szerző:
Csikász Brigitta

Nem került vissza az előzetes letartóztatásba Tasnádi Péter, miután csütörtökön egy vita során megütötte fiát, Tasnádi Edmondot, aki elesett, és betörte az orrát. Korábban Tasnádinak azért kellett a házi őrizetből a rácsok mögé visszamennie, mert összetűzésbe került a villájába őt befogadó Bodnár Józseffel.


Korábban már súlyosbították a büntetését
© Mizik Marcell
Az életveszélyt okozó testi sértéssel és más súlyos bűncselekményekkel vádolt Tasnádinak nem csak a volt feleségével, hanem a fiaival is megromlott a viszonya. Két gyermekét feljelentette a rendőrségen, azzal, hogy tudta nélkül vittek el az otthonából műtárgyakat – festményeket és szobrokat –, amiket szeretne visszakapni. Egyik fiával, az emberrablás miatt bíróság előtt álló Edmonddal, annak egyik tárgyalása előtt, majdnem egymásnak ugrottak. Tasnádi Edmond emiatt szeretett volna zárt tárgyalást kérni Szebeni László bírótól, aki azonban elutasította az idősebb Tasnádi-fiú kérését.

Az apa-fia kapcsolat szeptember 3-án tovább rosszabbodott. Kora reggel ugyanis – információink szerint – a Hotex Kft. taggyűlést tartott, hogy Tasnádi ex-nejének a cégben lévő üzletrészét elárverezzék. A taggyűlésre meghívták Tasnádi Edmondot is, mint az egyik tulajdonost. A férfi nagy nehezen jutott be a Szemlőhegyi úti villába, ahol a lépcső tetején akadt össze az apjával. Az apa a fiával szóváltásba keveredett, aminek a vége az lett, hogy Tasnádi Péter lefejelte a gyermekét, aki elesett, aminek következtében betörte az orrát. Az ügyben a hvg.hu értesülései szerint a II. kerületi kapitányság könnyű testi sértés miatt indított eljárást. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályán annyit közöltek, hogy vizsgálják a feljelentés tartalmát.

Érdekes, hogy a történteket követően Tasnádi Péter nem került vissza előzetes letartóztatásba. Ami azért is furcsa, mert korábban épp egy hasonló ügy miatt súlyosbították fogva tartásának körülményeit, és vitték vissza előzetes letartóztatásba. A hvg.hu korábban megírta, hogy házi őrizetbe kerülésekor egy régi barátja, Bodnár József fogadta be a magyar vállalkozót. Nem sokáig éltek azonban egy fedél alatt, mert egy üzleti ügy kapcsán összevesztek, s hogy ne történjen komolyabb dolog, a Készenléti Rendőrséget kellett kihívni.

Beszámítható vagy nem beszámítható? (Oldaltörés)

Tasnádi Péterről az eljárás során elmeszakértői vélemények sora készült. Mint arról a hvg.hu is beszámolt, az első vizsgálati anyag szerint Tasnádit betegsége közepes fokban korlátozza abban, hogy cselekedete veszélyességét felismerje – mindezt homloklebeny-sorvadás diagnózisával erősítették meg. Ezt követően enyhítette négy és fél évről a felére a Pest Megyei Bíróság Tasnádi egy korábbi büntetését felülvizsgálati eljárásban.

A közepes fokú korlátozottságot megállapító dokumentummal kapcsolatban viszont felmerült a gyanú, hogy a Tasnádi számára előnyös vélemény vesztegetés hatására született meg. Ezért a Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly decemberben eljárást indított ismeretlen tettesek ellen.

Ezt egy levél támasztotta alá, amiben az szerepelt, hogy az igazságügyi orvosszakértők hárommillió forintot kértek egy kedvező szakvélemény elkészítéséért. A levélben a Péter nevű aláíró azt kéri a címzettől, hogy a már korábban átadott 1 millió forinton kívül még további kétmilliót adjon át valakinek, mert a szabadsága, a megmenekülése függ a pénz átadásától. Tasnádi később elismerte, hogy ő írta a levelet. Ám szerinte az már akkor íródott, miután a szakértői vélemények elkészültek, és arra volt csak alibi, hogy visszaszerezhesse pénzét.

A magyar keresztapa szerepében korábban szívesen tetszelgő Tasnádi azonban nem örülhetett sokáig, mert egy újabb, immár harmadik vizsgálat készítői eltérő véleményre jutottak, szerintük Tasnádi Péternél beszámíthatóságát korlátozó tényező nincs. Az Egészségügyi Tudományos Tanács öttagú bizottsága a legutóbbi álláspontot tette magáévá. Szerintük a Tasnádi betegségét megállapítók túlértékelték a tüneteket, amelyek egy részét a hosszú börtönévek okozhatták. Tasnádi bejelentette, szeretné, ha külföldi szakértők vizsgálnák meg és az iratokat már megküldte két amerikai egyetemnek. A tárgyalást Kalina József büntető tanácsa október 15-én tanúk meghallgatásával folytatja.

A Tasnádi-ügy kapcsán egyébként éppen a napokban szüntették meg a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Irodától (NNI) a szigorúan titkos, államtitoknak minősített iratok eltűnésének ügyében. A Tasnádi Péter büntetőügyeivel kapcsolatos összefoglaló jelentés tavaly nyáron, július utolsó napjaiban tűnt el és került ki a médiához.

A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kezdte meg, mivel azt feltételezték, hogy hivatásos rendőr lophatta el a jelentést, ezért az ügy átkerült a Budapesti Nyomozó Ügyészséghez. Ott azonban nem igazolódott a rendőrség feltevése, sőt úgy gondolták, hogy polgári alkalmazott révén is kikerülhetett az irat, ezért az ügyet visszaadták a rendőrségnek. A BRFK július végén, gyanúsítás nélkül megszüntette a nyomozást, amelynek során az ellopott iratokba betekintést nyert újságírókkal titoktartási nyilatkozatot írattak alá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elgázoltak és cserbenhagytak egy nőt Bőcsön

Elgázoltak és cserbenhagytak egy nőt Bőcsön

Szijjártó: Százezren torlódtak fel a Balkánon

Szijjártó: Százezren torlódtak fel a Balkánon

A kávéfőzőgyár után most az agrárkar rogyhat rá Szarvasra

A kávéfőzőgyár után most az agrárkar rogyhat rá Szarvasra

Jakab Péter újra elfoglalta Orbán parlamenti székét - videó

Jakab Péter újra elfoglalta Orbán parlamenti székét - videó

Hrutka a válogatottról: Évtizedek óta nem tudunk szembenézni a magyar foci problémáival

Hrutka a válogatottról: Évtizedek óta nem tudunk szembenézni a magyar foci problémáival

Szijjártó: További 70 magyar katonát küldünk ki Afganisztánba

Szijjártó: További 70 magyar katonát küldünk ki Afganisztánba