szerző:
hvg.hu

A termékbemutatóval és vásárlási lehetőséggel egybekötött, időseket megkörnyékező utazásokon gyakran az értékesítő elfelejt nyugtát adni, s életveszélyes ajándékokat ad a vásárlóknak - áll a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság jelentésében.

Bevett módszerré vált, hogy egyes kereskedők postaládába bedobott szórólapon csábítanak olyan kedvezményes utazásra, amelyen cserébe a jelentkezőknek egy több órás árubemutatón kell részt venniük, s amelyről a szórólap nem, vagy nem megfelelően tájékoztat - áll a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) jelentésében. A hatóság - ellenőrzései nyomán - óvatosságra int. 

Az alacsony áron kínált kirándulás, s a vele egybekötött programok címzettjei elsősorban az idős emberek. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzésének kifejezett célja az volt, hogy kiszűrje azon vállalkozásokat, amelyek nem a jogszabályoknak megfelelő általános szerződési feltételeket alkalmaznak, illetve olyan a fogyasztókat megtévesztő, jogszabályba ütköző kereskedelmi gyakorlatot követnek, s olyan árut értékesítenek, amely a minőségi, biztonsági követelményeknek nem felel meg.

A panaszbejelentésekre alapozott ellenőrzések nyomán a hatóság úgy látja,  a résztvevő nyugdíjasok kiszolgáltatott helyzetével végeredményben kevéssé élnek vissza a szervezők, sőt az idősek többsége már visszajár a kirándulásokra, így a forgatókönyvvel is tisztában van. A vizsgálat kimondottan pozitív tapasztalata, hogy a bemutatót végzők sosem voltak agresszívak, s a vásárlók mindig önkéntesen döntöttek a vétel mellett. Az NFH azt is gyanítja, hogy munkatársai kitűnhettek a nyugdíjasok közül.

Másfelől azonban az árubemutatókon a termékek ismertetésénél nem hangzik el a fogyasztók jogainak érvényesítéséhez szükséges információ, sőt magára a jogra is csak elenyésző alkalommal utalnak. A vásárlástól való elállás jogára vonatkozó pontos tájékoztatás szükséges lenne nemcsak a szerződés megkötésekor, hanem az áru kézhezvételével is, hiszen éppen a nagyobb értékű áruk esetében a bemutató helyszínén csak a termék megrendelésére nyílik lehetőség. 

Az ellenőrzés során észlelték az általános szerződési feltételek (ÁSZF) azon kitételét, miszerint a fogyasztó annak aláírásával elfogadja, hogy a szerződésben megadott adatait az eladó felhasználhatja a jövőben marketing tevékenysége során. E kikötésre vonatkozóan szükséges az adatvédelmi biztos álláspontjának ismerete.

Az ellenőrzés során összesen 22 kereskedő, 33 termékbemutatójának és 26 utazással egybekötött termékbemutatóját vizsgálta az NFH, amelyből 51 (86%) esetben tártak fel hiányosságot a felügyelők. Számlát, nyugtát az esetek 46 százalékában mulasztottak el adni. Mivel üzleten kívül kötött  szerződésekről van szó, a vásárlót 8 munkanapon belül indokolás nélküli elállási jog illeti meg. Az erről szóló tájékoztatással kapcsolatos hiányosságot a felügyelők összesen 28 esetben (47 %) állapítottak meg.

Jellemző, hogy a termékbemutató végeztével minden résztvevőnek, a terméket megvásárlóknak pedig külön is ajándékot ígérnek és adnak át. Ezek elsősorban olcsó használati tárgyak, például edények, illetve alapvető élelmiszerek, például liszt, cukor, rizs. Az ajándékok általában nem jó minőségű termékek, holott a jogszabályi követelményeknek meg kellene felelniük. A mintavétel alapján az eddig elvégzett vizsgálatok 4 esetben a termék olyan hiányosságát állapították meg, amely miatt az nem forgalmazható (például: tűzveszélyes hajszárító).

Az ellenőrzés során az NFH 43 esetben — 12 890 000 forint összegben — fogyasztóvédelmi bírságot rótt ki. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Változások a fogyasztóvédelmi törvényben

A fogyasztóvédelmi törvény módosításával egyebek között változik a kiszabható fogyasztóvédelmi bírság mértéke, ami a jövőben a vállalkozások árbevételéhez igazodik - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).

HavariaPress Gazdaság

Fogyasztóvédelmi panasz a UPC ellen

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít meg UPC Magyarország Kft. a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint azáltal, hogy júliustól csak külön díj ellenében állít ki papíralapú számlát ügyfeleinek - írja a HavariaPress.

Kontúr

Ralph Nader: USA-elnökségre vágyó fogyasztóvédő

Ötödször is sorompóba áll az amerikai elnökjelöltségért Ralph Nader, akinek ezúttal sincs semmi esélye, ám felkavarhatja az indulatokat. A demokraták máig nem tudják megbocsátani neki, hogy nyolc éve floridai szereplésével hozzájárulhatott Al Gore vereségéhez, s a republikánus George W. Bush lett az USA elnöke.

MTI Itthon

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések, 5 millió forint bírság

A fogyasztóvédők több mint száz helyen ellenőriztek csütörtökön a fővárosban és az ország nagyobb városaiban lévő majálisokon, pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt szereztek - mondta Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója, a városligeti majálison.

MTI Gazdaság

A fogyasztóvédők perelik az OTP-t

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közérdekű keresetet indít az OTP Bank ellen a bank általa tisztességtelennek tartott általános szerződési feltételei miatt. A hitelintézet szerint szó sincs tisztességtelenségről.

Duma Aktuál: Mikor Vízipók elindult a Mátrai Erőműből, még jól volt

Duma Aktuál: Mikor Vízipók elindult a Mátrai Erőműből, még jól volt

A gyöngyöspataiak, akiknek "a haza egy kevéssé pozitív hangzású s tartalmú szó"

A gyöngyöspataiak, akiknek "a haza egy kevéssé pozitív hangzású s tartalmú szó"

Különleges falfestékek segíthetnek a klímaharcban

Különleges falfestékek segíthetnek a klímaharcban

Újabb komoly hibát találtak a Boeing 737 MAX-oknál

Újabb komoly hibát találtak a Boeing 737 MAX-oknál

Ilyen wifit akar majd otthonra: mutatjuk, mennyivel jobb a wifi 6

Ilyen wifit akar majd otthonra: mutatjuk, mennyivel jobb a wifi 6

Radar360: Orbán kicentizte, a félig magyar kém lebukott

Radar360: Orbán kicentizte, a félig magyar kém lebukott