szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem sokkal szerda reggel nyolc óra előtt, Zalakomár közelében bontatni kezdte az autópálya melletti egyik mezőgazdasági feltáró utat az M7-es építésének egyik alvállalkozója, mert nem fizették ki a munkáját.

Gaál Zoltán, a zalaegerszegi ZalaSprint-M Kft. építésvezetője a helyszínen azt mondta az MTI tudósítójának, hogy mintegy 24 ezer tonna mészkő és töltésföld felhasználásával készítették el az M7-es autópálya munkálatainak részét képező mezőgazdasági utakat. Miután a cég a közvetlen megrendelőtől nem kapta meg a tavaly elvégzett munka teljes ellenértékét, a követelését eladta az Ittasofőr Kft.-nek, amely szerdán megkezdte a bontást (erről képeket talán a Zalai Hírlap oldalán).

A követelést megvásárló cég ügyvezetője, Mészáros László tudomása szerint "tipikus lánctartozásról van szó", miután az M7-es építése során több alvállalkozói szinten keresztül kapta meg és végezte el a konkrét munkát a ZalaSprint-M Kft. A munkáért 83,6 millió forintot kellett volna fizetnie a megrendelő Nyírút Építőipari és Kereskedelmi Kft.-nek, de csak 40,6 millió forintot utalt át. A fennálló követelést vásárolta meg az Ittasofőr Kft., amely a kitermelt földet és mészkövet értékesíteni akarja.

A meglehetősen bonyolult megrendelői láncolatról azt mondta: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megkezdett autópálya-építés nyertese a PVT-M7 Konzorcium volt, amelyben a Porr Építő Kft. a fő résztvevő. A Porr a balatonfüredi Kutas B.B.B. Kft.-nek adta ki a mezőgazdasági utakra vonatkozó megrendelést, de ez a cég közbeiktatta a Mezőbau Invest '09 Kft.-t, azonban még itt sincs vége a láncnak. A Mezőbau ugyanis a nyíradonyi Nyírút Kft.-nek adta tovább a megrendelést, amely végül megbízta a ZalaSprint-M Kft.-t a munkálatok elvégzésével.

Mészáros László hozzátette: a Nyírút Kft. képviselői az utóbbi hónapokban elérhetetlenekké váltak, tudomása szerint januárban, éppen hasonló lánctartozásos ügy miatt előzetes letartóztatásba került a cég vezetője. A Kutas B.B.B. Kft. elismerte ugyan a fizetési kötelezettségét - mivel a láncban közöttük lévő Mezőbau Kft. tulajdonosa a Kutasnál is dolgozik -, ennek ellenére mégsem fizetett.

A ZalaSprint-M képviselői a fővállalkozót is megkeresték, ám a Porr jogi képviselőjétől azt a tájékoztatást kapták, hogy velük nem állnak jogviszonyban, ők a közvetlen alvállalkozóikat kifizették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Alvállalkozói pénzeknek veszett nyoma a szegedi élményfürdőben

Bíróságon hagyott fizetési meghagyást egy alvállalkozó, aki a szegedi fürdőberuházás részeként elkészült katolikus paplakon dolgozott; a Szegedi Épületlakatos Kkt. vezetője szombati sajtótájékoztatóján elmondta: egyelőre három másik vállalkozóval több mint 30 milliós kintlevőségüket várják.

MTI Itthon

Járdán követelik pénzüket az alvállakozók

Mintegy 50 vállalkozó és ugyanennyi cég képviselői gyűltek össze délelőtt a Megyeri híd pesti hídfőjének gyalogjárdáján, hogy kiegyenlítetlen számláik kifizetését követeljék a Ganz Híd-, Daru-, Acélszerkezetgyártó Zrt.-től.

MTI Itthon

Tüntettek a Megyeri híd ki nem fizetett alvállalkozói

Újabb demonstrációt tartottak a Megyeri híd ki nem fizetett alvállalkozói kedden a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. székháza előtt, amelyen követeléseik kifizetését, valamint azt követelték, hogy a cégeknek tartozó Ganzacél vezérigazgatója mondjon le tagságáról a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsban.

hvg.hu Karrier

Munkaügyi szabálytalanságok a Demján-cég alvállalkozójánál

Több munkaügyi szabálytalanságot állapított meg a Keikan Security Kft-nél az a belső vizsgálat, amelyet a Demján Sándor vállalkozó érdekeltségeit védő Bank Biztonság Bizalom (BBB) Zrt. rendelt el. A Keikan emberei már nem dolgoznak a West End City Centerben, így a szerződést a céggel nem kell felbontani, de a BBB területi vezetői kiemelt ellenőrzéseket tartanak.

Putyin ingyenes földjuttatással népesítené be Szibériát

Putyin ingyenes földjuttatással népesítené be Szibériát

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?