szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lette esküjét a házelnök előtt a Civil Mozgalom (CM), a Jobbik, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Magyar Demokrata Fórum (MDF) Országos Választási Bizottságba (OVB) delegált megbízottja szerdán. A testület ezzel 11 tagúra bővült.

A CM Stekler Ottót, a Jobbik Hunyadi Gábort, a párt jogsegélyszolgálatának vezetőjét, az LMP Szabó Miklós nyugdíjast, az MDF pedig az OVB-be korábban póttagnak megválasztott Wéber János volt ORTT-tagot delegálta a testületbe.

Az OVB-be a parlamenti választáson országos listát állító pártok - listájuk nyilvántartásba vétele után - jogosultak egy-egy tagot delegálni. A testület eddig héttagú volt, a parlament által korábban megválasztott Szigeti Péter elnök, Halmai Gábor elnökhelyettes, valamint Fazekas Marianna, Bordás Vilmos és Szoboszlai György mellé már korábban beülhetett az MSZP által delegált Litresits András ügyvéd és a Fidesz-KDNP megbízottja, Sasvári Róbert ügyvéd.

Az új tagoknak, akárcsak az OVB Országgyűlés által választott öt tagjának - akiknek személyére az önkormányzati miniszter tett javaslatot - a házelnök előtt esküt kell tenniük. A párt által megbízott választási bizottsági tag jogai és kötelezettségei megegyeznek a választott tagokéval.     A választás állami költségvetéséből nem jár tiszteletdíj a megbízott tagoknak, a párt azonban díjazásban részesítheti az általa delegáltat. 

A voksolás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudnak állítani. Az OVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása. 

Általános feladata, hogy állásfoglalást adjon ki a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezéséért, az egységes joggyakorlat kialakításáért és megállapítsa a választás országosan összesített eredményét. Dönt továbbá a külképviseleti választási iroda tevékenységével kapcsolatos kifogásról, a területi választási bizottság határozata elleni fellebbezésről. Ha törvénysértés jut a tudomására, akkor kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv döntését. 

Az OVB dönt az országos listák és az azokon szereplő jelöltek, valamint a több megyében, illetve a fővárosban jelöltet állítani kívánó jelölőszervezetek nyilvántartásba vételéről, kisorsolja az országos listák sorszámát. A szavazást követően megállapítja, mely jelölőszervezetek érték el a törvényben meghatározott ötszázalékos szavazathatárt; ezen listák jelöltjei juthatnak majd mandátumhoz.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán téved, nem azért oltanak előbb a britek, mert kiléptek az EU-ból

Orbán téved, nem azért oltanak előbb a britek, mert kiléptek az EU-ból

Swingertalálkozón fertőződött meg koronavírussal több tucat ember New Orleansban

Swingertalálkozón fertőződött meg koronavírussal több tucat ember New Orleansban

Az Ab nem marasztalta el Handó Tündét

Az Ab nem marasztalta el Handó Tündét