fog-e valaha.

hvg.hu Gazdaság

Frittmann Jánost választották az év borászává

A Magyar Bor Akadémia ma kihirdette az „ Év bortermelője” választás eredményét, s a borkedvelők körében egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy a győztes a soltvadkerti, azaz a Kunsági Borvidéken tevékenykedő Frittman János lett. Ez egyben azt is jelenti, hogy 16 éves története során a cím először került az Alföldre.

Kickstarterre vitte a magyar csapat a fejlesztést, amellyel digitális partnert kreálhatunk

Kickstarterre vitte a magyar csapat a fejlesztést, amellyel digitális partnert kreálhatunk

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

A kormány bevándorlásellenes politikájának köszönhetjük, hogy lemaradtunk egy afrikai üzletről

A kormány bevándorlásellenes politikájának köszönhetjük, hogy lemaradtunk egy afrikai üzletről