szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig hét gyanúsított van a terézvárosi ingatlanügyben, a rendőrség további hat ember gyanúsítotti kihallgatását tervezi - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken. Az ingatlanok eladását jóváhagyó testületi ülések jegyzőkönyvei szerint az MSZP-SZDSZ frakció tagjai semmilyen módosításba nem mentek bele.

Dobra vert paloták
I. Az önkormányzati tulajdonú és a Postamúzeumnak is otthont adó Andrássy út 3. alatti épületet a terézvárosi önkormányzat értékesítette. A vevő számára jutányos vételi ár 328 millió forint. A szálak Mátyás László ügyvédhez vezetnek.

II. Az Andrássy út 21. 2004 szeptemberében talált új gazdára. Az önkormányzat választottja az AMELUS Kft., ez a cég szerezte meg az opciós vételi jogot. Az ügyletnél ismét felbukkan Mátyás László neve. Nézze meg a témához kapcsolódó videóriportunkat, kattintson! (hvg.hu)

III. Az Andrássy út 3., 8., 19., 21., 23., 47., 52. és 68., valamint a a Király utca 36. és a Bajcsy-Zsilinszki út 3. sz. házak adásvételi szerződéseivel kapcsolatban a Főügyészség Magánjogi Osztálya vizsgálatot folytat.

A rendőrség közleménye szerint a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya hűtlen kezelés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a korábban a "Terézváros önkormányzata tulajdonát képező Andrássy út 47. szám alatti ingatlan eladása ügyében".
 
A rendőrség január 20-a és 23-a között hét embert hallgatott ki gyanúsítottként a hűtlen kezelés ügyében, a közlemény szerint mindannyian megtagadták a vallomástételt és panaszt nyújtottak be a gyanúsítás ellen. A benyújtott panaszokat a Fővárosi Főügyészség bírálja el. 

A rendőrség a tájékoztatás szerint a közeljövőben további hat ember gyanúsítotti kihallgatását tervezi. Az MTI értesülése szerint a hét gyanúsított egyikét, Verók István terézvárosi polgármestert pénteken hallgatta ki a rendőrség. 
 
Verók István az ügy előzményéről kedden annyit közölt, hogy az említett ingatlant a VI. kerületi képviselő-testület 2004 júniusában hozott döntésével nettó 150 millió forint vételáron elidegenítette, úgy, hogy a befektető vállalta a bérlők elhelyezésének költségét és az épület teljes felújítását. Az épület értékesítése szerinte elkerülhetetlen lépés volt, a műemlékvédelmi hatóság kötelezte ugyanis az önkormányzatot a felújításra. Mindez 1,5 milliárdos kiadással terhelte volna meg az önkormányzatot. "Másképpen fogalmazva: a milliárdos kiadás helyett százmilliós bevétel az eredménye a lépésnek" - mondta a polgármester. 
 
A polgármester közölte: az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert véleményük szerint az eljárás megalapozatlan és alkotmányellenes.

A nyomozásnak az alapját képezheti azoknak a 2004. június 17-én és október 21-én megtartott testületi üléseknek az anyaga, amelyeken a szocialista és szabad demokrata tagjai igennel szavaztak az Andrássy út 47. szám alatti épület eladásáról döntöttek.

A hvg.hu birtokában lévő jegyzőkönyvek szerint a Fidesz-frakció egyik tagja, Lászay János kifogásolta, hogy nagyon alacsony négyzetméteráron adják el az ingatlant az Ennet Kft-nek, amely a ház egyik bérlője is volt. A képviselő javasolta, hogy az épület értékesítéséről nyílt liciten, illetve meghívásos pályázaton döntsenek. Ehhez az MDF, Fidesz, Fidelitas, MKDSZ nevében 160 millió forintos vételi ajánlatot tett az Andrássy út 47-re, amit aztán 200 millió forintra emelt fel. A licitet azonban – a jegyzőkönyv alapján – a 21 jelenlévő döntéshozóból 8-an vélték szükségesnek. A képviselők többsége nem tartotta fontosnak annak a javaslatnak az elfogadását sem, amelyben ellenőrző igazságügyi értékbecslést tartottak volna az eladás előtt a ház valós értékének megállapítására.

A licit elutasítását Fürst György VI. kerületi gazdasági alpolgármester egyébként azzal magyarázta, hogy az ingatlanban 28 százalékos bérlőként jelen lévő Ennethez képest más nem tudna ilyen feltétellel licitálni, egyrészt mert a licit veszélyeztetné az előterjesztésben szereplő határidők betartását, másrészt megtámadhatóvá teszi az ügyet (azon licitálók részéről, akik alulmaradnak).

A 2004. június 17-i ülés azzal zárult, hogy 13 igen, 6 nem ellenében – 1 tartózkodással – a következő határozatot hozták: az Andrássy út 47. szám alatti ingatlant az önkormányzat elidegeníti az Ennet Kft. részre tulajdonjog fenntartással. Az épület tulajdonjogát akkor szerzi meg a cég, ha a KÖH által előírt munkát elvégzi, a bérlők kiköltöztetésének költségeit állja, illetve megfizeti az önkormányzatnak a 150 millió forintos vételárat. Az adásvételi szerződés megkötésére hatvan napot írtak elő.

Mivel ez nem jött létre, Bicsak Ágnes képviselő a négy hónappal későbbi, 2004. október 21-én megtartott testületi ülésen úgy vélte, hogy így a szerződési kötelezettség lejárt, és egy licitet kellene tartani az ingatlanra jelentkező cégek között, hogy az önkormányzat jó gazdaként a lehető legmagasabb összegért adja el az épületet.

Ezen az ülésen is elvetették az ingatlan liciten történő értékesítését, s azt sem fogadták el, hogy az Andrássy 47 eladásáról a már beérkezett és megismert ajánlatok mindegyikének figyelembevételével döntsenek. És nem tetszett a testület többségének az a Lászay-javaslat sem, miszerint az általuk ajánlott 200 millió forinttal módosuljon az eladási ár 350 millió forintra. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem zárják be a Nyéki Imre Uszodát

Nem zárják be a Nyéki Imre Uszodát

Koronavírus: csökkent az újabb fertőzöttek száma Kínában

Koronavírus: csökkent az újabb fertőzöttek száma Kínában

PET-palackból van az új Audi A3-asban az üléshuzat

PET-palackból van az új Audi A3-asban az üléshuzat