szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közigazgatás és az igazságügy mellett a kormányzati kommunikáció, a társadalmi integráció ügye, valamint a civil-, egyház- és kisebbségügyi kérdések is a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartoznak majd. Erről a tárca leendő vezetője beszélt az MTI-nek adott interjújában csütörtökön.

Navracsics Tibor azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy Orbán Viktor bejelentette: ő irányíthatja az új kormányban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, egyben pedig miniszterelnök-helyettes is lesz. A politikus kifejtette: a kormányzati rendszer reformjának keretében úgy gondolták, első lépésként vissza kell adni a hitelességét a kormányzati munkának és a kormányzati politikának. Ezért döntöttek úgy, hogy "a mára teljesen elmosódott profilú" Miniszterelnöki Hivatalt kettéválasztják. A politikai irányítás - Miniszterelnökség néven - Orbán Viktor leendő kormányfő körül áll majd fel Varga Mihály vezetésével.

A kormányzati koordinációs munkához kapcsolódó, illetve az állam újradefiniálásához, hitelességének újbóli megteremtéséhez szükséges feladatok a Navracsics Tibor vezette minisztériumhoz kerülnek majd. Hangsúlyozta, a cél az, hogy Magyarországon ismét megteremtsék az állam tekintélyét. Az általa szorgalmazott professzionális közigazgatással kapcsolatban kiemelte: meg kell adni a közigazgatásnak az őt megillető rangot. Az államot szolgáló embereknek érezniük kell, hogy meg vannak becsülve. Ezért vissza akarják állítani a "teljes vertikumát" a közigazgatási karriernek, és ennek érdekében visszahozzák a közigazgatási államtitkár pozícióját mint a közigazgatási karrier csúcsát - mondta Navracsics Tibor.

Az MTI kérdésére, hogy hol fog működni az új tárca, Navracsics Tibor azt mondta, valószínűleg a jelenlegi Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal közös, Kossuth téri épületében. A tárcához tartozó területeket államtitkárok fogják irányítani egy politikai és egy közigazgatási államtitkár mellett. Az MTI fideszes forrásból úgy tudja: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Rétvári Bence lesz, közigazgatási államtitkára pedig Gál András Levente. Az igazságügyért Répássy Róbert felel majd, a társadalmi integrációért Balog Zoltán, a civil-, egyház- és kisebbségügyi kérdésekért Szászfalvi László, a kormányzati kommunikációért pedig Kovács Zoltán, aki nem parlamenti képviselő. A Heti Válasz is ehhez hasonló névsort tett közzé csütörtökön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
G7: 101 milliárd forintot fizetett az állam a Telenor negyedéért

G7: 101 milliárd forintot fizetett az állam a Telenor negyedéért

Már több mint egymillió regisztrált fertőzött van Spanyolországban

Már több mint egymillió regisztrált fertőzött van Spanyolországban

Semmilyen beleszólása nem lesz a fővárosnak a Hableány-áldozatok emlékművének építésébe

Semmilyen beleszólása nem lesz a fővárosnak a Hableány-áldozatok emlékművének építésébe