szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magánokirat-hamisítás és nagy értékre elkövetett készpénzfizetési eszközzel való visszaélés miatt emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség a volt II. kerületi rendőrkapitánnyal, Hangyási Sándorral szemben – tudta meg a hvg.hu. A kapitány bűne az ügyészség szerint az volt, hogy szolgálati autóját a nyomozóknak átengedte, ő pedig teendőit a saját gépkocsijával intézte, amibe egy rendőrségi alapítvány által biztosított benzinkártyával tankolt.

Hangyási Sándor ezredes vezetői megbízását idén január 20-án indoklás nélkül vonta vissza Bencze József országos rendőrfőkapitány. A Budapesti Nyomozó Ügyészség akkori tájékoztatása szerint a volt II. kerületi kapitánnyal szemben a sikkasztás gyanúja merült fel. A vádemelés azonban már okirat-hamisítás és nagy értékre elkövetett készpénzfizetési eszközzel való visszaélés miatt történt.

Az eljárás alapját az adta, hogy a kapitány a II. kerületi Közbiztonsági Alapítvány üzemanyagkártyáját használta saját autója tankolásához. Hangyási Sándor a hvg.hu-nak elmondta, valóban így volt, de azért, mert átengedte szolgálati autóját kollégáinak, hogy azzal menjenek teendőik elintézésére, ő pedig a saját tulajdonú gépkocsiját használta a munkájához.

Megjegyezte, az iratismertetéskor kiderült, hogy a belső ellenőrzés, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata már 2009 májusában lekérte a tankolásainak a listáját, de akkor még nem, csak fél évvel később tett feljelentést vele szemben. „Márpedig, ha így volt, akkor már májusban, azaz a bűncselekmény észlelésekor meg kellett volna indítani az eljárást” – hangsúlyozta a volt rendőri vezető.

Úgy gondolja, a történtek háttere az lehetett, hogy a sikkasztás bűncselekménye tárgyában, amivel indult az ügy, 200 ezer forint az a határérték, ameddig mediációra lehet vinni a dolgot. Vagyis a kár megtérítése esetén a büntetőeljárás megszűnik. A nagy értékre elkövetett, készpénzfizetési eszközzel való visszaélés értéke végül 600 ezer forint lett.

„Pedig senkinek, sem az alapítványnak, sem az üzemanyagkártyát biztosító Molnak sincs kára” – jegyezte meg Hangyási Sándor, hozzátéve, hogy az okirathamisítás abból származik a hatóság szerint, hogy a kártya átvételét a Mol kérésére látta el a rendőrségi helyett az alapítványi pecsétnyomóval.

A volt kapitány kreált ügynek tartja a vele szemben kezdeményezett eljárást. Megjegyezte, ugyanezekkel az aláírásokkal a II. kerületi kapitányság élén eltöltött 13 éve alatt nagyon sok millió forintot kalapozott össze, de akkor ez senkit sem bántott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 12 áldozata van a járványnak, 950 új fertőzöttet találtak

Újabb 12 áldozata van a járványnak, 950 új fertőzöttet találtak

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Kiszámolták, hússzor rosszabb a helyzet az ember miatt az óceánokban

Kiszámolták, hússzor rosszabb a helyzet az ember miatt az óceánokban