szerző:
MTI

Az elnöknek is szabad bizonyos missziókat teljesítenie - mondta Sólyom László köztársasági elnök hétfőn Hortobágyon, azon a rendezvényen, amelynek keretében bemutatkozott a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP). Az államfő nagyra értékelte azt, hogy Nagy Imre gulyástól megkapta a darutollat a kalapjáról.

Az országjárás kapcsán a sajtó három napig arra figyel, hogy mit csinál, és milyen értékeket őriz egy nemzeti park - fogalmazott az államfő, aki az "Értékőrző tájak és emberek Magyarországon" című országjáró sorozatának hatodik állomásaként látogatott a Hortobágyi Nemzeti Parkba.

Mint mondta, akkor, amikor válság közeleg, nagyon megnyugtató azt felmutatni, hogy az országban vannak állandó értékek. Szólt arról, hogy a nemzeti parkban tett túra első állomásaként vasárnap áthajózott a Tisza-tavon és megtekintette a pusztát is, amely szavai szerint nagyon megfogta őt.

Sólyom egyedülállónak nevezte az összefüggő gyepterületet, amely a Hortobágyi Nemzeti Park sajátja. Kiemelte azt is: a nemzeti park fennmaradásának egyik tanulsága, hogy ki lehet békíteni a gazdasági és a természetvédelmi szempontokat. Hangsúlyozta azonban, hogy minden nemzeti parkot, így a HNP-t is állandóan fenyegeti a privatizációs nyomás. 

A rendezvényen elhangzott, hogy a 35 éves Hortobágyi Nemzeti Park területének több mint 95 százaléka állami tulajdonban van. Itt találhatók hazánk legnagyobb szikes mocsarai, halastavainak összterülete pedig ötezer hektárra tehető.

A tájra jellemző növény- és állatfajok, mint például a magyar nőszirom, a kanalas gém, a földikutya, a racka juh, a szürkemarha, valamint a mangalica sertés fenntartása és megtartása fontos feladata a nemzeti parknak.

Elhangzott az is, hogy a magyar biotermékek egyharmada a Hortobágyi Nemzeti Park területéről származik.
Ugyanilyen fontos a világon egyedülálló pásztorkultúra fenntartása is ezen a területen. Az államfő a nap folyamán Hajdúböszörményben együtt ebédel a nemzeti parkkal együttműködő települések polgármestereivel, elmegy a hajdúhadházi lőtérre, majd a geszterédi Árpád Fejedelem Iskolába látogat.

A Hortobágyi Nemzeti Park 1973-ban jött létre, mint Magyarország első nemzeti parkja, amely 1999-ben Kultúr-táj kategóriában a Világörökség részévé vált. A Hortobágy Európa legnagyobb kiterjedésű épen maradt nyílt legelő pusztája.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Sólyom visszaküldte a kitüntetési törvényt

Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló törvényt, valamint a Kossuth-díjról és Széchenyi-díjról szóló törvénymódosító jogszabályt - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal stratégiai és kommunikációs főosztálya hétfőn.

MTI Itthon

Sólyom: "az állam nem így működik"

A köztársasági elnök nem kíván részt venni a miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcson, mivel az államfő megfogalmazása szerint "az állam nem így működik". Ezt a hivatalos jordániai látogatáson tartózkodó Sólyom László köztársasági elnök mondta kedden Ammánban magyar újságíróknak.

MTI Itthon

Sólyom Basescuval találkozik

Traian Basescu román államfő együtt fog ünnepelni október 23-án Csíkszeredán a magánlátogatásra oda érkező Sólyom Lászlóval - erősítette meg Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester.

MTI Itthon

Sólyom László támogatja a Tarka Magyar céljait

Sólyom László egyetért a Tarka Magyar!, pártpolitikától független, civil szervezetek kezdeményezte demonstráció célkitűzéseivel. A köztársasági elnök az Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalom ügyvivőjének írt levelét szombaton közölték a rendezvény honlapján.

Itthon

Hogyan telik Sólyom egy napja?

Öt, Budapestre akkreditált kijelölt nagykövet megbízólevelének az átvétele, beszéd az 1968-as felvidéki bevonulás alkalmából a Terror Házánál tartott megemlékezésen és az ugyanezen az apropóból a Cseh Centrumban lezajlott hangversenyen való részvétel – ez volt Sólyom László napi programja egy átlagosnak nevezhető hétköznapon, 2008. augusztus 21-én. A hvg.hu a köztársasági elnök egy átlagos munkanapját követte figyelemmel.

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Feloszlik az ExperiDance? - a társulat cáfol

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

Bödőcs Tibor: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva

Bödőcs Tibor: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva

Ennek a rendőrségi helyszínrajznak nincs párja

Ennek a rendőrségi helyszínrajznak nincs párja

Alaposan eltévedt egy oroszországi jegesmedve

Alaposan eltévedt egy oroszországi jegesmedve