szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Civil szervezetek és az Országos Cigány Önkormányzat ellenzik a családtámogatási és segélyezési rendszer megreformálását - derült ki az MTI kérdésére adott válaszokból.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete nem látja világosan a kormányzat szándékát, hogy miként kívánják átalakítani és megreformálni a családtámogatási rendszert, ezért véleményt sem tudnak alkotni a javaslattervekről. A szervezet elnöke az MTI megkeresésére annyit leszögezett: "nem akarnak családellenes törvényt". Szabó Endre azt mondta: "a gondolkodás fázisában" vannak, és addig nem kívánnak a sajtóban megjelentekre reagálni, amíg "nem látnak világosan". Hozzátette: ha van világos irányelv, akkor ők is megfogalmazzák véleményüket, de, mint mondta, addig, amíg a miniszterelnök és a szakminiszter is mást-mást mond, a kiszivárogatott részletekre nem kívánnak reagálni. 

Mozsár István, a Létminimum Alatt Élők Társasága nevű szervezet elnökségi tagja, és a Rászorulók Országos Egyesületének elnöke, az MTI-nek úgy fogalmazott: "a közmunka az közmunka, a segély az segély, és ennek így kell maradnia". Véleménye szerint a családtámogatási rendszert nem elvonással kellene megreformálni, hanem többlet juttatással jobbá tenni. 

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum vezetője az MTI-nek azt mondta: mivel a konkrét javaslattervezetet nem ismerik, a híradásokból szerzett információk alapján alakítják ki véleményüket, és e mellett saját elképzeléseiket is kidolgozzák. 
 
Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) álláspontját ismertetve ifj. Bogdán János szóvivő úgy fogalmazott: Magyarországon mintegy 3 millió ember, a társadalom egyharmada szegény, illetve "a létezés határán él". Az OCÖ álláspontja szerint nem szabad sem a segéllyel, sem a munkával büntetni az embereket, e helyett piacképes, és méltó megélhetést biztosító jövedelemhez kell juttatni őket. 
 
Széles körű társadalmi párbeszédet indítottak, amelynek végén őszig törvényjavaslatot készítenek, és azt átadják mind az öt parlamenti párt elnökének - tette hozzá. Valamennyi nyilatkozó egybehangzóan elutasította azt a javaslatot, hogy a harmadik gyermek után családi pótlék helyett adókedvezményt lehessen igénybe venni. 
 
A kormány a szociális támogatások rendszerét az állástalanok segítése érdekében három javaslattal alakítaná át. A pénzügyi támogatások átalakításával arra ösztönözné az önkormányzatokat, hogy a rendelkezésre álló forrásokat segélyezés helyett közmunkaprogramokra fordítsák; a fiatal munkanélküliek csak akkor kaphatnának segélyt, ha képzésen vesznek részt; a minimálbér és a segély legmagasabb összegét pedig távolítani kell egymástól, hogy az érintetteknek érdemesebb legyen inkább munkát találni a segély helyett.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Ősszel módosulhat a szociális segélyezés rendszere

Szükség van a rendszeres szociális segélyezés korrekciójára, a szükséges törvénymódosításokról ősszel tárgyalhat a parlament - erről a szociális és munkaügyi miniszter beszélt hétfőn Bátonyterenyén egy foglalkoztatási konferencián.

MTI Itthon

Segély: diszkriminatív a monoki önkormányzat döntése

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) azzal a kéréssel fordult a közigazgatási hivatalokat irányító Önkormányzati Minisztériumhoz, hogy az önkormányzati rendeletekkel kapcsolatos törvényességi felügyeletet ellátva a lehető legrövidebb időn belül folytassák le a szükséges eljárásokat.

MTI Itthon

Csökkenti a kormány a segély maximális összegét

A szociális segély összegének csökkentése mellett a minimálbér emelése is felmerült lehetőségként annak érdekében, hogy a mainál nagyobb legyen a különbség a legkisebb bér és a segély között - értesült a Népszabadság.