szerző:
MTI

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa rendeletmódosítást javasol a Fővárosi Közgyűlésnek annak érdekében, hogy legyen lehetőség méltányossági eljárásra a parkolási pótdíjak ügyében.

A parkolási társaságok egyedi esetekben, nyomós indok alapján engedhessék el, vagy csökkenthessék a pótdíjat, tegyék lehetővé az ügyfeleknek a részletfizetést – tartalmazza az ombudsmani hivatal közleménye.

Szabó Máté ezt egy konkrét ügy vizsgálata nyomán javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek. A panaszosra – aki orvoshoz vitte a feleségét – „mozgáskorlátozott helyen történő jogtalan parkolás” miatt csaknem 110 ezer forint pótdíjat róttak ki. Ettől a követelésétől annak ellenére sem tekintett el a parkolási társaság, hogy a panaszos előadta: a felesége 82 százalékos rokkantságát 2006 óta orvosi szakvélemény igazolja. A mozgássérülteket megillető előző várakozási engedélye lejárt ugyan, ám az új kiállítása már folyamatban volt, kisnyugdíjasként pedig a pótdíj mértéke súlyosan veszélyeztetné a megélhetésüket.

Az ombudsman megkereste a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-t, amely elzárkózott az ügy egyedi kezelésétől, mondván: a rendelet nem szól arról, hogy  méltányossági eljárás keretében mód volna a pótdíj elengedésére, mérséklésére, részletekben történő megfizetésére.

Az állampolgári jogok biztosának ezzel szemben az az álláspontja, hogy amit a jogszabály kifejezetten nem tilt, csupán nem szabályoz, arra a parkolási társaságnak, mint közszolgáltatónak az alkotmány és a polgári jog alapelvei alapján, indokolt esetekben lehetősége volna. Azzal tehát, hogy ilyen egyedi körülmények között is fenntartotta a pótdíj igényét, a társaság a tisztességes eljáráshoz való joggal összefüggő visszásságot okozott – véli  Szabó Máté.

Az ombudsman kezdeményezte, hogy a parkolási kft. méltányosságból vonja vissza a követelését, a jogbiztonság megteremtése érdekében pedig javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek: módosítsa a rendeletét úgy, hogy a parkolási társaságnak a jogszabály alapján is legyen lehetősége a méltányossági eljárásra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Ombudsman: a pozitív adóslistához csak ürügy a válság

A teljes körű adósnyilvántartás kialakítása szükségtelenül, aránytalanul, elsősorban üzleti érdekeknek engedve korlátozná a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos jogot - közölte álláspontját Jóri András adatvédelmi biztos szerdán az MTI-vel.

Itthon

Pergőtűz az ombudsmanra

Fogyóban a levegő Szabó Máté országgyűlési biztos körül. A civil jogvédők és hivatali kollégái mellett szocialista képviselők is folyamatosan támadják. Az ombudsmani intézmény tekintélyét egyre inkább kikezdik a konfliktusok. Ezek közül mindmáig a legnagyobb hatású az az interjú, amelyben Szabó, bár nem közvetlenül, de végső soron cigánybűnözésről beszélt.

MTI Itthon

Ombudsman: közölni kellett volna a gárdistaoszlatás indokát

Visszásságokat állapított meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a július 4-ei Erzsébet téri rendezvény rendőri feloszlatásával kapcsolatban. A biztos szerint összhangba kell hozni a különféle célú közterület-használati szabályokat és hiányosak a "gyülekezésen fegyveresen, illetve felfegyverkezve való megjelenés szabályai".

Belgrádi békement – Szijjártó Péter is Vucsics mellett

Belgrádi békement – Szijjártó Péter is Vucsics mellett

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Újabb véres összecsapás Kabulban

Újabb véres összecsapás Kabulban

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL