szerző:
MTI

Orbán Viktor azt kérte Brüsszelben európai néppárti vezetőktől, hogy támogassák a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által az EU-csúcsértekezleten előterjesztendő javaslatokat a pénzügyi válsággal kapcsolatos vitában. Erről a Fidesz elnöke adott tájékoztatást szerdán magyar újságíróknak, az európai néppárti vezetők csúcstalálkozója után.

Az első magyar javaslat megváltoztatná a kohéziós politikai szabályozást a kis- és közepes vállalatok javára, így az egyes  programokon belül kisebb lenne a nemzeti hozzájárulás minimálisan megkövetelt mértéke. A második javaslat egy maastrichti kritériumot érint. Eszerint recessziós időben fel kellene függeszteni a GDP-arányosan 3 százalékos államháztartási hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget. Az Európai Központi Bank, függetlenül attól, hogy egy ország tagja-e az euróövezetnek, ugyanazokat az intervenciós eszközöket használhassa az Európai Unió bármely tagjainak esetében - ez a harmadik javaslat. A negyedik javaslat szerint a pénzügyi felügyeletek tevékenységében új, egységes EU-szabályozásra van szükség.

A kormányfő e javaslatokhoz kabinetfőnökén keresztül kért támogatást Orbán Viktortól, aki - mint közölte - tárgyalt is Magyarországról "néhány nagyobb ország vezetőjével", és elmondta nekik: e konkrét javaslatokat a magyar parlament nagyobb pártjai - itt saját pártja nevében tud beszélni - pártállásra való tekintet nélkül támogatják. "Arra nem tudok garanciát vállalni, hogy komolyan is veszik a magyar miniszterelnököt" - jegyezte meg a Fidesz elnöke.

Nem hivatalos értesülés szerint Orbán Viktor Nicolas Sarkozy francia elnöknek és Angela Merkel német kancellárnak vetette fel a magyar kormányfőtől várható javaslatok ügyét. A Fidesz elnöke azt mondta az újságíróknak: az uniós csúcsot illetően különösen arra kíváncsi, hogy elfogadják-e Gyurcsány harmadik javaslatát, amely az Európai Központi Bank intervenciós eszközeinek alkalmazására vonatkozik, ez ugyanis eurót juttathatna Magyarországnak.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem Brüsszelben kell megoldani Magyarország problémáit. Szerinte az egyik legfontosabb dolog a bizalom helyreállítása, hiszen Magyarországon hitelességi válság van, és ezzel a szocialista párt "láthatóan nem tud megküzdeni". A másik teendő - folytatta Orbán Viktor - az, hogy "miután nem lehet a magyar piacon magyar forintért kellő mennyiségű valutához jutni, a Nemzeti Bank elnökének mozgósítania kell a devizatartalékok egy részét".

Orbán szerint a néppárti vezetők egyetértettek abban, hogy a közös uniós fizetőeszköz, az euró hiányában ez az Amerikából kiindult válság valószínűleg maga alá temette volna az európai nemzetek pénzügyi rendszereit. Azt is méltatták a néppárti tanácskozáson, hogy az euróövezeti országok vezetői vasárnap - Sarkozy kezdeményezésére - összehangolt lépéseket tettek a bankközi hitelválság leküzdése érdekében. 

"Még messze nem vagyunk túl ezen a válságon. A pénzügyi intézményrendszer, úgy tűnik, visszanyeri stabilitását, tekintettel azokra az óriási összegekre, amiket az adófizető polgárok pénzéből a nemzetállamok mozgósítottak. Azonban előttünk van egy elég komoly gazdasági válság lehetősége. A recesszió, a gazdasági visszaesés réme villódzik a láthatáron" - fogalmazott Orbán. Elmondta, hogy a néppárti eszmecserén megmutatkozott: mindenhol a gazdaság élénkítésével, a növekedés elősegítésével próbálkoznak, és különös figyelmet fordítanak a hitelhez nehezen jutó kis- és középvállalkozásokra annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a hitelválság után a reálgazdaság válsága.

Magyarországon, miután nagyobb mozgósítható eszközök nincsenek, amelyeket a gazdaságba lehetne juttatni, csak az adócsökkentés, vagyis a pénzeknek a gazdaságban való otthagyása lehet a járható út - hangsúlyozta Orbán Viktor. Arra a kérdésre, hogy mit vár a szombaton tartandó nemzeti csúcstalálkozótól, a Fidesz-elnök azt válaszolta: "talán egy jó kávét".


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány szívességet kért Orbántól

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnökén keresztül azt kérte Orbán Viktortól, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy az európai konzervatív pártok is támogassák a Magyarország által javasolt négy pontot. A Fidesz szóvivője közölte, Orbán Viktor közbenjár a magyar javaslat elfogadása érdekében.

MTI Itthon

Gyurcsány: most lehetne megállapodni hosszabb távú ügyekről

Gyurcsány Ferenc válaszában intézkedéseik mércéjeként említette, hogy nem alakultak ki sorok a bankok előtt, mert sikerült megőrizni a magyar pénzintézetekbe vetett bizalmat. Egyúttal kiemelte: sikerült visszaverni a forint és az OTP elleni támadást, ami azt mutatja, hogy a lépések elégségesek voltak. Napirend előtt: reakciók és viszonválasz.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: négypontos magyar javaslat az EU-csúcsra

Négypontos javaslatot terjeszt a magyar kormány az Európai Unió állam- és kormányfői elé Brüsszelben, ahol szerdán tárgyalnak a nemzetközi pénzügyi válság okozta teendőkről - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjaival folytatott konzultáció után.

MTI Itthon

Gyurcsány: „csapkodnak a villámok”

Gyurcsány Ferenc szerint most egyik párt sem akar előre hozott választásokat. A miniszterelnök erről a RTL Klub reggeli híradójának adott interjúban beszélt szerdán.

hvg.hu Itthon

Nézőpont Intézet: gyenge lábakon áll Gyurcsány "nemzeti csúcsa"

A miniszterelnök által meghirdetett "nemzeti csúcs" összetétele, feladata, hatásköre, de még belső döntéshozatala sem ismert a meghirdetése utáni ötödik és a megalakulása előtti harmadik napon - olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében. Az írás szerint a a programalkotás „társadalmasításával” Gyurcsány közvetetetten elismerte a kisebbségi kormány működésképtelenségét.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány: nem vagyunk könnyű préda

Erősítsük meg Magyarországot, hogy azt lássa a világ: nem hagyjuk magunkat, ilyen helyzetben összefogunk, nem vagyunk könnyű préda - írjai mai blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

A mezítlábas polgármester: Csináljunk egy helyet, ahol lehet szabadon levegőt venni

A mezítlábas polgármester: Csináljunk egy helyet, ahol lehet szabadon levegőt venni

Mit keresett Sarkozy egy korrupcióval vádolt izraeli milliárdos oldalán Guineában?

Mit keresett Sarkozy egy korrupcióval vádolt izraeli milliárdos oldalán Guineában?

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

A franciák próbálják megmenteni az iráni nukleáris program korlátozását

A franciák próbálják megmenteni az iráni nukleáris program korlátozását

Nem hagyott időt a MÁV az átszállásra, a határon ragadtak az utasok

Nem hagyott időt a MÁV az átszállásra, a határon ragadtak az utasok

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta